Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, καθώς η ταχεία επικράτηση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον εντείνει την ανησυχία για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων -και εν συνεχεία νοσηλειών- και στην Ευρυτανία.
«Έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα», λέει στα Ευρυτανικά Νέα ο Διοικητής του ΓΝΚ, κ. Δημήτρης Καρατσίκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το προσεχές διάστημα.
Οι νοσηλείες στην πτέρυγα covid του νοσοκομείου είναι λίγες τη δεδομένη στιγμή (στις 28/12 νοσηλεύονταν έξι ασθενείς), ωστόσο μια ραγδαία αύξηση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης είναι σε θέση να ανατρέψει τα δεδομένα -ακόμα και εάν τελικά η «Ο» αποδειχθεί πιο ήπια ως προς τη νόσηση από τη Δέλτα.
Όπως σημειώνει ο διοικητής, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται το μοτίβο να εντοπίζονται θετικά νεαρά άτομα, τα οποία εν συνεχεία μεταδίδουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον -γονείς, αδέρφια κλπ.
Η Ευρυτανία καταγράφει 58 επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 7ήμερο (229 ανά 100χιλ. κατοίκους), ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι επίκειται σημαντική αύξηση των νέων περιστατικών κορονοϊού, σε μεγάλο ποσοστό από μεταδόσεις που έλαβαν χώρα τις ημέρες των Χριστουγέννων, σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό.
Ο διοικητής εκφράζει την ανησυχία για το ενδεχόμενο να νοσήσει το προσωπικό -ιατρικό και νοσηλευτικό- του νοσοκομείου, εξέλιξη που «θα δημιουργήσει μείζον θέμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας», όπως χαρακτηριστικά τονίζει. Η παραλλαγή Όμικρον «είναι πάρα πολύ μεταδοτική και θα κυριαρχήσει στη ζωή μας», σημειώνει και προειδοποιεί για τον κίνδυνο που ενέχουν οι ασυμπτωματικοί φορείς.
Με απογοήτευση αναφέρεται στη μη εφαρμογή των μέτρων από μερίδα των κατοίκων της Ευρυτανίας, όπως και στα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Απευθύνει έκκληση οι πολίτες να «προσέλθουν μαζικά στον εμβολιασμό» και στέκεται στο «τοίχος προστασίας» που δομεί η αναμνηστική δόση απέναντι στην Όμικρον. Προτρέπει, τέλος, τους γονείς να φέρουν τα παιδιά 5-11 ετών στα εμβολιαστικά κέντρα.