Ημερομηνία

Κατάμεστη η πλατεία Φουρνάς για την ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου με θέμα την ιστορία της διατροφής – Καθήλωσε το κοινό η πανεπιστημιακός

Κατάμεστη η πλατεία Φουρνάς για την ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου με θέμα την ιστορία της διατροφής – Καθήλωσε το κοινό η πανεπιστημιακός

Σε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, το βράδυ του Σαββάτου 2 Αυγούστου, μια ξεχωριστή εκδήλωση στην κατάμεστη πλατεία της Φουρνάς, παρουσία κατοίκων, επισκεπτών, παραθεριστών αλλά και πολλών ανθρώπων από τα γύρω χωριά. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Μαρία Ευθυμίου, η οποία παρουσίασε με γλαφυρότητα και επιστημονική ακρίβεια την εισήγησή της με τίτλο: «Θέματα Ιστορίας της Διατροφής: Από την τοπική στην παγκόσμια διατροφή».

Η διακεκριμένη πανεπιστημιακός καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο με την αμεσότητα του λόγου, την εμβρίθεια της σκέψης και το πάθος που πάντα τη διακρίνει. Μέσα από μια εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή, η κα Ευθυμίου παρουσίασε τη διατροφική εξέλιξη του ανθρώπου από την προϊστορική εποχή και τη γεωργική επανάσταση πριν από περίπου 15.000 χρόνια, περνώντας από τη βιομηχανική επανάσταση του 18ου και 19ου αιώνα, έως και τη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη διατροφή. Η προσέγγισή της υπήρξε πολυδιάστατη και διαχρονική, φωτίζοντας τη διατροφή όχι μόνο ως ανάγκη αλλά και ως πολιτισμικό φαινόμενο που αντανακλά την πορεία του ανθρώπου μέσα στον χρόνο.

Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση της επιχείρησης Rellia Real Estate με τον Περιφερειακό Επόπτη Εκπαίδευσης Στ. Ελλάδας κ. Χρίστο Μαρκαντώνη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων: ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Τσιρώνης ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου, ο Αιδεσιμότατος π. Κωνσταντίνος Ντούσικος, ιερέας της Φουρνάς, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Καρπενησίου κ. Κωνσταντίνος Μπούργος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μάκης Ξενιάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φουρνάς κ. Βασίλειος Τσιώλης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κλειτσού κ. Στέλιος Παπουτσόπουλος, η Πρόεδρος της Κοινότητας Βράχας κα Σοφία Ζγαντζούρη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νεράιδας κ. Λάμπρος Γάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αμαράντου κ. Αντώνης Παπαδάκος, ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου κ. Σιδέρης Μοτσιόλας και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κλειτσιωτών Φθιώτιδας κ. Μαρία Χαλβαντζή.

Η βραδιά άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς συνδύασε τη γνώση με τον προβληματισμό και την απλότητα με την ουσία, δικαιώνοντας τη φήμη της κας Ευθυμίου ως μιας από τις πλέον αγαπητές και καταρτισμένες μορφές της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Η ομιλία της, με θέμα την ιστορία της διατροφής, ανέδειξε πώς οι διατροφικές συνήθειες των λαών διαμορφώνονται μέσα από ιστορικές, οικονομικές και κοινωνικές διεργασίες, ενώ έφερε στο φως πτυχές που συχνά παραγνωρίζονται.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα