Η μνήμη καίει άκαυτη βάτος… Συγκίνηση στην παρουσίαση του περιοδικού “Καρπενησιώτικα” για τα 80 χρόνια από την καταστροφή της πόλης

Η μνήμη καίει άκαυτη βάτος… Συγκίνηση στην παρουσίαση του περιοδικού “Καρπενησιώτικα” για τα 80 χρόνια από την καταστροφή της πόλης

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου, το Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης στο Καρπενήσι φιλοξένησε μια εκδήλωση όπου η συγκίνηση περίσσευε, καθώς παρουσιάστηκε το 15ο τεύχος του περιοδικού «Καρπενησιώτικα», αφιερωμένο στην Καταστροφή του Καρπενησίου από τους Γερμανούς, τέτοιες ημέρες πριν από 80 χρόνια, τον Αύγουστο του 1944. Η εκδήλωση, περισσότερο από μια απλή παρουσίαση, αποτέλεσε έναν φόρο τιμής στις τραγικές στιγμές της ιστορίας της πόλης, φωτίζοντας τις θυσίες και τα δεινά των κατοίκων της, αλλά και στην επιμονή και στη θέληση να ξαναφτιάξουν πέτρα-πέτρα το Καρπενήσι από την αρχή.

Η εκδήλωση είχε τον τίτλο «Σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια» και για το τεύχος μίλησαν οι: Μαρία Ευαγγελοδήμου, Φυσικός-Ερευνήτρια, Μαρία Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων μηχανικός-ΜSc Πολεοδόμος, Έφορος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας και Μαρία Παναγιωτοπούλου, Δρ. Φιλολογίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ, Τμήμα Ευρυτανίας. Συντόνισε και διάβασε αποσπάσματα από -συγκλονιστικές- μαρτυρίες ο Γιάννης Δημητρίου, Γεωλόγος-Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας. Πρόκειται για ένα τεύχος με πλούσιο υλικό, αποκαλυπτικές περιγραφές των ανθρώπων που έζησαν τον όλεθρο της μικρής ορεινής μας κωμόπολης και φωτογραφίες που πρώτη φορά δημοσιεύονται.

Από αριστερά οι κ.κ.: Μ. Παπαϊωάννου, Μ. Παναγιωτοπούλου, Γ. Δημητρίου, Μ. Ευαγγελοδήμου

Στόχος της παρουσίασης (και, κυρίως, της έκδοσης του περιοδικού), ήταν να διατηρηθεί και να αναδειχθεί η μνήμη των ιστορικών γεγονότων που καθόρισαν την τοπική μας ιστορία, προσφέροντας μια ευκαιρία στην κοινωνία να αναστοχαστεί πάνω στη συλλογική της ταυτότητα και τις ρίζες της, ενισχύοντας το αίσθημα του «ανήκειν». Η ανταπόκριση του κοινού στην εκδήλωση (έδωσαν το παρών περίπου 200 άνθρωποι) ανέδειξε το ενδιαφέρον για το θέμα της Καταστροφής του Καρπενησίου.

«Ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας υπενθυμίζει για όσους δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν το τεύχος, ότι αυτό πωλείται στο περίπτερο της πλατείας και στο κατάστημα Electronet Παπαϊωάννου στο Καρπενήσι. Στην Αθήνα μπορείτε να τα αναζητήσετε από μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου. Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Καρπενησίου για την υποστήριξη της εκδήλωσης», διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση.