Άρθρο του Ευρυτάνα Ευριπίδη Κεραμάρη*, από την έντυπη έκδοση
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την έξαρση της πανδημίας της covid-19 παρουσίασαν στην ελληνική κοινωνία της παθογένειες που διατηρεί για χρόνια και αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εισαγωγή τεχνολογικών καινοτομιών στη σύγχρονη πορεία της.
Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός καθώς και το νέο σύμπαν των 5G μπήκαν για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων, παρουσιάζοντας έναν νέο δρόμο ανάπτυξης και εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήσαμε τη ραγδαία μετατροπή πολλών δημόσιων υπηρεσιών σε γρήγορες, ψηφιακές και πλήρως διασφαλισμένες ώστε να μπορούν να συμβάλλουν στην άμεση εξυπηρέτηση του Έλληνα, ικανοποιώντας διάφορες ανάγκες.
Ταυτόχρονα, η ενίσχυση καινοτόμων επιχειρηματικών σχημάτων (cluster και startups), όπως επίσης και η υπερκάλυψη μεγάλου εγχώριου ποσοστού από υψηλές ταχύτητες δικτύων 5G προδιαγράφουν την πορεία των εργασιών του μέλλοντος. Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει και η ψηφιοποίηση των φορολογικών στοιχείων κάθε επιχείρησης που δραστηριοποιείται εντός της ελληνικής επικράτειας.
Μέσα σε μία κατάσταση παρατεταμένης αναβλητικότητας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει τοποθετήσει την 1η Ιουλίου ως την υποχρεωτική ημερομηνία καταχώρησης των φορολογικών στοιχείων στην πλατφόρμα myData. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕ, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ήδη την πλατφόρμα myData, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται καθημερινά. Έως σήμερα περισσότερα από 140.000 ΑΦΜ έχουν εγγραφεί και κάνουν χρήση της πλατφόρμας, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 19,5 εκατομμύρια παραστατικά.
Η ψηφιακή εξέλιξη της λογιστικής και φορολογικής διαδικασίας αφορά κάθε επιχειρηματική οντότητα και εστιάζει στην καλύτερη εφαρμογή των ελεγκτικών διαδικασιών από πλευράς του ελεγκτικού μηχανισμού.
Είναι όμως η μετάβαση στη νέα αυτή εποχή στον σωστό δρόμο ή θα επιφέρει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις;
Η πολυπλοκότητα των ηλεκτρονικών βιβλίων της ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο σε λογιστές και επιχειρηματίες καθώς από πλευράς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινήσεις για κάθε θέμα που αφορά την εφαρμογή αυτή.
Κατανοούμε ότι η νέα σελίδα στο λογιστικό-φορολογικό σύστημα ενδέχεται να απομονώσει σε αρκετές περιπτώσεις λογιστές-φοροτεχνικούς (παλαιάς γενιάς) οι οποίοι δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην ψηφιακή καινοτομία και την κατανόηση της αυξημένης ροής πληροφοριών που αφορά την τεχνολογική εξέλιξη του συστήματος αυτού.
Η πολυδιάστατη χρήση των ψηφιακών μέσων, συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στο λογιστικό-φορολογικό σύστημα της χώρας.
Από τη μία πλευρά θα υπάρχουν λογιστές-φοροτεχνικοί με εμπειρία και βαθιά γνώση αλλά στην πληθώρα τους χωρίς τεχνολογικό υπόβαθρο και από την άλλη πλευρά λογιστές-φοροτεχνικοί με γνώση των τεχνολογικών πρακτικών αλλά χωρίς ουσιαστική εμπειρία επί του επαγγέλματος.
Η εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης που διανύει η ελληνική κοινωνία έχει συνδέσει σε πολλές περιπτώσεις το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού με πολλές ασχολίες επί διαφόρων θεμάτων οικονομικού και μη χαρακτήρα, που δημιουργούν την ψευδαίσθηση της πολυχρηστικότητας του επαγγέλματος αυτού. Με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων της ΑΑΔΕ επιβαρύνεται με ένα ακόμη τεχνολογικό βάρος ο κάθε λογιστής-φοροτεχνικός. Συνεπώς, δημιουργείται σε πολλές περιπτώσεις το ερώτημα αν ένας καλός λογιστής-φοροτεχνικός θα πρέπει να είναι και ένας καλός διαχειριστής πληροφοριακών συστημάτων και το αντίστροφο.
Σε πολλές περιπτώσεις μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών οι λογιστές μετατρέπονται παράλληλα σε διαχειριστές πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των εποχών και των τεχνολογικών εξελίξεων με ταυτόχρονη και συνεχή εκπαίδευση τόσο στον λογιστικό όσο και στον κλάδο της πληροφορικής.
Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι σε κάθε περίπτωση η στροφή στο myData και γενικότερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό απαιτεί σε μεγάλο βαθμό εξειδίκευση και εξέλιξη του κάθε λογιστή-φοροτεχνικού, ατομικά και συνολικά. Η αύξηση των προσωπικών δεξιοτήτων, η δια βίου εκπαίδευση και η συνεχής ενημέρωση επί των θεμάτων του κλάδου είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας και της διασφάλισης των εργασιών κάθε λογιστή-φοροτεχνικού. Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν με ταυτόχρονη ενασχόληση και κάλυψη των κενών, από πλευράς έμπειρων και άπειρων λογιστών-φοροτεχνικών, όπως αυτά δημιουργήθηκαν από τη ραγδαία ψηφιακή μεταβολή.
Για την υποβολή ερωτημάτων και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων σχετικά με τη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μπορείτε να αποστείλετε email στο mydata.support@aade.gr σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο, το σταθερό ή/και το κινητό τηλέφωνο.
*Εσωτερικός Ελεγκτής-Λογιστής, MSc Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ευρυτάνων Βορείου Ελλάδος