ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση των Ευρυτανικών Νέων
Σε κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο έχει διακριθεί η ταινία «Επιστροφή στην Κανονικότητα», που γράφτηκε τις μέρες της καραντίνας και γυρίστηκε στο χωριό Δάφνη, από τον Ευρυτάνα φωτογράφο, συγγραφέα και σκηνοθέτη, Κώστα Κολημένο.
Εμπνευσμένο από την υπαρξιακή κατάρρευση του σύγχρονου τρόπου ζωής αλλά ταυτόχρονα και της γενικότερης έννοιας της «ελευθερίας», είναι το φιλμ με τίτλο «Επιστροφή στην Κανονικότητα». Τα περισσότερα γυρίσματα έγιναν στη Δάφνη του Δήμου Αγράφων. Για την ταινία μίλησε στα «Ευρυτανικά Νέα» ο δημιουργός της, Κώστας Κολημένος, φωτογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης.
ΕΡ. Τι είναι η «Επιστροφή στην Κανονικότητα» και τι πραγματεύεται;
ΑΠ. Αυτή είναι μια ιστορία της Αγγελικής, μιας νεαρής Ελληνίδας, που έφυγε από το Λονδίνο,
προκειμένου να περάσει τις εβδομάδες εγκλεισμού στο ακριβώς αντίθετο άκρο της πόλης και συγκεκριμένα σε ένα πολύ μικρό χωριό στα βουνά της Ελλάδας. Ο τρόπος ζωής της άλλαξε βίαια και οι άνθρωποι που γνώρισε την έφεραν αντιμέτωπη με την πρωτόγονη φύση του τρόπου ζωής της. Πρωτογενής ως δημιουργία, ως τρόπος ζωής και ως ερωτική ύπαρξη.
ΕΡ. Σημαντικό μέρος της ταινίας γυρίστηκε επί ευρυτανικού εδάφους…
ΑΠ. Βρίσκομαι στην πρώτη καραντίνα του 2020 απομονωμένος σε ένα σπίτι στο Πόρτο Ράφτη, όπου έγραψα αυτή την ιστορία για την Αγγελική, την ηρωίδα της ταινίας, και σκέφτηκα να δράσω αμέσως. Τηλεφώνησα στον Στέφανο Παππά (σ.σ. διευθυντής φωτογραφία στην ταινία) για το εάν έχει χρόνο και αν διαθέτει τα μηχανήματά του να γυρίσουμε μια καινούρια ταινία· η απάντηση ήταν θετική. Είχα εξασφαλίσει ήχο, φώτα, κάμερες και έναν έμπειρο διευθυντή φωτογραφίας. Βρήκα και τους ηθοποιούς και με τη λήξη της καραντίνας βρισκόμαστε στην Δάφνη Ευρυτανίας, απ’ όπου κατάγομαι.
Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο χωριό, όπου πήραν μέρος και πολλοί κάτοικοι, άλλοι ως ηθοποιοί και άλλη ως κομπάρσοι· χωρίς αυτούς αυτό το φιλμ δεν θα υπήρχε σήμερα για να κάνει διεθνή πορεία και καριέρα, μας άνοιξαν τα σπίτια τους και τους στάβλους για της ανάγκες της ταινίας. Τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Μέσα από την ταινία προβάλλονται και οι ομορφιές του πανέμορφου τοπίου της Ευρυτανίας, μαζί και όλος ο λαϊκός πολιτισμός με τη μεγάλη μουσική μας παράδοση και τα αγαθά του πανάρχαιου τόπου μας.
ΕΡ. Το φιλμ πραγματοποιεί και διεθνή πορεία, έχοντας ήδη διακριθεί.
ΑΠ. Ναι, το φιλμ έχει διακριθεί σε πολλά φεστιβάλ στο εξωτερικό και έχει λάβει και ένα βραβείο στη Σλοβακία, στην κατηγορία του ορεινού πολιτισμού. Τώρα έχει φτάσει στο τελικό διαγωνιστικό στάδιο σε ένα αξιόλογο φεστιβάλ στο Ιράν, που θα γίνει στο τέλος του χρόνου. Η ταινία έφτασε στον τελικό ανάμεσα από 5.000 ταινίες. Περιμένουμε πολλά αποτελέσματα ακόμα από πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Κώστας Κολημένος είναι φωτογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Παρακολούθησε μαθήματα σεναριογραφίας και μοντάζ στο «Μικρό Πολυτεχνείο» και μαθήματα σκηνοθεσίας στην «Κινηματογραφική Σχολή Βασίλη Ραφαηλίδη». Έχει δημιουργήσει τρία ντοκιμαντέρ με τους ακόλουθους τίτλους: “Οργώνοντας το χρόνο” (60 λεπτά), “Μια μέρα με τον Πρίγκιπα” (25 λεπτά) και “Ζουμ στις κερασέες” (42 λεπτά). Η τελευταία του ταινία “Ο δόμος του Ορφέα (72 λεπτά, 2013) είναι μυθοπλασία σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου. Το σενάριο “Η χύτρα” κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά και κέρδισε το πρώτο βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων.