24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ευρυτανική εκπροσώπηση στο 32ο πανελλαδικό συνέδριο της ΠΟΑΣΥ. “Ζούμε με τον κίνδυνο”, λένε οι αστυνομικοί

από την έντυπη έκδοση

ΦΩΤΟ. Δύο Ευρυτάνες στο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ. Αριστερά, ο Νίκος Τριανταφύλλης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας και δεξιά, ο Κοσμάς Τσιαμάκης, Πρόεδρος της αντίστοιχης Ένωσης στην Ευρυτανία

—-

Το διήμερο 29 και 30 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το 32ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Έμφαση δόθηκε στην επικινδυνότητα του επαγγέλματος, όπως συμπυκνώθηκε στην κοινή παραδοχή-σύνθημα του συνεδρίου «Ζούμε με τον κίνδυνο», αλλά μένει να αποκτήσει σάρκα και οστά με συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, όπως ανέφεραν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, εκπρόσωποι των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ.α. Το παρών στο συνέδριο έδωσε και ο κ. Κοσμάς Τσιαμάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων ν. Ευρυτανίας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, αφού αναφέρθηκε στην απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας και στις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων κρίσεων που πλήττουν τη χώρα μας, στάθηκε ιδιαίτερα στο σύνθημα του συνεδρίου («Ζούμε με τον κίνδυνο») και αναφέρθηκε στο Κέντρο Έρευνας Υγείας και Ασφάλειας της ΠΟΑΣΥ, βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στόχος, επεσήμανε, είναι να εφαρμόζεται ένα ολόκληρο πλέγμα μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που θα μειώνει τους κινδύνους, θα συμβάλλει στην επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση του αστυνομικού, ως ανθρώπινο κεφάλαιο και ένας διάλογος με την κυβέρνηση επί τη βάσει των υπαρκτών οικονομικών προβλημάτων, με μια τεκμηριωμένη πρόταση που θα έχει αντίκρισμα στο νέο μισθολόγιο, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Γρ. Γερακαράκος και Παν. Θεοδωρικάκος

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος τόνισε την αναγκαιότητα το κράτος να αναγνωρίσει τις ευθύνες του. Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά σε θέματα που επιλύθηκαν (βαθμολόγιο, εκπαίδευση, εξοπλισμός, ψηφιοποίηση υπηρεσιών κλπ) τόνισε ότι ως ηγεσία είναι δίπλα στον αστυνομικό ακόμα και στα δύσκολα, με αποτέλεσμα «κάποιοι να δυσαρεστούνται», όπως σημείωσε. Ευχαρίστησε δε την Ομοσπονδία και το αστυνομικό προσωπικό για την συμβολή τους στην αντιμετώπιση των διαδοχικών κρίσεων. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν τους κινδύνους του αστυνομικού λειτουργήματος, άσκησαν, ωστόσο, και κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την αστυνομία σήμερα.

Την πρώτη μέρα των εργασιών, οι σύνεδροι ενημερώθηκαν από την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας κα Αθηνά Λινού, για την αναγκαιότητα διερεύνησης του κεφαλαίου «Ψυχική και Σωματική Υγεία των αστυνομικών. Κίνδυνοι και Ευκαιρίες», από τον Πρόεδρο του Κέντρου Έρευνας Υγείας και Ασφάλειας κ. Δημήτρη Καραγιαννόπουλο για το έργο που ανέλαβε να εκπληρώσει και από την Πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιωμάτων & Ισότητας της ΠΟΑΣΥ κα Σοφία Βαγενά, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει έως τώρα η Επιτροπή, κυρίως στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Ακολούθησαν παρεμβάσεις για οργανωτικά θέματα της Ομοσπονδίας, ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, η έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος κ.α.

Η Αθ. Λινού
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ