Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στην αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» στην Αθήνα, τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ψηφιδωτού της Δήμητρας Αντωνοπούλου, με τίτλο «Άνθη από υαλί πλασμένα».

Η καλλιτέχνις, που ζει και εργάζεται στο Καρπενήσι και την Αθήνα, παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο της σε ατομική έκθεση, έχοντας στο ενεργητικό της πολυετή καλλιτεχνική δραστηριότητα και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις από το 1998 μέχρι σήμερα. Από το 2019 ανήκει στο εκπαιδευτικό προσωπικό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου διδάσκει στο εργαστήριο ψηφιδωτού.

Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές ενότητες έργων, μέσα από τις οποίες η Δήμητρα Αντωνοπούλου προσεγγίζει τον κύκλο της ζωής, τη φθορά, τον θάνατο και την αναγέννηση, αντλώντας έμπνευση από τη φύση. Ξεχωρίζει μια μεγάλη σύνθεση τεσσάρων ψηφιδωτών, συνολικού μήκους 3,20 μέτρων, στην οποία κυριαρχούν οι ασφόδελοι και τα ξεραμένα γαϊδουράγκαθα, συμβολίζοντας τη διαρκή εναλλαγή της ζωής και της φθοράς.

Παράλληλα, παρουσιάζονται δώδεκα ψηφιδωτά που αποτυπώνουν τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης των γαϊδουράγκαθων, καθώς και έξι έργα με θέμα την κρεμμύδα, ένα φυτό που στη λαϊκή παράδοση συνδέεται με την καλοτυχία και την αναγέννηση.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ζωγράφος, ψηφιδογράφος και καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Δάφνη Αγγελίδου, η οποία επισημαίνει ότι τα άνθη στα έργα της καλλιτέχνιδας λειτουργούν ως σύμβολα της εφήμερης ομορφιάς, αλλά και της ελπίδας για τη συνέχεια της ζωής.

Η Δήμητρα Αντωνοπούλου έχει σπουδάσει ζωγραφική και ψηφιδωτό στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σε ιερούς ναούς.
Η έκθεση «Άνθη από υαλί πλασμένα» θα φιλοξενείται στον Τεχνοχώρο έως τις 28 Νοεμβρίου, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη σύγχρονη ψηφιδωτή δημιουργία της καλλιτέχνιδας.



























