Με ευρυτανικό “χρώμα” το 5ο Πρωτάθλημα Υλοτομίας – Θέση στο βάθρο για Καρπενησιώτη στη Χαλκιδική (ΒΙΝΤΕΟ)

Με ευρυτανικό “χρώμα” το 5ο Πρωτάθλημα Υλοτομίας – Θέση στο βάθρο για Καρπενησιώτη στη Χαλκιδική (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, διοργανώθηκε το 5ο Πρωτάθλημα Υλοτομίας στη Χαλκιδική, υπό την αιγίδα του Δήμου Πολύγυρου. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε σε γνωστό resort στην καρδιά του Χολομώντα και σε υψόμετρο 900 μέτρων.

Με τον ξεχωριστό χαρακτήρα που το διακρίνει και πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, το πανελλαδικής εμβέλειας Πρωτάθλημα Υλοτομίας, χάρισε και φέτος μια γιορτινή ημέρα υλοτομικών δράσεων, με στόχο την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα χρόνια του θεσμού, το πρωτάθλημα διοργανώθηκε στο Καρπενήσι, προτού δώσει τη σκυτάλη στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας (2024) και στη Χαλκιδική (2025).

Οι υλοτόμοι επιδόθηκαν σε αγωνίσματα δεξιοτεχνίας, ταχύτητας και ακρίβειας, αποδεικνύοντας τις ικανότητες και το πάθος τους για το επάγγελμά τους.  Το πρωτάθλημα στον Χολομώντα περιλάμβανε «στίβο» 4 αγωνισμάτων: Ξεκλάρισμα, κόψιμο κορμού και από τις δύο πλευρές, κάθετη κοπή ακριβείας: κόψιμο χωρίς να ακουμπήσει πριόνι στο κάτω μέρος του ξύλου, αφαίρεση κύβου από κορμό: ακριβές κόψιμο σε ξύλινη κυλινδρική κατασκευή, με στόχο την δημιουργία τετράγωνου κουτιού.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, συνολικά 36 στον αριθμό (ανάμεσά τους και μια νεαρή γυναίκα), ήταν και ο Πάνος Οικονόμου, από το Καρπενήσι, που κατάφερε να αναδειχθεί στη 2η θέση (πέρυσι ήταν ο νικητής), λαμβάνοντας ως δώρο ένα αλυσοπρίονο από τον μεγάλο χορηγό της διοργάνωσης, γνωστή σουηδική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε προϊόντα δάσους, κήπου, πάρκων και αγρού. Νικητής αναδείχθηκε ο Δημήτρης Τσάκαλης από την Καβάλα και στην 3η θέση βρέθηκε ο Γιώργος Ηλιόπουλος από την Τρίπολη.

Δώρα μοιράστηκαν και στους θεατές μέσα από κληρώσεις που έγιναν, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες και παρευρισκόμενοι έλαβαν αναμνηστικά συμμετοχής.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, παράλληλα με το Πρωτάθλημα και τη διεξαγωγή των αγωνισμάτων, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει παράλληλες θεματικές δράσεις, όπως τον ξυλογλύπτη Άγγελο Πατσιατζή, ο οποίος πραγματοποίησε ζωντανή επίδειξη ξυλογλυπτικής με αλυσοπρίονα, δημιουργώντας μοναδικά έργα τέχνης, επιδείξεις, γευσιγνωσία κ.α.

Πρωτεργάτης και ιθύνων νους του πρωταθλήματος, είναι ο Νίκος Τριανταφύλλου, από το Καρπενήσι.