Δεν ξέχασαν τους 13 εκτελεσθέντες πατριώτες στο Μικρό Χωριό. Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στις Λόγγοβες (ΦΩΤΟ)

Δεν ξέχασαν τους 13 εκτελεσθέντες πατριώτες στο Μικρό Χωριό. Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στις Λόγγοβες (ΦΩΤΟ)

Τα τελευταία χρόνια, υπό την αιγίδα του Δήμου Καρπενησίου και της Αδελφότητας Μικροχωριτών “Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος”, έχει καθιερωθεί ημέρα μνήμης στα μέσα του Αυγούστου, για τις εκτελέσεις 13 Μεγαλοχωριτών και Μικροχωριτών από τους Ιταλούς φασίστες στις Λόγγοβες, η οποία και εντάσσεται στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών “Γιορτών Δάσους”.

Φέτος, την Κυριακή 11/8/24, μετά την κυριακάτικη λειτουργία, ο συγκεντρωμένος κόσμος ανηφόρισε προς τις Λόγγοβες όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Παΐσιο και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των εκτελεσθέντων. Η Βουλευτής Ευρυτανίας, κα Τζίνα Οικονόμου και ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου, κ. Γιάννης Σκαρπής, μίλησαν για τη Μάχη του Μικρού Χωριού και για τα φασιστικά αντίποινα, ενώ η κα Κυριακή Αϊβαλιώτου, Πρόεδρος της Αδελφότητας, μνημόνευσε τους 13 εκτελεσθέντες, την Αθηνά Δερματά που κάηκε ζωντανή στο σπίτι της, τον νεαρό Κλέαρχο που σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών, αλλά και τον Μικροχωρίτη Γιάννη Κομπορόζο, που οδηγήθηκε τον Δεκέμβρη του ’42 στο εκτελεστικό απόσπασμα στο χωριό Καστέλλια Φωκίδος, ως αντίποινα για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Απήγγειλε, επίσης, τους στίχους του αντάρτικου ποιήματος της Ναυσικάς Φλέγγα “Ο Άρης (του Μικρού Χωριού)”.

Πολλοί Μικροχωρίτες και Μεγαλοχωρίτες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και η Βουλευτής Ευρυτανίας, κατέθεσαν στεφάνια: η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής και Δασικής Πολιτικής Στερεάς κα Κατερίνα Καλαντζή, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου κ.κ. Γιάννης Σκαρπής και Γιάννης Ίβρος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μικρού Χωριού κ. Τάκης Φλέγγας, -ενώ το παρών έδωσαν και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Μικρού Χωριού κ.κ. Λένα Νασιοπούλου και Δώρα Ντζούφρα-, η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικροχωριτών κα Κυριακή Αϊβαλιώτου -παρών ήταν και ο Αντιπρόεδρος κ. Σπύρος Κρίκος -, η κα Μαριαλένα Κουτρούμπα, από το συμβούλιο Μεγάλου Χωριού, ενώ εκ μέρους της ΓΣΕΕ κατέθεσε στεφάνι ο κ. Αλέκος Φλέγγας, πρόεδρος της Ο.Η.Ε. Επίσης, στεφάνια κατέθεσαν ο Μικροχωρίτης κ. Τάσος Φλέγγας, ο οποίος είχε βρει πρώτος τους τάφους στις Λόγγοβες, αλλά και ο μικρός Άρης, ο οποίος ανήκει στη νέα γενιά του χωριού.

ΦΩΤΟ: Κώστας Κρίκος