Όλα έτοιμα για τη σπουδαία διοργάνωση. Τι θα δούμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών – Οι δηλώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλα έτοιμα για τη σπουδαία διοργάνωση. Τι θα δούμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών – Οι δηλώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχεδόν όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Βελγικών Ποιμενικών που θα διεξαχθεί στο Καρπενήσι, το διάστημα 10 με 15 Μαΐου 2022. Έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή περισσότερων από 350 σκύλων από 33 χώρες, που θα αγωνιστούν σε μια σειρά από κυναθλήματα στα γήπεδα του Αθλητικού Κέντρου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έχει αναλάβει ποτέ το Καρπενήσι, ενώ οι προετοιμασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στις εγκαταστάσεις του προπονητικού.

Ήδη, εδώ και λίγα 24ωρα οι πρώτες διεθνείς αποστολές έχουν καταφθάσει στο Καρπενήσι (και τη γύρω περιοχή) και άρχισαν τις πρώτες αναγνωριστικές προπονήσεις στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου, στο Δημοτικό Στάδιο κ.α. Η τελετή έναρξης θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης, 10 Μαΐου, με τη διεξαγωγή παρέλασης των συμπαθών τετράποδων και των συνοδών-εκπαιδευτών τους στο κέντρο του Καρπενησίου, επί της οδού Ζηνοπούλου και κατάληξη την κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη. Θα ακολουθήσει ένα πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα και η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15/5/22.

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη του μεγάλου κυναθλητικού γεγονότος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης μίλησε στα Ευρυτανικά Νέα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια επιτυχημένη διοργάνωση που θα αποδείξει ότι «το Καρπενήσι μπορεί και στα μεγάλα». Ιδιαίτερα στάθηκε και στο πλαίσιο συνεργασίας που στήθηκε με αφορμή τους αγώνες. «Όταν πριν από δύο χρόνια ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να διοργανωθεί στο Καρπενήσι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών, κανείς μας δεν έχει καταλάβει ακριβώς το μέγεθος του εγχειρήματος. Είναι μία διοργάνωση που γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και όπως καταλαβαίνετε, το Καρπενήσι, που ανέλαβε αυτή την υποχρέωση, έδωσε μεγάλη μάχη για να είναι έτοιμο (…)», σημειώνει.

«Θα είναι μαζί μας», προσθέτει, «και η Ελληνική Ομοσπονδία, αλλά και οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και είμαι βέβαιος ότι μετά από όλη αυτή την προσπάθεια θα έχουμε άρτια διοργάνωση των αγώνων και έτσι όλοι οι επισκέπτες που έχουν ήδη ξεκινήσει και έρχονται στο Καρπενήσι -πολλές από τις αποστολές είναι ήδη εδώ- θα φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές για τον τόπο μας, παγκόσμια πλέον».

Και καταλήγει ο δήμαρχος Καρπενησίου: «Θέλω να πω ‘ευχαριστώ’ σε όσους δούλεψαν: στους εργάτες του δήμου, στους χειριστές των μηχανημάτων, στους τεχνίτες πρωτίστως, στους ανθρώπους της Ομοσπονδίας με τους οποίους συνεργαστήκαμε άριστα αυτά τα δύο χρόνια. Ευχαριστώ και τον δικό μας τον πατριώτη, τον Παναγιώτη Γιαννιώτη, που από την αρχή αποτέλεσε τη “γέφυρα” μεταξύ της Ομοσπονδίας και του Δήμου Καρπενησίου. Να ευχαριστήσω επίσης την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και σε όλους όσοι συνδράμουν σε αυτή τη διοργάνωση».

Τα κυναθλήματα που περιλαμβάνονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών είναι τα εξής:

1) IGPΈνα άθλημα που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Αποτελείται από τρία μέρη:

α) Υπακοή: Ο σκύλος υπακούει στις εντολές του κυναγωγού και βαθμολογείται σύμφωνα με το πόσο καλά υπάκουσε στις εντολές.

β) Ιχνηλασία: Ο σκύλος κινείται και μυρίζει σε χωράφι στο οποίο έχει πατήσει κάποιος άγνωστος προς τον σκύλο ιχνηθέτης. Ο σκύλος οφείλει να πατήσει τα άγνωστα πατήματα του ιχνηθέτη. Σε αυτά βρίσκονται κρυμμένα και τρία αντικείμενα τα οποία πρέπει ο σκύλος να εντοπίσει και να κάτσει κάτω στο σημείο που τα βρήκε. Αν βρει και τα τρία αντικείμενα η δοκιμασία θεωρείται επιτυχής.

γ) Καθήκοντα προστασίας: Ο σκύλος βρίσκεται δίπλα στον κυναγωγό και ένας κακός – άγνωστος επιτίθεται στον σκύλο ή στον κυναγωγό. Ο σκύλος οφείλει να αντιδράσει και να εκτελέσει τις εντολές του κυναγωγού του κάθε φορά που θα προκληθεί να επιτεθεί στον κακό – άγνωστο.

2) MondioringΆθλημα που εκτελείται μέσα στο χώρο του σταδίου. Ο σκύλος εκτελεί εντολές του κυναγωγού του. Υπάρχουν στο χώρο του σταδίου διάφορα εμπόδια καθ’ ύψος και κατά μήκος που πρέπει να υπερπηδήσει ο σκύλος και κρύπτες μέσα στις οποίες είναι κρυμμένος ο κακός – άγνωστος, τον οποίο ο σκύλος πρέπει να εντοπίσει και να τον ακινητοποιήσει. Επιπλέον, ο σκύλος φυλάσσει κάποιο αντικείμενο το οποίο δεν πρέπει να του το πάρει ο κακός – άγνωστος.

Στο ίδιο άθλημα ο σκύλος καλείται να βρει κάποιο αντικείμενο που το έχει πιάσει ο κυναγωγός του ανάμεσα σε πολλά άλλα διάσπαρτα αντικείμενα. Μόλις το εντοπίσει πρέπει να το φέρει στον κυναγωγό του.

3) AgilityΟ σκύλος σε αυτό το άθλημα δοκιμάζεται στην ταχύτητα, υπερπηδώντας 23 εμπόδια, διασχίζοντας 3 τούνελ και μια μεγάλη γέφυρα με πολλή γρήγορη ταχύτητα και χωρίς λάθη σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

4) ObedienceΤο άθλημα διεξάγεται στον χώρο του γηπέδου όπου ο σκύλος κινείται δίπλα στον κυναγωγό του και υπακούει στις εντολές του για την υπερπήδηση εμποδίων.

5) CanicrossΤο άθλημα διεξάγεται εκτός γηπέδου, σε ένα μονοπάτι μέσα στη φύση. Το μονοπάτι είναι καθορισμένο με θέση έναρξης και τερματισμού σε 2 επίπεδα. Ο σκύλος με μακρύ λουρί προηγείται του κυναγωγού του όπου πρέπει να τρέχουν και οι δύο στο ορισμένο μονοπάτι ( ανώμαλος δρόμος).

6) BikejoringΤο άθλημα διεξάγεται σε πιο ομαλό έδαφος από το Canicross και ο σκύλος τρέχει με ελαστικό λουρί δίπλα και μπροστά από τον κυναγωγό που οδηγεί ποδήλατο.

Στην κάμερα των Ευρυτανικών Νέων μίλησαν τόσο ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δ. Καρπενησίου, κ. Γιάννης Σβερώνης, όσο και ο κ. Παναγιώτης Γιαννιώτης, εκπαιδευτής σκύλων και μέλος του Κυνοφιλικού Ομίλου Βελγικών Ποιμενικών Ελλάδος. «Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι ο Δήμος Καρπενησίου μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Υπάρχει η θέληση, η βούληση και -πάνω απ’ όλα- το προσωπικό του δήμου είναι κοντά μας, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους που έχουμε θέσει ως δημοτική αρχή», σημείωσε ο αντιδήμαρχος, ενώ ο κ. Γιαννιώτης αναφέρθηκε στους λόγους που επιλέχθηκε το Καρπενήσι για το FMBB2022 και στα όσα αναμένεται να δει το κοινό σε λίγα 24ωρα στο Αθλητικό Κέντρο, ενώ περιέγραψε κάποια από τα κυναθλήματα και στάθηκε στην απόλυτα αρμονική σχέση που αναπτύσσουν οι εκπαιδευτές με τα τετράποδα, σχέση εμπιστοσύνης, συνεργασίας και πειθαρχίας.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα