19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

1821 – 2021/ Σαν σήμερα η ιστορική Μάχη της Τατάρνας. Ο λιτός εορτασμός που οργάνωσε ο Δήμος Αγράφων

Η αναπαράσταση της μάχης της Τατάρνας από τη ζωγράφο, Γιάννα-Ιωάννα Ξέρα

Σαν σήμερα πριν από 200 χρόνια, 22 Μαρτίου 1821, έγινε η σπουδαία μάχη της Τατάρνας, στο ομώνυμο γεφύρι που σήμερα βρίσκεται σκεπασμένο από τα νερά της Λίμνης Κρεμαστών.

Οι Έλληνες, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, με τη βοήθεια του ηγουμένου του Μοναστηριού της Τατάρνας, Κυπριανού, και των καλογέρων σημείωσαν την πρώτη ένοπλη νίκη σε ολόκληρη τη Ρούμελη εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας, μόλις τρεις ημέρες πριν τον «επίσημο» μεγάλο ξεσηκωμό.

Σκότωσαν τον αρχηγό των Τουρκαλβανών, Χασαμπέη Γκέκα, και 25 άνδρες, χτυπώντας τούρκικο απόσπασμα που συνοδευόταν από χρηματαποστολή από τα Γιάννενα προς το Μεσολόγγι. Έτσι ήθελαν να δείξουν την επαναστατική πράξη και τότε ο αγώνας που άρχισε ήταν για την ελευθερία.
Τότε πολλοί τοπικοί αγωνιστές έχυσαν το αίμα τους, μεταξύ αυτών ήταν και δύο γυναίκες, η Αγγελική, γυναίκα παπά Κώστα και η αδερφή του ηγούμενου που ήταν στο μοναστήρι στο ασκέρι του Καραϊσκάκη, οι οποίες έπεσαν σε εχθρικό απόσπασμα και εκτελέστηκαν.

Στα ίδια μέρη, ο Κατσαντώνης, το “λιοντάρι της κλεφτουριάς”, έδωσε πολλαπλές μάχες για να διατηρήσει αδούλωτα τα μέρη και άσβεστη την ελπίδα για απελευθέρωση της πατρίδας.

Το πρωί της Δευτέρας (22/3), ο Δήμος Αγράφων οργάνωσε μια λιτή τελετή για την πρώτη Επανάσταση στην Ρούμελη. Απέδωσαν τιμές, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα μέλη της επιτροπής «Άγραφα 1821-2021», κα Κοτρώνα Αννέτα, κ. Χαραμής Κων/νος, κ. Μάκκας Απόστολος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Τριποτάμου κ. Βασιλείου Αθανάσιος, ο Πρόεδρος Συλλόγου Νέων Τριποτάμου κ. Βασιλείου Παναγιώτης και ο Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Μπουκουβάλας Γεώργιος.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ