“Η μεγαλύτερη μάχη στο βουνό, είναι με τον ίδιο σου τον εαυτό”. Ο Θωμάς Νταβαρίνος, μετά την ανάβαση στο Nanga Parbat

“Η μεγαλύτερη μάχη στο βουνό, είναι με τον ίδιο σου τον εαυτό”. Ο Θωμάς Νταβαρίνος, μετά την ανάβαση στο Nanga Parbat

Στην κορφή του Nanga Parbat, στα 8.126 μέτρα, στο δυτικό άκρο των Ιμαλαΐων, ανέβηκε, την Τετάρτη 10/7/24, ο Θωμάς Νταβαρίνος. Ο Αγραφιώτης ορειβάτης-αλπινιστής, Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, έγραψε ιστορία και έγινε ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην κορυφή του ένατου ψηλότερου βουνού στον κόσμο.

Για τη «μεγαλύτερη ορειβατική εμπειρία της ζωής του» μιλά στα Ευρυτανικά Νέα ο Τοπολιανίτης ορειβάτης-αλπινιστής και παραδέχεται πως, το βουνό δοκίμασε τα όρια του μέχρις εσχάτων. «Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο βουνό, με πολύ μεγάλες υψομετρικές διαφορές και τεράστιες κλίσεις για την κορυφή· μέσα σε 4 ημέρες έπρεπε να βρω τη δύναμη να ανέβω στα 8.126 μέτρα και, ευτυχώς, τα κατάφερα», δηλώνει ευτυχής και ανακουφισμένος, μα πάντα σεμνός και ταπεινός, ο Νταβαρίνος. «Ακριβώς αυτά τα στοιχεία και οι προκλήσεις που διαθέτουν τα μεγάλα βουνά, έλκουν ορειβάτες απ’ όλον τον κόσμο να θέλουν να τα ανέβουν», εξηγεί.

Δεν ήταν λίγες οι στιγμές, παραδέχεται, που από το μυαλό του πέρασε έντονα η σκέψη να εγκαταλείψει την προσπάθεια («η ανάβαση ήταν ατελείωτη»), ωστόσο με υπομονή, επιμονή και ψυχραιμία στα δύσκολα, έφθασε στην πολυπόθητη κορφή του Nanga Parbat. Επισημαίνει δε, ότι η πορεία κατάβασης από την κορφή αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δοκιμασία για την αποστολή, καθώς, εξουθενωμένοι και αφυδατωμένοι από την υπερπροσπάθεια, έπρεπε σε 2 ημέρες να φθάσουν σε χαμηλότερα, ασφαλή υψόμετρα.

«Η μεγαλύτερη μάχη στο βουνό, είναι με τον ίδιο σου τον εαυτό, καθώς διαρκώς δοκιμάζονται όρια και ψυχικά αποθέματα», αναφέρει ο Θωμάς Νταβαρίνος. «Η ανάβαση ήταν μια μάχη σκληρής επιβίωσης», δηλώνει και ήδη σχεδιάζει στο μυαλό του την επόμενη αποστολή στα ψηλά βουνά του κόσμου. Προς ώρας, σύντομα απολαμβάνει στιγμές ξεκούρασης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Τοπόλιανα Αγράφων Ευρυτανίας.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα