Η γιορτή του Πολιούχου. Διήμερες εκδηλώσεις για τον Άγιο Νικόλαο τον Καρπενησιώτη – Aύριο η περιφορά της εικόνας

Η γιορτή του Πολιούχου. Διήμερες εκδηλώσεις για τον Άγιο Νικόλαο τον Καρπενησιώτη – Aύριο η περιφορά της εικόνας

Η τοπική Εκκλησία και το χριστεπώνυμο πλήρωμα ετοιμάζονται να τιμήσουν τον Πολιούχο του Καρπενησίου, Άγιο Νεομάρτυρα Νικόλαο τον Καρπενησιώτη. Η καθιέρωση της 23ης Σεπτεμβρίου ως τοπικής θρησκευτικής εορτής (και αργίας) έγινε το 1955, όταν Δήμος και Εκκλησία απηύθυναν σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Την παραμονή, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, θα ψαλεί ο Πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στο παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου, στο Καρπενήσι. Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Πολιούχου, νωρίς το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Παναγίας. Θα ακολουθήσει η περιφορά της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου στο κέντρο του Καρπενησίου, με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής και του ιερού κλήρου και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 θα ψαλλεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου.

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 7:00 θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καρπενησίου, ιερουργούντοςτουΜητροπολίτουΚαρπενησίου κ.κ.Γεωργίου. Θα ακολουθήσει περιφορά και λιτάνευση της εικόνας του Νεομάρτυρα Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτου συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καρπενησίου.

Ο Δήμος Καρπενησίου θα προσφέρει κέρασμα στον προαύλιο χώρο του ναού.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

«Αναζητούμε και ψάχνουμε να βρούμε πρότυπα, για να παιδαγωγήσουμε τη νέα γενεά (…). Ποια λοιπόν καλύτερα πρότυπα μπορούμε να έχουμε, για να προβάλουμε στα μάτια των νέων μας από παλληκάρια σαν το Νικόλαο τον Καρπενησιώτη, που τα έδωσε όλα για όλα για την πίστη του και για την πατρίδα του;», αναφέρει, σε παλαιότερη ανάρτησή της, η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και παραθέτει στοιχεία για τη ζωή και τον θάνατο του Πολιούχου του Καρπενησίου.

«Στις 23 Σεπτεμβρίου εορτάζουμε τη μνήμη ενός Νεομάρτυρα, του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη, του δικού μας Αγίου. Δεκαπέντε ετών παιδί έφυγε από το Καρπενήσι και πήγε στην Πόλη, για να εργασθεί μαζί με τον πατέρα του, που είχε εκεί ένα μικρό παντοπωλείο. Κοντά σ’ έναν πρακτικό δάσκαλο άρχισε να μαθαίνει την τουρκική γλώσσα, κι έξυπνος καθώς ήταν είχε μεγάλη πρόοδο. Μια μέρα ο δάσκαλος του, μπροστά σε πολλούς γενίτσαρους, τον έβαλε να διαβάσει το μάθημα, και το μάθημα ήταν ομολογία πίστεως, πως τάχα γινότανε μουσουλμάνος. Αυτό ήταν όλο· δεν μπορούσε πια να αρνηθεί πως έκαμε ομολογία και προσχώρησε στο Ισλάμ. Τον πήγανε στον κριτή, κι ο Νικόλαος με φωνές και διαμαρτυρίες υποστήριζε την αθωότητα του. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του στις δελεαστικές προτάσεις του κριτή: “Εγώ είμαι χριστιανός και για Θεό μου πιστεύω τον Ιησού Χριστό. Τις τιμές και τ’ αξιώματα, που μου τάζετε, δεν τα χρειάζομαι. Το Χριστό πιστεύω και δεν τον αρνιέμαι. Για τ’ όνομα του Χριστού πεθαίνω, μα Τούρκος δεν γίνομαι”.

Απλά λόγια, γεμάτα πίστη. Και ποιος τα λέγει αυτά; Ένα παιδί δεκαπέντε ετών, ο Νικόλαος ο Καρπενησιώτης. Με τον ίδιο τρόπο έδιναν τη μαρτυρία Ιησού Χριστού οι αρχαίοι μάρτυρες και αντιστέκονταν γενναιόφρονα στις δελεαστικές προτάσεις και τις εκφοβιστικές απειλές των διωκτών. Το τέλος ήταν η μαρτυρική τελείωση τους και η κατάταξη τους στη χορεία των Αγίων. Ο Άγιος Νικόλαος, μετά την ομολογία του αυτή, ρίχτηκε στη φυλακή και βασανίστηκε 65 ημέρες χωρίς ψωμί και χωρίς νερό, και μια Δευτέρα στις 23 Σεπτεμβρίου του 1672 ο δήμιος τον αποκεφάλισε. Οι χριστιανοί αγόρασαν ακριβά το νεανικό σώμα και το έθαψαν στο μοναστήρι της Παναγίας στο νησί της Χάλκης. Η ιερή κάρα του Αγίου βρίσκεται τώρα στη Μονή Ξηροποτάμου στο Άγιο Όρος».

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα