29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Χόχσταϊν: Επανεξετάζουμε την οικονομική και διπλωματική στήριξή μας σε υποδομές ορυκτών σε ολόκληρο τον κόσμο

Στο γενικότερο πλαίσιο επανεξέτασης των έργων σε υποδομές ορυκτών καυσίμων διεθνώς, που προωθεί η κυβέρνηση ΗΠΑ ενέταξε ο Άμος Χόχσταϊν, σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, την απόσυρση της διπλωματικής στήριξης της Ουάσιγκτον από τον αγωγό EastMed. «Δεν πρόκειται για αναθεώρηση της πολιτικής μας αποκλειστικά στην Ανατολική Μεσόγειο, επανεξετάζουμε την οικονομική και διπλωματική στήριξη μας σε υποδομές ορυκτών σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.

Ο κ. Χόχσταϊν ανέφερε επίσης ότι οι εντάσεις στην περιοχή δεν καθορίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ για τα έργα ενεργειακής υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο και στην συγκεκριμένη περίπτωση «η Τουρκία μπορεί να προβάλει αντιρρήσεις και για άλλα έργα τα οποία θα στηρίξουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την ακρίβεια περιμένω, επειδή είμαι ρεαλιστής, ότι η κατάσταση στην περιοχή που δεν ήταν ήρεμη έως σήμερα, θα συνεχίσει να μην είναι ήρεμη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν αυτό που είναι σωστό».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα θέματα που υπάρχουν με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν ανεξαρτήτως από το είδος της ενέργειας που θα διασχίζει την Ανατολική Μεσόγειο. «Οποιαδήποτε θέματα περιφερειακών εντάσεων από το φυσικό αέριο θα είναι πιθανώς εκεί για την ηλεκτρική ενέργεια και γι’ αυτό ήταν τόσο σημαντικό να αναφέρουμε ότι υποστηρίζουμε ενεργειακές υποδομές στην υποθαλάσσια σύνδεση με την Ευρώπη και αυτό δεν κλονίζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χόχσταϊν εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην μεγάλη εικόνα που είναι η ενεργειακή διασυνδεσιμότητα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα, υποστήριξε ότι δίνεται περισσότερη έμφαση στην ηλεκτρική διασυνδεσιμότητα, η οποία θεωρείται ότι είναι οικονομικά και περιβαλλοντολογικά βιώσιμη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι εξαιρετικά σημαντικές και προσφέρουν στρατηγικά κέρδη για τις χώρες της περιοχής, συνεπώς και για τις ΗΠΑ».

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι εξελίξεις τρέχουν και ο κόσμος αλλάζει και συνεπώς πρέπει «να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο. Είχα τις αμφιβολίες μου για τον συγκεκριμένο αγωγό από την αρχή» είπε και αναφέρθηκε στο κόστος, την λογιστική πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και την εμπειρία από παρόμοια έργα που καθυστερούσαν πολύ και κατέληγαν να είναι πολύ πιο ακριβά από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί. Συμπλήρωσε πως η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη και η ζήτηση για φυσικό αέριο που θα φτάσει στο απόγειο της τα επόμενα 20 χρόνια, θα καθιστούσαν αυτό το έργο λιγότερο χρήσιμο ακόμη και αν έβρισκε χρηματοδότηση και κατάφερνε να ολοκληρωθεί σε 10 με 12 χρόνια.

Ο κ. Χόχτσαϊν διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρχει η ίδια ακριβώς προσέγγιση για μικρότερους αγωγούς όπως ενδεχόμενος για έναν αγωγό που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη.

ανταπόκριση από Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ