Όχι, ο Μιχάλης Λιάπης δεν “…άνοιξε μαγαζί με γλυκά του κουταλιού στο Καρπενήσι”

Fake news, Η «μάστιγα» της ενημέρωσης του σήμερα. Πώς μια ψεύτικη είδηση μεταπήδησε από το περιθώριο στην κύρια ειδησεογραφική γραμμή και έγινε viral

Όχι, ο Μιχάλης Λιάπης δεν “…άνοιξε μαγαζί με γλυκά του κουταλιού στο Καρπενήσι”

Όχι ένα ούτε δύο, αλλά συνολικά… 72.000 αποτελέσματα «δίνει» η μηχανή αναζήτησης της Google στις λέξεις «Λιάπης γλυκά κουταλιού». Από μικρά μπλογκ με λίγες δεκάδες αναγνώστες ημερησίως, μέχρι τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πόρταλ, η «είδηση» κατέκλυσε το ελληνικό ίντερνετ και έγινε viral, αλλά με μια μικρή λεπτομέρεια: δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Στα ρεπορτάζ που αναπαρήχθησαν, διαβάζουμε: «Κατάστημα με γλυκά του κουταλιού στο Καρπενήσι άνοιξε ο Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια απέχει από την πολιτική. Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Espresso’, πρόκειται για μαγαζί που φτιάχνει και πουλάει γλυκά του κουταλιού, με προτεραιότητα τα φρούτα και τα καλούδια που βγάζει το βουνό και το κρατά εκείνος μαζί με την σύντροφό του, η οποία έχει καταγωγή από τη Ρουμανία. Ο 71χρονος Μιχάλης Λιάπης, γιος του Κωνσταντίνου Λιάπη και της Αντιγόνης Καραμανλή, αδελφής του ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή, κατάγεται από το Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας. Από το 2014 και μέχρι πρότινος ζούσε στο Βουκουρέστι με την σύντροφό του, κόρη Ρουμάνου διπλωμάτη που παλαιότερα υπηρετούσε στη χώρα μας. Πλέον ο Μιχάλης Λιάπης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζει στην Ευρυτανία και μαζί με την Άννα «γλυκαίνει» τους επισκέπτες που πάνε στο μαγαζί τους και αγοράζουν τα ωραία βαζάκια με το γλυκό κάστανο, το αγριοκέρασο, τα νερατζάκια κ.α.».

Και γράφει πολύ εύστοχα ο Διονύσης Παρούτσας στα “Ευρυτανικά ΝΕΑ” που κυκλοφορούν: «Αυτή η είδηση που αποτελεί το τέλειο δείγμα ανόητης δημοσιογραφίας, εσκεμμένης κενολογίας και ανάλαφρου κουτσομπολιού, τα έχει όλα. Πρώτον έναν πρώην υπουργό που έχασε την εξουσία του. Δεύτερον έναν αέρα ελαφρότητας που ταιριάζει με τα Χριστούγεννα. Τρίτον ένα ρατσιστικό σχόλιο του τύπου: «ο παππούς με τη νεαρή Ρουμάνα». Και τέταρτον είναι εξ ολοκλήρου ψεύτικη. Οποιοσδήποτε ζει στο Καρπενήσι, ή έστω στον άξονα της Ποταμιάς, ξέρει ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. (…)».

«Γιατί όμως το ζήτημα αυτό πήρε τόση δημοσιότητα;», αναρωτιέται ο αρθρογράφος στη στήλη του «Η Τρίτη Ματιά» και προσθέτει: «Πώς είναι δυνατόν, οργανισμοί που διατείνονται ότι υπηρετούν τη δημοσιογραφία με συνέπεια, όπως το «Πρώτο Θέμα» και «ο Ε-νικός» να πέφτουν σε τέτοια χονδροειδή λάθη; Δεν μας ενδιαφέρει εδώ από πού ξεκίνησε  το όλο ζήτημα και γιατί. Ίσως για μερικά κλικ παραπάνω, ίσως για να γεμίσει η στήλη, ίσως και για κάτι βαθύτερο που μας διεφεύγει. Δεν έχει όμως σημασία. Σημασία έχει πως μια ψεύτικη είδηση μεταπήδησε από το περιθώριο στην κύρια ειδησεογραφική γραμμή και έγινε viral».

Fake news, Η «μάστιγα» της ενημέρωσης του σήμερα. Πώς μια ψεύτικη είδηση μεταπήδησε από το περιθώριο στην κύρια ειδησεογραφική γραμμή και έγινε viral

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα