25 Ιανουαρίου 2022

28η Οκτωβρίου / Ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η Ευρυτανία – Υψηλή πληρότητα στα καταλύματα

απόσπασμα από ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης

Να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τις αφίξεις επισκεπτών, παράλληλα όμως η αυξημένη ροή ανθρώπων από όλη την Ελλάδα να μην επιφέρει επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο της Ευρυτανίας: αυτή είναι η -δύσκολη- συνθήκη την οποία καλούνται να φέρουν εις πέρας οι άνθρωποι του τουρισμού τις ημέρες της 28ης Οκτωβρίου.

«Ο ρυθμός των κρατήσεων κινήθηκε πολύ ικανοποιητικά» λέει στα Ευρυτανικά Νέα η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, κα Σοφία Φλέγκα.

Και πράγματι, οι άνθρωποι του τουρισμού επιβεβαιώνουν ότι η εφετινή εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου κινείται εξαιρετικά· οι αφίξεις των επισκεπτών άρχισαν ανήμερα της γιορτής και συνεχίζονται με σταθερή ροή. Οι περισσότεροι επιλέγουν 2 ή 3 ημέρες παραμονής, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι -από γειτονικές περιοχές- επιλέγουν μονοήμερες εξορμήσεις. Δωμάτια μπορούσε να βρει κανείς από 60 ευρώ/βράδυ.

«Τα μέλη της Ένωσης, τηρούμε πιστά και ευλαβικά τα πρωτόκολλα που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας», σημειώνει η πρόεδρος όσον αφορά στην ανησυχία για πιθανή αύξηση κρουσμάτων μετά το Σαββατοκύριακο, κάτι που έγινε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησε το πολύμηνο λοκντάουν). «Σαφώς όταν υπάρχει πολύς κόσμος συγκεντρωμένος κάπου, ο κίνδυνος ελλοχεύει», τονίζει.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος οι επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα είναι λιγότεροι, καθώς η αργία του Αγ. Δημητρίου -πολιούχου της Θεσσαλονίκης- ήταν ημέρα Τρίτη (26/10). Την Ευρυτανία θα επιλέξουν, κυρίως, επισκέπτες από την Αθήνα, άλλα μεγάλα αστικά κέντρα και περιοχές σε -σχετικά- κοντινή απόσταση από τον νομό.

Πληρότητα 100% εμφάνισαν τα καταλύματα σε δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, με αφορμή την αργία της εθνικής μας εορτής, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Ant1 ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας.

Η κα Φλέγκα φιλοξενήθηκε και στην εκπομπή της ΕΡΤflix «Με νέα ματιά», μαζί με την Υφυπουργό Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη. Αμφότερες αναφέρθηκαν στην ανάγκη και σε όσα πρέπει να γίνουν ώστε ο ορεινός τουρισμός στην Ελλάδα να ενισχυθεί και να γίνει πόλος έλξης 12 μήνες τον χρόνο.

Άδεια τις καθημερινές

Η κα Φλέγκα επισημαίνει και μια πραγματικότητα που ισχύει για το σύνολο, μάλλον, των τουριστικών επιχειρήσεων: η πρόσκαιρη αύξηση των τουριστικών ροών, με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, δεν αναιρεί το γεγονός ότι τον υπόλοιπο καιρό τα δωμάτια των ξενοδοχείων είναι… άδεια.

«Δουλεύουμε, πλέον, μια φορά την εβδομάδα, ένα Σάββατο. Δυστυχώς, όμως, έτσι τα έξοδα και τα προβλήματα είναι πολλά για τον κλάδο μας», λέει χαρακτηριστικά. Το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου κύλησε «σχετικά καλά», προσθέτει· «υπήρχε μια ικανοποιητική πληρότητα τα Σαββατοκύριακα, τις καθημερινές όμως η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική».

Στα αυξημένα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων ήρθαν να προστεθούν φέτος οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, δημιουργώντας συνθήκες «ασφυξίας» σε ουκ ολίγες τοπικές επιχειρήσεις. «Τα έξοδα λειτουργίας έχουν ήδη αρχίσει να πολλαπλασιάζονται από τις αρχές Οκτώβρη, ενώ συνήθως φθάναμε αυτή την εποχή, στα τέλη του μήνα, για να ανάψουμε θέρμανση στα καταλύματα», επισημαίνει.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ