Με ουσιαστικές παρεμβάσεις και σαφή στόχο την ανάδειξη των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επαρχία, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, συμμετείχε ενεργά στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Δ.Κ. Αθανασίου Διάκου της Δ.Ε. Καλλιέων του Δήμου Δελφών, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού και του Προέδρου της ΠΕΔ κ. Νίκου Σουλιώτη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Κατά την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος έθεσε στο επίκεντρο ζητήματα ζωτικής σημασίας για τα Άγραφα -αλλά και όλες τις δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας- όπως το δημογραφικό πρόβλημα, η στήριξη των νέων οικογενειών, η αναγκαιότητα ενίσχυσης της απασχόλησης και η επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των υποδομών υγείας και παιδείας. Ειδική αναφορά έκανε στις ελλείψεις των αγροτικών ιατρείων, στην ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων τηλεϊατρικής και κινητών μονάδων υγείας, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει ειδικό φορολογικό καθεστώς για επιχειρήσεις σε άγονες περιοχές, ώστε να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Με την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος κατέδειξε για ακόμη μία φορά ότι η εγκατάλειψη της επαρχίας δεν μπορεί να συνεχιστεί και απαίτησε από την Πολιτεία συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του:
«Σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τον Δήμο Αγράφων αναφέρθηκα στη συνάντηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας, παρουσία του Υπουργού κ. Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού και του Προέδρου της ΠΕΔ κ. Νίκου Σουλιώτη. Κατά την τοποθέτησή μου, εστίασα στο μείζον ζήτημα του δημογραφικού προβλήματος σε συνάρτηση με το θέμα της αποκέντρωσης. Τονίστηκε η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη στήριξη των νέων οικογενειών, προτείνοντας τη ψήφιση τροπολογίας που θα εξασφαλίζει την χορήγηση επιδόματος στις νέες μητέρες μετά την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έβαλε “φρένο” στους δήμους. Σημαντική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα απασχόλησης για άτομα ηλικίας 55-67 ετών, ζητώντας την επανάληψή του, καθώς είχε προσφέρει ουσιαστικές λύσεις, μειώνοντας την ανεργία και ενισχύοντας την τοπική κοινωνία.
Παράλληλα, ζητήσαμε ανάλογο πρόγραμμα για την απασχόληση νέων και την παροχή μπόνους σε επιχειρήσεις που απασχολούν υπαλλήλους διαδικτυακά, ακόμα κι αν αυτές δεν βρίσκονται εντός Ευρυτανίας, προκειμένου να αυξηθεί η εργασία εξ αποστάσεως.
Ζητήσαμε ακόμη, ειδικό ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές, όπως είναι ο Δήμος Αγράφων.
Ένα άλλο κομβικό θέμα που συζητήθηκε ήταν ο τομέας της υγείας, όπου επισημάναμε τα μεγάλα κενά στα αγροτικά ιατρεία.
Επίσης τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης δύο βασικών κυβερνητικών δεσμεύσεων:
• Τηλεϊατρική, μέσα από την κοινή πρόταση του Δήμου Αγράφων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
• Κινητή μονάδα υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων στις απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου.
Ακόμη, έγινε αναφορά και στα ζητήματα της Παιδείας, ζητώντας τη πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για διάστημα πέντε ετών, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η συνέχεια στην εκπαίδευση των παιδιών.
Στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών, προτείναμε την καθιέρωση Ειδικού Φορολογικού Καθεστώτος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές. Οι ειδικές φοροελαφρύνσεις, είναι απαραίτητες για να αντισταθμίσουν τις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές.
Τέλος, ζητήσαμε την απόδοση των ανταποδοτικών ωφελημάτων από το Υδροηλεκτρικό των Κρεμαστών και ενημέρωση των Δήμων και των Περιφερειών για τα σχέδια υδροδότησης της Αθήνας.
Με την παρέμβασή μας, αναδείξαμε για άλλη μια φορά τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία, ζητώντας τη στήριξη της Πολιτείας για την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής μας».