Τα νέα μέτρα που χαρίζουν πλήρη ελευθερία στους εμβολιασμένους στους εσωτερικούς χώρους διασκέδασης, σχολιάζει -μάλλον με προβληματισμό- ο Γιώργος Παυλάκης, Ιατρός – Ερευνητής, Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, ενώ σχολιάζει και την άρση των τοπικών lockdown αλλά και τη στάση ευθύνης που οφείλουν να διατηρούν και οι εμβολιασμένοι.
«Ας ελπίσουμε ότι το νέο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας να ανοίξει τα πάντα στους εμβολιασμένους και όχι στους ανεμβολίαστους θα πάει καλά. Μακάρι. Αν το υπουργείο το κάνει για να αυξήσει τους εμβολιασμούς, ας ελπίσουμε ότι θα πάει καλά», σημειώνει σε ανάρτησή του στο facebook.
«Το μόνο πρόβλημα», προσθέτει, «είναι ότι πρέπει να δούμε και το τι θα κάνει ο ιός όταν πιάσει ο χειμώνας με 40% των Ελλήνων απροστάτευτους από εμβόλιο. Κατά τη γνώμη μου, το υπουργείο πάλι κινδυνεύει να δώσει το λάθος σήμα στην κοινωνία ότι τελειώσαμε, ξαναβρίσκουμε την παλιά μας ανέμελη ζωή. Είναι λίγο πρόωρο με 30-40 νεκρούς και το χειμώνα να έρχεται. Είναι πρόωρο να καταργείς την πιθανότητα για τοπικά λοκντάουν, αυτό είναι μονομερής αφοπλισμός, αλλά ο ιός δεν κρατάει συμφωνίες και συνθήκες ειρήνης. Μη λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο».
Και σημειώνει, ακόμα, ο ιατρός:
«Το πιο λάθος επιχείρημα είναι ότι “εγώ έκανα το εμβόλιο, άρα τέλειωσα με τις υποχρεώσεις μου, τώρα εγώ θα ζήσω τη ζωή μου, να κυνηγάτε αυτούς που δεν το έκαναν”. Δεν πάει έτσι. Σε μια ομάδα ο τερματοφύλακας δεν λέει “εγώ απέκρουσα δυο γκολ, άρα πάω να ξεκουραστώ”. Πρέπει να λήξει το ματς. Όσο έχουμε κρούσματα, το ματς δεν έχει λήξει!
Η επιδημία είναι ομαδικό σπορ. Δεν γίνεται να πάρεις το κουβαδάκι σου και να παίξεις αλλού. Επειδή ο ιός πάει από τον έναν στον άλλο με τον αέρα, όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για τα παθήματα και για τη λύση.
Ξέρουμε τώρα ότι οι εμβολιασμένοι είναι πιθανόν να μολύνονται και να μεταδίδουν τον ιό, σε πολύ λιγότερο βαθμό, αλλά γίνεται. Άρα και οι εμβολιασμένοι μπορεί να συμμετέχουν στην διαιώνιση της επιδημίας. Το όφελος των εμβολιασμένων είναι ότι γλυτώνουν τη ζωή τους και την υγεία τους σε μεγάλο βαθμό. Έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά. Τεράστιο όφελος!».
«Ελπιζω, συνεχίζει ο Γ. Παυλάκης, «ότι η κυβέρνηση έχει υπολογίσει όλες τις παραμέτρους και παίρνει την πολιτική ευθύνη, ελπίζω το πείραμα να πάει καλά. Αλλά το υπουργειο θα πρέπει να μας πει ποια είναι τα κριτήρια επιτυχίας και αποτυχίας. Να θυμίσω ότι μετά το μίνι-τσουνάμι της Θεσσαλονίκης πέρυσι Νοέμβρη-Δεκέμβρη, που κόστισε χιλιάδες ζωές, υπουργοί και κυβέρνηση βγήκαν και ζήτησαν συγγνώμη. Σωστό, αλλά πρέπει κάποτε να αποκτήσουμε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν θα επαναλαμβάνει τα γνωστά τουλάχιστον λάθη».
Και καταλήγει με τα εξής: «Εγώ ελπίζω ακόμα ότι το τείχος των σώφρονων θα προστατεύσει την Ελλάδα και αυτό το χειμώνα, όπως μετρίασε την ορμή του τρίτου κύματος τον περασμένο χειμώνα.
Εμβόλια και μέτρα είναι αναγκαία για να βγει ο χειμώνας. Αλλά, ούτε τα εμβόλια κάνουμε, ούτε τα μέτρα κρατάμε… Άρα;
6 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων λένε ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή. Όσοι θέλουν να δουν, το βλέπουν».