Σε εξέλιξη βρίσκεται το Ράλλυ Ακρόπολις 2021, χαρίζοντας πλούσιο θέαμα και επιβεβαιώνοντας τον σκληροτράχηλο χαρακτήρα του. Το ενδιαφέρον των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού καταγράφεται πολύ μεγάλο, με τις ειδικές διαδρομές να γεμίζουν από κόσμο· η «δίψα» είναι δεδομένη, καθώς ο εθνικός μας αγώνας επέστρεψε στο καλεντάρι του WRC έπειτα από 8 χρόνια.
Η ώρα του «Ταρζάν»
Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, ξεχωρίζει η -διπλή- ειδική διαδρομή του «Ταρζάν», πλησίον Φουρνάς Ευρυτανίας, που θα ξυπνήσει νοσταλγικές μνήμες του παρελθόντος καθώς επιστρέφει στο WRC έπειτα από πολλά χρόνια.
Το Ακρόπολις πέρασε για πρώτη φορά από εκεί το 1975 και η Ε.Δ. ονομαζόταν «Φουρνά». Με την ονομασία «Ταρζάν» εμφανίζεται για πρώτη φορά στο 26ο Ράλλυ Ακρόπολις το 1979. Η διαδρομή των 30,6 χλμ. στην κλασική της έκδοση έμεινε στο πρόγραμμα του αγώνα ανελλιπώς από το 1986 μέχρι το 1995.
Η περίφημη ειδική διαδρομή, στην πρώτη και πρωινή εκδοχή της -με ώρα έναρξης στις 08:08 το πρωί- έχει μήκος 23,37 χιλιόμετρα, ενώ το δεύτερο πέρασμα (έναρξη στη 13:18) μόλις 12,68 χιλιόμετρα. Η «Ταρζάν 2» είναι η power stage του αγώνα, δηλαδή δίνει επιπλέον βαθμούς στα πρώτα πληρώματα. Και οι δύο ειδικές καταλήγουν στο χωριό Παλαιά Γιαννιτσού Φθιώτιδας.
Για όσους θέλουν να δουν από τη δράση του Ράλλυ Ακρόπολις στον «Ταρζάν», πρέπει να γνωρίζουν ότι η ειδική θα κλείσει τρεις ώρες νωρίτερα, δηλαδή, από τις 5 το πρωί δεν θα επιτρέπεται κίνηση ΙΧ αυτοκινήτων ή μηχανών. Φροντίστε να είστε εγκαίρως στην Ε.Δ. και παρκάρετε έτσι ώστε να μην εμποδίζεται πιθανή διέλευση ασθενοφόρου οχήματος, με τη φορά που θα ακολουθήσετε φεύγοντας (ώστε να μη χρειάζεται αναστροφή) και μόνο στη μία πλευρά του δρόμου.
Η επίσημη πρόσβαση για τον «Ταρζάν» που έχει δώσει η διοργάνωση είναι από τη Φθιώτιδα (άφιξη στο χωριό Ροβολιάρι μέσω Βίτωλης). Ωστόσο, όσοι βρίσκονται στην Ευρυτανία, είναι προτιμότερο να προσεγγίσουν το σημείο μέσω Φουρνάς. Από το Καρπενήσι θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα (και κάτι…) για να φθάσετε στον «Ταρζάν». Μπορείτε να σταθμεύσετε εκεί και να περπατήσετε νότια, κατά μήκος της ειδικής, ώστε να βρείτε ένα καλό σημείο για να δείτε τα περάσματα των οδηγών. Σαράντα λεπτά πριν τη διέλευση του πρώτο αυτοκινήτου, δεν επιτρέπεται καμία κίνηση μέσα στην ειδική. Οι κανόνες του WRC έχουν γίνει ιδιαίτερα αυστηροί και σε ενδεχόμενη μη συμμόρφωση των θεατών, κάποιες ειδικές διαδρομές θα απειληθούν με ακύρωση.
Ανάμεσα στις δύο Ε.Δ. του «Ταρζάν» θα διεξαχθεί η ειδική «Πύργος» (14), η μεγαλύτερη του αγώνα (33χλμ). Το Ράλλυ Ακρόπολις 2021 θα τερματίσει στη Λαμία το απόγευμα της Κυριακής (12/9).
Η ιστορία
Στο καλυβάκι του «Ταρζάν», στη θέση «Ζαχαράκη», τον εξωτερικό τοίχο κοσμεί εδώ και λίγες ημέρες μια τοιχογραφία, ένα ζωγραφισμένο πορτρέτο στη μνήμη του ανθρώπου που έδωσε το όνομά του στην ειδική.
Το όνομα «Ταρζάν» προέκυψε από τον Γιώργο Μπούργο ο οποίος καταγόταν από τη Φουρνά της Ευρυτανίας, ζούσε στην Αθήνα και ήταν αστυφύλακας. Στις αρχές της τέταρτης δεκαετίας της ζωής του, διαγνώστηκε με φυματίωση. Οι γιατροί του είπαν ότι οι μέρες του είναι μετρημένες και η μόνη λύση ήταν ότι έπρεπε να μεταφερθεί στο βουνό, όπου ο καθαρός αέρας ίσως τον βοηθούσε.
Έτσι λοιπόν πήρε την μεγάλη απόφαση, παράτησε την πρωτεύουσα και επέστρεψε στον τόπο της καταγωγής του για να περάσει τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Μιας ζωής που διήρκεσε κι άλλα 52 χρόνια γιατί το οξυγόνο του βουνού, η ηρεμία, η γαλήνη του τοπίου και της ψυχής γιάτρεψαν τον μπάρμπα-Γιώργο κι ανέτρεψαν τις ιατρικές προβλέψεις. Από το καλυβάκι του πέρασαν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι οδηγοί του «ράλλυ των θεών».
Δείτε εδώ λεπτομερείς χάρτες των Ε.Δ. του Ράλλυ Ακρόπολις 2021