Ο Γιώργος Σταμούλης έτρεξε για πρώτη φορά στο χώμα (και νίκησε) – Στο βάθρο και ο Ελευθερίου στο Ζαγόρι

Ο Γιώργος Σταμούλης έτρεξε για πρώτη φορά στο χώμα (και νίκησε) – Στο βάθρο και ο Ελευθερίου στο Ζαγόρι

Το μεγαλύτερο trail running event βουνού της χώρας, το Zagori Mountain Running, διεξήχθη στο Ζαγόρι, στις 19-21 Ιουλίου 2024, με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Τσεπέλοβο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών έτρεξαν με φόντο τις επιβλητικές κορυφές της Τύμφης, στα λιθόστρωτα καλντερίμια και στα γεφύρια των γραφικών χωριών του Ζαγορίου. Για ακόμα μία φορά δε, οι δρομείς από την Ευρυτανία πρωταγωνίστησαν.

Ο Γιώργος Σταμούλης, πρωταθλητής στίβου (στιπλ), άφησε για λίγο τα ταρτάν και έτρεξε στο χώμα, πραγματοποιώντας εντυπωσιακό ντεμπούτο στο ορεινό τρέξιμο. Το Σάββατο 20/7 συμμετείχε στον Ημιμαραθώνιο (21χλμ) των 434 συμμετοχών και με χρόνο 01:42:16 αναδείχθηκε νικητής, ενώ μια ημέρα αργότερα (21/7) πρώτευσε και στα 10χλμ των 540 αθλητών/τριών.

«Το Σαββατοκύριακο στο Ζαγόρι ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, γεμάτη δράση, ενθουσιασμό και πρωτόγνωρες εμπειρίες καθώς πρώτη φορά λάμβανα μέρος σε αγώνα βουνού. Με τον προπονητή μου, Δημήτρη Θεοδωρακάκο, είχα προλάβει να κάνω μόλις 2 εβδομάδες προπόνηση βουνού, καθώς είχαμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου μερικές εβδομάδες πιο πριν. Από ό,τι φάνηκε, όμως, οι προσαρμογές που είχα καταφέρει να κερδίσω τρέχοντας τα προηγούμενα χρόνια στα βουνά του Καρπενησίου, με βοήθησαν στο να καταφέρω να προσαρμοστώ γρήγορα στις απαιτήσεις των αγώνων βουνού», δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα ο 26χρονος αθλητής.

«Πριν την εκκίνηση», προσθέτει, «είχα ανυπομονησία για να δω πώς θα καταφέρει να ανταπεξέλθει το σώμα μου σε αυτήν την νέα δοκιμασία. Λίγα χιλιόμετρα αργότερα κατάλαβα ποσό ωραίο είναι να τρέχεις στο βουνό. Ήταν ένας αγώνας που σίγουρα τον απόλαυσα και θα επιδιώξω να ξανατρέξω. Τα αθλητικά μου σχέδια δεν αλλάζουν, ο στίβος και ο δρόμος κυριαρχούν στο μυαλό μου. Κάτω από την καθοδήγηση του προπονητή μου, θα θέσουμε τους νέους στόχους της σεζόν που μας έρχεται».

Στο Ζαγόρι έτρεξε (και διακρίθηκε) και ο Δημήτρης Ελευθερίου, που, από την άλλη, έχει… «φάει με το κουτάλι» τα βουνά όλης της χώρας, πρωταγωνιστώντας επί χρόνια σε διοργανώσεις trail running. Νωρίς το πρωί του Σαββάτου (21/7) ο 39χρονος Μεγαλοχωρίτης στήθηκε στη γραμμή της εκκίνησης του πιο απαιτητικού αγώνα (4.000μ. υψομετρική διαφορά), μαζί με 270 δρομείς, και με επίδοση 06:51:16, κατάφερε να κερδίσει τη 2η θέση, ανεβαίνοντας στο βάθρο των νικητών.