Να γίνουν τα Άγραφα εργαστήρι Φύσης & Πολιτισμού για τους μαθητές όλης της Ελλάδας, προτείνει ο Αλ. Καρδαμπίκης

Πριν λίγες ημέρες, ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, είχε συνάντηση εργασίας με τη Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα. Τονίστηκε εκ μέρους του δημάρχου η ανάγκη ένταξης στα σχολικά Περιβαλλοντικά Προγράμματα, ενός Περιβαλλοντικού Προγράμματος με έδρα τον δήμο Αγράφων «αφού ο Δήμος μας μπορεί να υποστηρίξει τις σχολικές μονάδες σε θέματα που δίνουν έμφαση στο Περιβάλλον και τον Πολιτισμό», όπως αναφέρθηκε.

«Το Υπουργείο Παιδείας επέδειξε θετική διάθεση στην πρότασή μας, την οποία θεώρησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, και έτσι η κα Γκίκα υποσχέθηκε την επόμενη σχολική χρονιά, στα περιβαλλοντικά προγράμματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας, να συμπεριληφθεί και αυτό που θα έχει έδρα τον Δήμο Αγράφων και θα κάνει γνωστό τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας στη μαθητική νεολαία της πατρίδας μας», ενημερώνει το γραφείο Τύπου του δημάρχου Αγράφων.

Με σημείο αναφοράς τα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, αναφέρει το ypaithros.gr, ο δήμος Αγράφων σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα στην ευρύτερη περιοχή. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, «η ανακάλυψη της φύσης, όπως επίσης του πολιτισμού και της παράδοσης της περιοχής μέσα από τη μακραίωνη ιστορία του τόπου μας, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη μαθητή να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, αλλά και να βιώσει πρωτόγνωρες εμπειρίες, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν τις ήξερε. Εμείς είμαστε ταυτισμένοι με τα ‘Ψηλά Βουνά’ του Ζαχαρία Παπαντωνίου και πάνω σε αυτό καλούμε την επίσημη πολιτεία να συνεργαστούμε μέσα από ολοκληρωμένες προτάσεις».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στόχος της δημοτική αρχής είναι η δράση αυτή να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Οι επισκέπτες μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως αυτό του τσαγκάρη, του κουδουνά, του μυλωνά, του κτηνοτρόφου, του τυροκόμου και άλλα. Σκοπός είναι οι επισκέπτες μαθητές να γευτούν την τοπική γαστρονομία, να παρατηρήσουν την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής και να περπατήσουν δίπλα από τα ρυάκια ή τα παραδοσιακά γεφύρια. Τέλος, και σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι «η δημιουργία μίας σύγχρονης κατασκήνωσης με πολυλειτουργικό ρόλο και χαρακτήρα, ώστε να ταυτίζεται απόλυτα με την ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου».

(με στοιχεία από Ευρυτανικά Νέα, ypaithros.gr)

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά