Με 72 πληρώματα το Ράλλυ Ακρόπολις 2024 – Την Παρασκευή 6/9 ο θρυλικός “Ταρζάν” από την Ευρυτανία – Στον “Σείριο” η υπερειδική

Με 72 πληρώματα το Ράλλυ Ακρόπολις 2024 – Την Παρασκευή 6/9 ο θρυλικός “Ταρζάν” από την Ευρυτανία – Στον “Σείριο” η υπερειδική

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, δέκατου γύρου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA. Με… αφορμή ορισμένες από τις καλύτερες ειδικές διαδρομές του WRC και… αιτία την επιθυμία κάθε συμμετέχοντα στο θεσμό να γράψει στο παλμαρέ του έστω μία συμμετοχή στα ακροπολικά χώματα, το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις «κινήθηκε» και πάλι σε σημαντικά υψηλό αριθμό συμμετοχών.

Εβδομήντα δύο πληρώματα θα περάσουν από τη ράμπα της αφετηρίας στη Λαμία την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, για να αναμετρηθούν τις επόμενες τρεις ημέρες σε έναν αγώνα 15 ειδικών διαδρομών συνολικού μήκους 305 χιλιομέτρων. Στην Ελλάδα θα βρεθούν πληρώματα από 31 χώρες και φυσικά όλοι οι διεκδικητές των φετινών τίτλων.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Η πρωτοπόρος στη βαθμολογία των Κατασκευαστών, Hyundai Shell Mobis WRT, θα λάβει μέρος με τρία i20 N Rally1. Ο επικεφαλής στη βαθμολογία των Οδηγών, Thierry Neuville θα ηγηθεί της προσπάθειας, με τον Ott Tanak στο δεύτερο i20 Ν να έχει στόχο τη μείωση της μεταξύ τους διαφοράς. Στο τρίτο αυτοκίνητο της Hyundai θα επιστρέψει ο Ισπανός Dani Sordo, στην 3η φετινή του εμφάνιση με τα χρώματα της κορεατικής ομάδας.

Μετά από τις τρεις σερί νίκες σε Πολωνία, Λετονία και Φινλανδία, η Toyota Gazoo Racing WRT έχει επιστρέψει για τα καλά στη μάχη του τίτλου των Κατασκευαστών και στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις θα συμμετάσχει επίσης με τρία GR Yaris Rally1. Αιχμή του δόρατος ο οκτάκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής Sebastien Ogier, ο οποίος παρά το ότι φέτος ακολουθεί επιλεκτικό πρόγραμμα, βρίσκεται σε τροχιά τίτλου! Δίπλα του, οι σταθεροί σε ολόκληρο το Πρωτάθλημα Elfyn Evans και Takamoto Katsuta, με τον Βρετανό να αναζητά διακαώς τη νίκη που θα τον επαναφέρει στη διεκδίκηση του Πρωταθλήματος Οδηγών.

H M-Sport Ford WRT μετά το βάθρο στην Πολωνία και τη Φινλανδία έχει ξεκάθαρο στόχο να συνεχίσει το καλό σερί αποτελεσμάτων. Η βρετανική ομάδα έχει προετοιμάσει τρία Ford Puma Rally1, με τον Adrien Fourmaux να ηγείται της προσπάθειας. Ο νεαρός Γάλλος έχει ανέβει τέσσερις φορές φέτος στο βάθρο και στόχος είναι να καταφέρει το ίδιο και στο EKO Ράλλυ Ακρόπολις. Στο δεύτερο Puma ο Gregoire Munster θα προσπαθήσει για την καλύτερη δυνατή εμπειρία, την ώρα που στο τρίτο αυτοκίνητο της M-Sport θα βρεθεί ο Ιορδάνης Σερδερίδης. Ο Έλληνας οδηγός θα λάβει μέρος σε ακόμα ένα Ακρόπολις, θέλοντας να σημειώσει ένα καλό πλασάρισμα σε επίπεδο γενικής.

Η μακρά λίστα των συμμετοχών περιλαμβάνει 34 αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2, τα οποία εγγυώνται πλούσιο θέαμα. Παράλληλα, για ακόμα μία χρονιά στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις θα πέσει η αυλαία του Πρωταθλήματος Νέων (JWRC), με τον αγώνα να προσμετράει διπλός! Βέβαια, στη λίστα των 72 πληρωμάτων διακρίνεται η ποσότητα των ελληνικών (συνολικά 17), που για ακόμα μια χρονιά αποτελούν την καρδιά του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και θα αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό διεκδικώντας ό,τι καλύτερο στις επιμέρους κατηγορίες. Στο WRC2 ξεχωρίζει η παρουσία των πολύπειρων πλέον Λάμπρου ΑθανασούλαΝίκου Ζακχαίου που θα οδηγήσουν ένα Skoda Fabia Evo Rally2, αλλά και της φετινής ευχάριστης έκπληξης των ελληνικών αγώνων, Γιώργου Αμούτζα-Γιώργου Ηλιόπουλου με ίδιο αυτοκίνητο. Με Skoda Fabia RS θα ξεκινήσει και ο Πρωταθλητής Ελλάδας του 2019 Γιώργος Κεχαγιάς με τον Νίκο Πετρόπουλο δίπλα του, αλλά και οι ταλαντούχοι Παναγιώτης «Ρουστέμης»-Χρήστος Μπακλώρης. Ακόμα, οι Βασίλης Βελάνης-Ηλίας Παναγιωτούνης και Νίκος Παυλίδης-Allan Harryman θα διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία τους, συμμετέχοντας με Skoda Fabia RS και Evo αντίστοιχα.

ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο “ΤΑΡΖΑΝ”

Υπενθυμίζεται ότι, στο πρόγραμμα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024, φιγουράρει ξανά η Ε.Δ. “Ταρζάν” με εκκίνηση από την Ευρυτανία, διαδρομή που έχει ψηφιστεί ως η αγαπημένη των θεατών. Η ειδική επέστρεψε το 2021 στο πρόγραμμα του εθνικού μας αγώνα, προσελκύοντας πλήθος θεατών από τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και όλη την Ελλάδα.

Ο “Ταρζάν” θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2024, και θα περιλαμβάνει δύο περάσματα (SS3, SS6), πρωί (ώρα έναρξης 11:17) και απόγευμα (17:48).

ΣΤΟΝ “ΣΕΙΡΙΟ” Η ΥΠΕΡΕΙΔΙΚΗ

Ο εμβληματικός Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών ΣΕΙΡΙΟΣ θα αποτελέσει τον τόπο συνάντησης θεατών και αγωνιζομένων του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στις 7 Σεπτεμβρίου, με μια υπερειδική διαδρομή πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια δεδομένα.

Η υπερειδική διαδρομή, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, θα είναι κάτι πρωτοποριακό. Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα θα εκκινούν πάνω στο κατάστρωμα του αυτοκινητόδρομου, ένα με κατεύθυνση προς Αθήνα και το άλλο προς Λαμία. Πηδώντας πάνω από το διαχωριστικό στηθαίο μέσω ειδικά διαμορφωμένης ράμπας, θα συνεχίζουν στο άλλο ρεύμα κατεύθυνσης, καλύπτοντας μια διαδρομή 3,2 χλμ. Τμήμα της διαδρομής θα περνά μέσα από το πάρκινγκ του ΣΕΑ Σείριος στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ κατά μήκος της χάραξής της θα υπάρχουν τεχνητά εμπόδια.