απόσπασμα από ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η πρόσφατη (16/11) συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης, στη Σήραγγα Τυμφρηστού, χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα. Τα καταστήματα -καφέ, ταβέρνες, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία- έμειναν κλειστά σε ποσοστό σχεδόν 100%, με τους επαγγελματίες να ανταποκρίνονται στο πανελλαδικό κάλεσμα. Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο εμπορικός κόσμος, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, ενώ έκλεισαν και τα ζαχαροπλαστεία. Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν συμβολικά την κυκλοφορία στο σημείο, τονίζοντας ότι η Πολιτεία τούς μεταθέτει ευθύνες που δεν τους αναλογούν.
«Καταστρεφόμαστε μέρα με τη μέρα»
«Η σχεδόν καθολική συμμετοχή των ανθρώπων που απασχολούνται στον κλάδο της εστίασης καταδεικνύει την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει. Η εστίαση έχει στοχοποιηθεί, σαν να οφείλεται σε αυτήν η δημιουργία και εξάπλωση του κορονοϊού και της πανδημίας. Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια έχουμε γίνει… μπαλάκι μεταξύ λοιμωξιολόγων και κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Χρήστος Τσάμπας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ευρυτανίας και ιδιοκτήτης επιχείρησης στην εστίαση.
«Ίσως είναι ο κλάδος (σ.σ. η εστίαση)», πρόσθεσε, «που έχει κληθεί να διαχειριστεί τον μεγαλύτερο όγκο μέτρων και διατάξεων. Τις περισσότερες φορές αντιφατικών και αλληλοσυγκρουόμενων. Με τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση περιορίζεται το ποσοστό των δυνητικών πελατών σε λίγο πάνω από του 50%, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό μέτρο και με την απειλή αυστηρών προστίμων και την σφράγιση των καταστημάτων μας, με την επιβολή μη εφαρμόσιμων μέτρων, που ισοδυναμούν με άτυπο lockdown».
«Χωρίς να έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει διασπορά του κορονοϊού στον κλάδο περισσότερο από άλλες δραστηριότητες, η κυβέρνηση μάς οδηγεί σε αφανισμό και προφασιζόμενη ότι προστατεύει δήθεν την δημόσια υγεία, στοχοποιεί τον ιδιωτικό τομέα αφήνοντας στο απυρόβλητο τον δημόσιο τομέα (λεωφορεία-μετρό, σχολεία, Πανεπιστήμια, γήπεδα και χώρους όπου έχουμε γίνει μάρτυρες παράνομων υπέρ συγκεντρώσεων), λες και ο συνωστισμός εκεί δεν μεταδίδει τον covid-19», τόνισε ακόμα σε δηλώσεις του ο κ. Τσάμπρας.
«Καλούμαστε, τέλος», επεσήμανε, «να εκτελούμε και χρέη ελεγκτικού μηχανισμού, ερχόμενοι σε καθημερινή σύγκρουση με τους δυνητικούς πελάτες μας και την κοινωνία. Έχουμε απέναντι μας ελεγκτικούς μηχανισμούς που μας αντιμετωπίζουν σαν κατά συρροή εγκληματίες. Οι συνάδελφοι έχουν καταλάβει ότι σ’ αυτές συνθήκες αγωνιζόμαστε μόνοι εναντίον παράλογων αποφάσεων που εκδίδονται από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τον κλάδο και πολύ φοβούμαστε ούτε και με την πραγματικότητα». «Καταστρεφόμαστε μέρα με τη μέρα και πλέον η δυναμική αντίδραση είναι το μόνο που μας έχει απομείνει», κατέληξε.
«Δεν είναι η εστίαση η πηγή του κακού»
Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα είπε ο κ. Γιάννης Πέτρου, ιδιοκτήτης επιχείρησης. «Έχουμε μπει σε μια διαδικασία να κάνουμε τους αστυνόμους, για να ελέγχουμε τον κόσμο. Έχουμε πληγεί αφάνταστα και κατά τη διάρκεια του κορονοϊού αλλά και με τα νέα μέτρα (…). Η πελατεία μας έχει μειωθεί πάνω από 50% (…). Δεν είναι η εστίαση η πηγή του κακού, αντίθετα, πρέπει να βοηθηθεί, αφού μαζί με τον τουρισμό αποτελεί τη βαριά ‘βιομηχανία’ της Ελλάδας», σημείωσε και τόνισε ότι οι επαγγελματίες έχουν επιδείξει από την αρχή υψηλό βαθμό συμμόρφωσης απέναντι στα μέτρα αλλά και το κοινωνικό σύνολο.
Αλληλέγγυοι οι έμποροι
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και έμποροι, που έκλεισαν τα καταστήματά τους σε ένδειξη αλληλεγγύης στην απεργία του κλάδου της εστίασης. «Το λιανεμπόριο δηλώνει έμπρακτα τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν πολύ δύσκολο και για εμάς και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις επαγγελματικές τάξεις είμαστε όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας. Έχουμε και εμείς εξίσου μεγάλο πρόβλημα με την εστίαση και τα αιτήματα, σε κάποια σημεία, είναι κοινά (…). Νομίζω ότι είναι στην ευχέρεια των κυβερνόντων να διορθώσουν και να αναιρέσουν ορισμένα πράγματα γιατί προκαλούν, μεταξύ των άλλων, κοινωνική αναστάτωση και διχασμό», δήλωσε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου.