ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση
Η Ευρυτανία διαθέτει έναν από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς στην Ελλάδα, καθώς η φωτορύπανση είναι σχεδόν μηδενική. Καθίσταται λοιπόν αυτομάτως τόπος ιδανικός για την παρατήρηση των πλανητών, των γαλαξιών, των νεφελωμάτων. Εξού και η πρόταση για να δημιουργηθεί «Κέντρο Αστρονομίας – Φυσικών Επιστημών & Τεχνολογίας» που υπέβαλε πρόσφατα ο Σύλλογος Αστρονομίας Ευρυτανίας «Άρτεμις» προς τον Δήμο Καρπενησίου.
Πολυχώρος – πόλος έλξης
Όπως λέει στα Ευρυτανικά Νέα ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος, ζητήθηκε η παραχώρηση -αναξιοποίητου, σήμερα- κτηρίου (Διοικητήριο) στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου, ώστε κατόπιν να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και η κατασκευή εργαστηρίων και εκθεσιακών χώρων. Προϋπόθεση για να προχωρήσει το εγχείρημα αποτελεί να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει τις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων, υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Σβερώνης, που βρίσκεται σε επαφές και αγαστή συνεργασία με τον σύλλογο.
«Το κέντρο αυτό θα είναι ένας ισχυρός πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα αλλά παράλληλα και μαθητών-φοιτητών, καθώς θα προβάλει εκπαιδευτικά θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια επάνω στην Αστρονομία, στην Αστροφυσική, στην Παλαιοντολογία, τη Γεωλογία, τη Ρομποτική», εξηγεί ο πρόεδρος της «Άρτεμις».
Η Αστρονομία, σημειώνει, υπήρξε μέρος του προγράμματος σπουδών σε σχολές, πανεπιστήμια και σχολεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ωστόσο, από το σύγχρονο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα απουσιάζει εντελώς, παρότι, αναμφίβολα, είναι χρήσιμη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Μαζί με τη σύγχρονη Αστροφυσική είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε όλες τις επιστήμες, στα εργαλεία τους, στην ιστορία και τη φιλοσοφία τους και προσφέρει άφθονο χώρο για δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να εμπλέξουν μαθητές με διαφορετικά ενδιαφέροντα και κλίσεις», επισημαίνει.
Ως ερασιτέχνης Αστρονόμος – Aστροφωτογράφος και Πρόεδρος του Συλλόγου Αστρονομίας «Άρτεμις», ο κ. Δεληγεωργόπουλος πρότεινε τη δημιουργία ενός «Κέντρου Αστρονομίας – Φυσικών Επιστημών & Τεχνολογίας», το οποίο θα συνεργάζεται όχι μόνο στα σχολεία του δήμου, αλλά σε όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων της Ευρυτανίας και των όμορων νομών, ως ένα εργαστήρι δημιουργικής και βιωματικής μάθησης όπου η Επιστήμη θα πρωταγωνιστεί, διευρύνοντας τον νου και τη σκέψη παιδιών και ενηλίκων. Στενή θα είναι και η συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας & ΔΦΠ Καρπενησίου.
«Οι δυνατότητές του δικού μας συστήματος δεν θα περιορίζονται μόνο στην Αστρονομική Παρατήρηση αλλά και στην Αστροφωτογράφιση Βαθέως Ουρανού, Νεφελωμάτων, Γαλαξιών, Αστρικών Σμηνών, στην έρευνα εξωπλανητικών συστημάτων -όπου είμαι και μέλος ευρωπαϊκής ερευνητικής ομάδας- και άλλων μοναδικών αντικειμένων του ουρανού πάνω από την πόλη μας», αναφέρει περιγράφοντας τις βασικές πτυχές του σχεδιασμού.
«Θα έχουμε», συμπληρώνει, «εργαστήριο μαθητικών δραστηριοτήτων επάνω στον τομέα της Φυσικής – ηλεκτρονικών κατασκευών και Ρομποτικής καθώς και ένα πρωτοποριακό εργαστήριο Παλαιοντολογίας. Θα υπάρχουν επίσης εκθεσιακοί χώροι με σπάνια απολιθώματα από τον τόπο μας, όπως και εκθέματα μετεωριτών, που θα αναδεικνύουν και τις περιοχές γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής», προσφορά του Αντιπροέδρου του συλλόγου Αστρονομίας Δυτικής Ελλάδος -και μέλους του Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου, πλέον, κ. Κων/νου Μπακολίτσα.
Σύμφωνα με την κάτοψη του κτηρίου που έχει κοινοποιηθεί προς τον Δήμο, σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν, μεταξύ άλλων: γενικός χώρος εκδηλώσεων, εκθέματα μετεωριτών & αστροφωτογραφίας, καφετέρια-αναψυκτήριο, αίθουσα παρουσιάσεων και προβολών, αίθουσα πειραμάτων, έκθεση απολιθωμάτων, βιβλιοθήκη, γραφεία, αποθήκη κ.α. Έξω από το κτήριο θα εγκατασταθεί ο αυτοματοποιημένος Θόλος του Αστεροσκοπείου, ύψους 3 μέτρων.
Με πολλαπλά οφέλη
«Μας δίνεται η δυνατότητα με το Κέντρο Αστρονομίας- Φυσικών Επιστημών & Τεχνολογίας να αποκτήσουμε μια πρωτιά στη Στερεά Ελλάδα, με τεράστια οφέλη· αναβαθμίζεται η περιοχή μας (…). Πολλοί από τους μαθητές μας, αυτή τη στιγμή εκπονούν τις εργασίες τους σαν αστροφυσικοί, σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και το Παρατηρητήριο, όταν δημιουργηθεί, θα είναι ένα σημαντικό όπλο στην κατάκτηση της επιστημονικής γνώσης. Το εκπαιδευτικό όφελος για τα παιδιά σας θα είναι τεράστιο. Όταν επιστήμονες διεθνούς φήμης, με δεδομένη την προσφορά τους στην Αστρονομία και στην εξερεύνηση του Διαστήματος, όπως ο Θανάσης Οικονόμου από το Ζιάκα των Γρεβενών και ο Σταμάτης Κριμιζής από το Βροντάδο της Χίου, ξεκίνησαν φτωχά παιδιά,χωρίς κανένα εφόδιο και μεγαλούργησαν, σκεφτείτε τι μπορούν να κάνουν οι νέοι μας με τέτοια όπλα στη φαρέτρα τους», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στην εφημερίδα.
Με τη νέα, σύγχρονη δομή, οι μαθητές «θα γνωρίσουν το μαγικό και υπέροχο κόσμο των αστεριών και ίσως γίνουν οι νέοι πρεσβευτές της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Με τα προγράμματα Erasmus, με μαθητές και φοιτητές από όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής μας, θα το επισκεφτούν ανακαλύπτοντας την ‘άλλη Ελλάδα’», εκτιμά.
«Θα αναπτυχθεί και θα τονωθεί περισσότερο ο τουρισμός της περιοχής, καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την αστρονομία. Γίνονται ετήσιες πανελλήνιες εξορμήσεις ερασιτεχνών αστρονόμων, με χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Με ένα αστεροσκοπείο, όπως αυτό, θα προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες τέτοιων ενδιαφερόντων», τονίζει επίσης.
Το νέο Δ.Σ.
Πρόσφατα, ο Σύλλογος Αστρονομίας Ευρυτανίας «Άρτεμις» πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση και ακολούθησε η συγκρότηση σε Σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Πρόεδρος παραμένει ο Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος, ενώ Αντιπρόεδρος είναι ο Αθανάσιος Ζάρας. Ταμίας τοποθετήθηκε ο Μανώλης Κοπανάκης, Γραμματέας ο Σπύρος Μπουλάκος και Μέλη οι: Θεοφάνης Σμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Αστρονομίας Φθιώτιδας («μέσω του ιδίου θα έχουμε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο της Υπάτης ώστε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό ερευνητικό κέντρο στην Στερεά Ελλάδα»), Κωνσταντίνος Μπακολίτσας και Κωνσταντίνος Κεχριμπάρης.