Ημερομηνία

Ξεκινά η πιο ζεστή -μέχρι στιγμής- εβδομάδα του καλοκαιριού. Πανελλαδικός καύσωνας διαρκείας, οι μέγιστες στην Ευρυτανία

Ξεκινά η πιο ζεστή -μέχρι στιγμής- εβδομάδα του καλοκαιριού. Πανελλαδικός καύσωνας διαρκείας, οι μέγιστες στην Ευρυτανία

Πανελλαδικός καύσωνας με ένταση και διάρκεια ξεκινά από τη Δευτέρα (21/7), μία παρατεταμένη θερμή περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι μέγιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές θα φτάνουν στα επίπεδα των 40°C και τοπικά θα προσεγγίζουν τους 42-44°C.

Σαφώς σε καλύτερη μοίρα θα βρίσκεται -λόγω υψομέτρου και ανάγλυφου- η ορεινή Ευρυτανία. Στο Καρπενήσι, ενδεικτικά, περιμένουμε σταθερά υψηλές θερμοκρασίες από την Τρίτη 22 έως και το Σάββατο 25/7, με τις μέγιστες τιμές να αγγίζουν -ή να ξεπερνούν- τους 34-35°C, συνοδεία αρχικά δυτικών και ακολούθως Β-ΒΑ ανέμων. Σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (<600μ.), ο υδράργυρος θα δείξει τοπικά και άνω των 37°C. Ωστόσο, τα βράδια θα είναι απολαυστικά, ενώ νωρίς το πρωί οι ελάχιστες θα πέφτουν και κάτω από τους 20°C.

Στον αντίποδα, στα μεγάλα αστικά κέντρα (και ιδιαίτερα στην Αττική) η θερμοκρασία αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και κατά την διάρκεια της νύχτας (μέγιστες άνω των 30°C σε πολλές περιπτώσεις), στοιχείο που θα ενισχύει την θερμική επιβάρυνση.

Οι υψηλότερες τιμές (μέγιστες τιμές άνω των 41 βαθμών) θα σημειωθούν από την Τρίτη (22/7/2025) και μετά, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά:

1. Τη Δευτέρα (21/07/25) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και πιθανώς τοπικά στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 38 βαθμούς.

β) στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τρίτη (22/07/25) η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 41, κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 και στη Θεσσαλία τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 39 με 40 βαθμούς.

β) στα νησιά του Ιονίου και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους 37 με 38 και στα Δωδεκάνησα τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Τετάρτη (23/07/25) η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμάται πως οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 και τοπικά στα ανατολικά τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα τους 40 και στη Θεσσαλονίκη τους 39 βαθμούς.

β) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Η αποκλιμάκωση δεν προβλέπεται να έρθει πριν την Κυριακή (27/7).

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα