Ημερομηνία

AMA 2026: Πρώτη λαμπαδηδρόμος η κορυφαία Δήμητρα Παπασπύρου μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη – Μεγάλη τιμή για τη Στενωματιώτισσα πρωταθλήτρια

Μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες μαραθωνοδρόμους με γεμάτο βιογραφικό από μια πλειάδα διακρίσεων, η Δήμητρα Παπασπύρου από το Στένωμα Ευρυτανίας, είναι το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής λαμπαδηδρομίας του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, που θα εκκινήσει το Σάββατο 7 Νοεμβρίου αμέσως μετά την Τελετή Έναρξης, στον Τύμβο του Μαραθώνα.

Πρώτοι λαμπαδηδρόμοι θα είναι ο εγγονός του Γρηγόρη Λαμπράκη και η Δήμητρα Παπασπύρου, η οποία επελέγη από τον ΣΕΓΑΣ ως η αθλήτρια που θα φέρει πρώτη τη δάδα του Μαραθωνίου.

Γεννήθηκε το 1964 στο Στένωμα Ευρυτανίας και υπήρξε η μοναδική αθλήτρια στην ιστορία του ελληνικού στίβου που είχε ταυτόχρονα τα πανελλήνια ρεκόρ στα 3.000μ., 5.000μ., 10.000μ. και στα 3.000μ. κλειστού στίβου. Η κορυφαία της επίδοση στο Μαραθώνιο είναι 2:34:24. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις.

“Είναι αυτές οι στιγμές που σου θυμίζουν ότι ο αθλητισμός δεν τελειώνει ποτέ για έναν αθλητή. Βέβαια, εύχομαι να μην τρέχει πολύ γρήγορα ο Γρηγόρης επειδή έχω πολύ καιρό να τρέξω. Σταμάτησα το 1992”, τόνισε η κ. Παπασπύρου και πρόσθεσε: “Θέλω να ευχαριστήσω τον ΣΕΓΑΣ για αυτήν την τιμή. Είναι μοναδικό να ταυτίζεσαι με την Ειρηνοδρομία του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη και χαίρομαι που θα τρέξω μαζί με τον εγγονό του”. Η Δήμητρα Παπασπύρου νιώθει ότι αυτή η χρονιά είναι ξεχωριστή για εκείνη: “Πριν από αυτή την τιμή το Δημοτικό Στάδιο Καρπενησίου πήρε το όνομά μου”.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης θα ακολουθήσει και φέτος τα βήματα του ειρηνιστή παππού του, του οποίου φέρει το όνομά του. Δηλώνει ότι παραμένει “πιστός” στη λαμπαδηδρομία του Μαραθωνίου: “Είναι η έκτη χρονιά που συμμετέχω. Είμαι πιστός στη λαμπαδηδρομία, επειδή παραμένω πιστός στο μήνυμα της Ειρήνης που εκπέμπει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που διεξάγεται στη χώρα μας, ο Μαραθώνιος της Αθήνας. Κάθε χρονιά λέμε πόσο επίκαιρο είναι αυτό το μήνυμα και ότι ο λαός έχει μόνο το λαό”.

Τόσο, η Δήμητρα Παπασπύρου όσο και ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι προπονητές και καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Αμφότεροι θα φτάσουν στην προτομή του βαλκανιονίκη του μήκους, πολιτικού, γιατρού και αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. Αυτή είναι η μία και μοναδική στάση της λαμπαδηδρομίας. Οι συμμετέχοντες ενεργά και μη στο δρομικό σκέλος της Τελετής Έναρξης θα αποτίσουν φόρο τιμής στον σπουδαίο άνδρα, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Μαραθώνιος και θα συνεχίσουν την πορεία τους.

Ο ΣΕΓΑΣ -όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος- έχει και κάποιους νέους εκλεκτούς καλεσμένους, αλλά και συμμετέχοντες στη λαμπαδηδρομία. Η φετινή πρόσκληση της ομοσπονδίας προς τα εκτός Αθηνών σωματεία, έφτασε στα χέρια των αθλητών του Γυμναστικού Συλλόγου Πάτμου “Στάδιον”. Παιδιά του συλλόγου θα ακολουθήσουν τη διαδρομή προς το βωμό του Μαραθωνίου, τον οποίο θα ανάψουν οι πρωταθλητές ημιαποστάσεων και σπριντ αντίστοιχα, Γεωργία Δεσπολλάρη και Σωτήρης Γκαραγκάνης.

Στη λαμπαδηδρομία θα συμμετάσχουν:

Γρηγόρης Λαμπράκης

Δήμητρα Παπασπύρου

Γυμναστικός Σύλλογος Ίκαρος Νέας Ιωνίας

Αναστασία Αντωνοπούλου

Ευσταθία Κουρκουτσάκη

Χρύσα Εσμερλή

Γυμναστικός Σύλλογος Χαλανδρίου

Ιάσονας Θανόπουλος

Γυμναστικός Σύλλογος Πάτμου “Στάδιον”

Λύκειο Μαραθώνα

Α.Σ. Φειδιππίδης Μαραθώνα

Γυμνάσιο Μαραθώνα

Τελμησσός Νέας Μάκρης – Μαραθώνα

Α.Σ.Α.Ε.Δ.

Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Χολαργού

Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σουλίου

Α.Ε. Μεσογείων Ραφήνας – Πικερμίου

“Μιλτιάδης Μαραθώνα”

Ο.Φ.Κ.Α. “Οδυσσέας” Αγίου Δημητρίου

Μέγας Χορηγός ALLWYN – Αναστασία Βέρρα, Chief Legal, Regulatory and Compliance Officer.

Σωτήρης Γκαραγκάνης

Γεωργία Δεσπολλάρη

ΠΗΓΗ: ΣΕΓΑΣ

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα