“Ο τόπος αυτός δοκιμάστηκε, ας μην ξεχνάμε”. Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου, για τα 80 χρόνια από την επιδρομή των Ναζί. Τελέστηκε μνημόσυνο

“Ο τόπος αυτός δοκιμάστηκε, ας μην ξεχνάμε”. Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου, για τα 80 χρόνια από την επιδρομή των Ναζί. Τελέστηκε μνημόσυνο

Την Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Καρπενησίου, η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και οι συνδιοργανωτές του επικείμενου Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 80 χρόνια από την Καταστροφή του Καρπενησίου από τους Γερμανούς, πραγματοποίησαν μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών όλων των αδίκως εκτελεσθέντων ομήρων, αιχμαλώτων και αμάχων, των ηρωικώς θυσιασθέντων υπερασπιστών, καθώς και των ψυχών όλων εκείνων που χωρίς να χάσουν την ελπίδα τους, πρωτοστάτησαν στην αναγέννηση εκ του μηδενός της πόλης του Καρπενησίου και των υπολοίπων μαρτυρικών χωριών της Ευρυτανίας.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιο, πριν το τέλος της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και μαζί με την εκδήλωση-παρουσίαση περιοδικού που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας δύο ημέρες νωρίτερα, άνοιξε η αυλαία για τις επετειακές δράσεις απόδοσης τιμής και μνήμης για την συμπλήρωση 80 χρόνων από την Καταστροφή του Καρπενησίου και πολλών χωριών της Ευρυτανίας.

Στον λόγο του, ο επιχώριος ποιμενάρχης αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που έζησε το Καρπενήσι τον Αύγουστο ’44 και προέτρεψε το ποίμνιο να διδαχθεί από την Ιστορία, προκειμένου «…να μην την ξαναζήσει». «Ο τόπος αυτός δοκιμάστηκε, ας μην ξεχνάμε», επεσήμανε ο κ.κ. Γεώργιος και περιέγραψε την πρωτοφανή οργών των Γερμανών κατακτητών, που ξέσπασε πάνω στο μικρό και ανυπεράσπιστο Καρπενήσι. «Πρέπει να είμαστε μονιασμένοι και αγαπημένοι, να μην ξαναζήσουμε διχασμούς και καταστροφές, ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας αυτή την ομορφιά που παραλάβαμε, τη λεβεντιά και αφοσίωση των προγόνων μας σε αξίες (…)», κατέληξε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου.

Παραβρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση, η Βουλευτής Ευρυτανίας, Τζίνα Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής & Δασικής Πολιτικής ΠΣΤΕ, Κατερίνα Καλαντζή κ.α.