28 Ιουνίου 2022

10 χρόνια προσπαθειών για μια κοινωνία ανοικτή στη διαφορετικότητα. Ο απολογισμός του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ

από την έντυπη έκδοση

Τα τελευταία χρόνια στην Ευρυτανία έχουν γίνει σημαντικά βήματα ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπουν σε τροχιά ισότιμης μεταχείρισης στην καθημερινή τους ζωή, να γίνουν πλήρως αποδεκτά και κομμάτι του κοινωνικού γίγνεσθαι. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική είναι η συμβολή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ, με έδρα το Καρπενήσι, που ιδρύθηκε το 2013.

«Ο σύλλογος», λέει στα Ευρυτανικά Νέα με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας η Πρόεδρος, κα Αναστασία Κριπάση – Μπάρκα, «ξεκίνησε από γονείς που αποδέχτηκαν την αναπηρία του παιδιού τους. Οι στόχοι μας ήταν δύο, αφενός να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε την κοινωνία για την αναπηρία και αφετέρου να ξεφύγουμε από νοοτροπίες της λύπησης και να δημιουργήσουμε δομές και υποδομές που θα βελτιώσουν τη ζωή τους και κατ’ επέκταση και τη δική μας».

Σταχυολογώντας, ενδεικτικά, σημαντικούς σταθμούς και δράσεις όλα αυτά τα 10 χρόνια, αναφέρει: «Ξεκινήσαμε με ενημερώσεις για το τι είναι η αναπηρία και τις δυνατότητες αλλά και τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν, δημιουργήσαμε δίκτυο εθελοντών επιστημόνων που ασχολούνται με την ειδική αγωγή, επιμορφώσαμε τους εθελοντές μας αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό σχολείων, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθιερώσαμε τη γιορτή της διαφορετικότητας με συμμετοχή όλων των σχολείων, πραγματοποιήσαμε δράσεις αλληλεγγύης, βραβεύσαμε ανθρώπους για την κοινωνική προσφορά τους, διοργανώσαμε σεμινάρια, δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχο».

Και η δραστηριότητα του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ δεν σταματά εδώ, αφού, όπως συμπληρώνει η πρόεδρος: «Κάθε χρόνο, Χριστούγεννα και Πάσχα, κάνουμε δωρεά βιβλία για τις βιβλιοθήκες σχολείων της Ευρυτανίας, ενώ δημιουργήσαμε την ποδηλατοδρομία ευαισθητοποίησης για ΑμεΑ με μεγάλη συμμετοχή και την κάναμε θεσμό για τον δήμο μας. Συμμετείχαμε, επίσης, σε δράσεις που δημιούργησαν άλλοι φορείς -όπως καθαρισμούς, παγκόσμια ημέρα Τρίτης ηλικίας και άλλα-, ενώ μέσα από το συμβούλιο του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων, όπου είμαστε μέλη, κάναμε παρεμβάσεις και φτιάξαμε δημιουργικά δωρεάν απογεύματα με ειδικούς για τα παιδιά μας». «Επιχορηγηθήκαμε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την αγορά λεωφορείου ειδικά διαμορφωμένου για μετακίνηση ατόμων με αναπηρία, το οποίο στην συνέχεια δωρίσαμε στον Δήμο Καρπενησίου και εξυπηρετεί τα ειδικά σχολεία, τη δομή ΚΔΑΠ μεΑ και τον σύλλογο, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές εκδρομές με όλα τα έξοδα πληρωμένα για τα μέλη μας από ίδιους πόρους και από επιχορήγηση από το Ίδρυμα Γαζή-Τριανταφυλλόπουλου. Φτιάξαμε ενημερωτικά φυλλάδια για την αναπηρία και συγγράψαμε μικρές ιστορίες για την αναπηρία, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για τη δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Καρπενησίου, το οποίο σύντομα δημοπρατείται. Για πρώτη φορά προκηρύξαμε διαγωνισμό στα δημοτικά σχολεία με θέμα την αναπηρία και δώσαμε χρηματικά βραβεία. Και συνεχίζουμε…».

Τι προσδοκά, όμως, ο σύλλογος για το εγγύς μέλλον; «Για το μέλλον», απαντά η πρόεδρος, «ελπίζουμε να μην υπάρχουν παιδιά μέσα στα σπίτια, αλλά να εκπαιδεύονται και να στηρίζονται οι γονείς από τη γέννηση του παιδιού τους. Βήματα έχουν γίνει. Πρέπει να γίνουν και άλλα; Φυσικά». «Η πόλη», τονίζει, «πρέπει να γίνει προσβάσιμη για όλους, καθώς αυτό δεν βοηθάει μόνο εμάς αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία. Μια πόλη με προσβασιμότητα και φιλική για ΑμεΑ έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα -και γιατί όχι να ξεκινήσει και ο τουρισμός για ΑμεΑ δημιουργώντας υποδομές -από τα καταστήματα μέχρι ορεινές διαδρομές κλπ.».

Η κα Κριπάση – Μπάρκα αναφέρεται και στη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για άτομα με αναπηρία, που πρέπει να επεκταθεί σταδιακά σε όλη την Ελλάδα (αρχίζει πιλοτικά από την Αττική), καθώς θα δώσει τη δυνατότητα υποστήριξης των ΑμεΑ βάσει των εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών ζωής τους. «Οι επόμενοι στόχοι μας», καταλήγει, «είναι η λειτουργία του Κέντρου Διημερευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ όπου τα παιδιά μας, σε προστατευμένο περιβάλλον, θα κάνουν τις θεραπείες τους, και η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Ευχαριστούμε όλους όσοι είναι δίπλα μας αλλά και όσους ήταν απέναντι, γιατί μας έκαναν να δουλέψουμε και να διεκδικήσουμε με πείσμα το καλύτερο για τα παιδιά μας».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ