20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενησίου Γεώργιος: “Απαξιωμένη σήμερα η Εκκλησία”. Συνέντευξη του Μητροπολίτη σε εκκλησιαστικό ραδιόφωνο

από την έντυπη έκδοση

Την ανάγκη να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι και οικογένειες στα χωριά της Ευρυτανίας, επισημαίνει ο Μητροπολίτης Καρπενησίου και απευθύνει κάλεσμα. Μιλά δε για στοχοποίηση του θεσμού της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ορθόδοξες διαδρομές» του pemptousia.fm και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Στρουμπάκο, παραχώρησε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος. Αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Ευρυτανίας, την ερήμωση του τόπου και τη γήρανση του πληθυσμού, ενώ εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος για την επόμενη ημέρα του κορονοϊού.

Ο επιχώριος ποιμενάρχης μίλησε εφ’ όλης της ύλης και, μεταξύ άλλων, στάθηκε στον πολυποίκιλο ρόλο που διαδραματίζει σήμερα η Ι.Μ. Καρπενησίου, σε μια εποχή κατά την οποία πολλοί άνθρωποι έχουν περιέλθει σε δεινή κατάσταση (οικονομική, ψυχολογική κ.α.) και ζητούν στήριξη. Επιτακτική ανάγκη είναι τα χωριά να αποκτήσουν ξανά ζωή και προς τούτη την κατεύθυνση, η Μητρόπολη προτίθεται να συνδράμει, τόνισε. Η Εκκλησία σήμερα δοκιμάζεται και βρίσκεται άδικα στο στόχαστρο κριτικής, πρόσθεσε και προέβλεψε πως η πανδημία θα αφήσει βαρύ το αποτύπωμά της στην τοπική κοινωνία.

Η Ευρυτανία που φθίνει

Μια αδιαμφισβήτητη μεν, λυπηρή δε πραγματικότητα περιέγραψε ο Μητροπολίτης, που αναφέρθηκε στην Ευρυτανία ως έναν γηρασμένο νομό: «Τα χωριά μας έχουν μόνο ηλικιωμένους, ο πληθυσμός φθίνει και το όνειρο των παιδιών είναι να φύγουν. Τα προβλήματα εδώ είναι τελείως διαφορετικά απ’ ότι είναι σε μια αστική κοινωνία. Το παράπονο όλων, ασχέτως αν είναι υπαρκτό ή όχι, είναι ότι είναι εγκαταλειμμένοι», είπε και μίλησε για κλίμα ανασφάλειας, αμηχανίας, φόβου για το αύριο.

«Πέρα από το… δημοσιοϋπαλληλίκι», εξήγησε στον δημοσιογράφο του pemptousia.fm, «δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, γιατί όλες οι επιχειρήσεις είναι των 4-5 ατόμων -ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρά καταστήματα κ.α. Η κοινωνία φθίνει συνεχώς, ενώ η Ευρυτανία είναι ένας… παράδεισος, ένας πανέμορφος τόπος που θα μπορούσε ποικιλότροπα να αξιοποιηθεί».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο φαινόμενο της αστυφιλίας, που, όπως είπε, «λειτουργεί επικίνδυνα για την πορεία και τη συνέχιση της ζωής στις ακριτικές, ορεινές και δύσβατες περιοχές μας» και τόνισε πως είναι σημαντικό για την τοπική κοινωνία να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι «γιατί ζούμε σε μια κοινωνία γερόντων».

«Πριν δυο χρόνια έκανα μια κίνηση μιμούμενος τον μακαριστό Σιατίστης κυρό Παύλο. Βρήκα κάποια σπίτια στην περιοχή μας για να τα διαθέσουμε σε πολύτεκνες οικογένειες αστικών περιοχών», σημείωσε για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η τοπική Μητρόπολη και συμπλήρωσε: «Τους ζητάμε να έρθουν εδώ στα χωριά μας, θα έχουν και βοήθεια από την Μητρόπολη. Εδώ και δυο χρόνια δεν υπήρχε ανταπόκριση, η πρόσκληση, όμως, παραμένει ανοικτή».

Στο στόχαστρο η Εκκλησία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε την Ι.Μ. Παναγίας της Προυσιώτισσας, σημείο αναφοράς και πνευματικό καταφύγιο για χιλιάδες πιστούς, ενώ μνημόνευσε την άνθιση των Γραμμάτων που καταγράφηκε στην Ευρυτανία κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και αναφέρθηκε σε μορφές όπως ο Ευγένιος ο Αιτωλός, ο Αναστάσιος ο Γόρδιος, ο Κύριλλος Καστανοφύλλης κ.α.

Σήμερα, πάντως, οι Έλληνες, στην πλειονότητά τους, δεν τιμούν το ράσο, επεσήμανε και έκανε λόγο για «απαξιωμένη» Εκκλησία, που δοκιμάζεται και συκοφαντείται. Η θρησκεία και η Εκκλησία στοχοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ βάλλεται, επίσης, η Θεία Κοινωνία.

Ως γνωστόν, λόγω των εν ισχύ περιοριστικών μέτρων, έχουν τεθεί σε αναστολή δράσεις της Ι.Μ. Καρπενησίου, όπως τα εργαστήρια υφαντικής, ξυλογλυπτικής, ψηφιδωτού, τα μαθήματα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ.α. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε όσα είχαμε προγραμματίσει και ονειρευτεί», σχολίασε ο Μητρ/της.

Εμφανίστηκε, τέλος, απαισιόδοξος για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία στην Ευρυτανία. «Επειδή εδώ η κοινωνία μας είναι ιδιόμορφη, όταν βγούμε από το πρόβλημα, οι μισές επιχειρήσεις θα έχουν κλείσει και θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς δουλειά και τα προβλήματα θα γίνουν πολύ εντονότερα», εκτίμησε.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ