Ομόφωνο ψήφισμα για τη δημιουργία Σχολών Διάσωσης Πολιτικής Προστασίας στα Άγραφα, από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Ομόφωνο ψήφισμα για τη δημιουργία Σχολών Διάσωσης Πολιτικής Προστασίας στα Άγραφα, από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Η 14η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024, στη Δυτική Φραγκίστα του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας. Στη μαραθώνια συνεδρίαση (με διάρκεια 6 ωρών) συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, η Βουλευτής ΝΔ Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Χρήστος Κακαβάς, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ευρυτανίας Κατερίνα Καλαντζή και Θωμάς Ευαγγελογιώργος, δεκάδες Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, όπως και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης κατέθεσε το εξής αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη λειτουργία Εκπαιδευτικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας στα Άγραφα. Το ψήφισμα έγινε ομόφωνα δεκτό από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:

-Τη δημιουργία Σχολών Διάσωσης Πολιτικής Προστασίας (π.χ. Ορμητικών Νερών & Πλημμυρικών Καταστάσεων) καθώς η περιοχή κάτωθεν και άνωθεν της Γέφυρας Τέμπλας είναι ιδανική για την εκπαίδευση στη Διάσωση Ορμητικών Νερών & Πλημμυρικών Καταστάσεων, ενώ παράλληλα το φαράγγι του Αχελώου που ακολουθεί, επίσης, αποτελεί ιδανικό σημείο πρώτης επαφής για τις σχολές Χειριστή Φουσκωτού Σκάφους για Διάσωση Ορμητικών Νερών και Πλημμυρικών Καταστάσεων.

– Τη δημιουργία και υλοποίηση Προγραμμάτων τα οποία θα απευθύνονται τόσο στην Ε.Μ.Α.Κ όσο και σε άλλες Διασωστικές οργανώσεις (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ομάδες Διάσωσης, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Διασώστες Κέντρων Άμεσης Βοήθειας, Ελληνικός Στρατός, κλπ.).

– Την αρτιότερη εκπαίδευση στα εξής: α) στις κατάλληλες τεχνικές για την αντιμετώπιση καταστάσεων με ορμητικά νερά και πλημμυρικά φαινόμενα, β) στη χρήση και προσαρμογή τυπικού διασωστικού εξοπλισμού σε καταστάσεις ορμητικών νερών και πλημμυρών, γ) στη χρήση καινοτόμου εξοπλισμού διάσωσης σε καταστάσεις ορμητικών νερών και πλημμυρών.

– Τη Στόχευση Προγραμμάτων ως εξής: α) απόκτηση των απαιτούμενων γνώσεων σχετικά με τη δυναμική και συμπεριφορά των ορμητικών νερών και των πλημμυρικών καταστάσεων, β) αναγνώριση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που καταδεικνύουν προβλήματα υγείας σχετικά με ατυχήματα σε ορμητικά νερά γ) απόκτηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων των τρόπων χρήσης του διασωστικού εξοπλισμού στα ορμητικά νερά και τις πλημμυρικές καταστάσεις”.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων δια της ψήφου των μελών του, αποφασίζει ομόφωνα, εγκρίνει την έκδοση του ανωτέρω κειμένου ψηφίσματος, για τη δημιουργία Διασωστικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Αγράφων.