Τη νομιμοποίηση των περιουσιών πέριξ της Λίμνης Κρεμαστών, ζητά ο Δήμος Αγράφων. Η επιστολή Καρδαμπίκη προς τα συναρμόδια υπουργεία

Τη νομιμοποίηση των περιουσιών πέριξ της Λίμνης Κρεμαστών, ζητά ο Δήμος Αγράφων. Η επιστολή Καρδαμπίκη προς τα συναρμόδια υπουργεία

Τη νομιμοποίηση των σπιτιών, οικοπέδων και χωραφιών που φαίνονται ως περιουσία της ΔΕΗ πέριξ της λίμνης των Κρεμαστών, ζητά ο Δήμος Αγράφων.

Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τους Υπουργούς ΥΠΕΣ κ. Βορίδη και ΥΠΕΝ κ. Σκρέκα o Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης αναφέρει:

“Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ  (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού) με την κατασκευή του Φράγματος Κρεμαστών και ακολούθως της Λίμνης Κρεμαστών, πραγματοποίησε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις σε τεράστιες εκτάσεις, σε διάφορες χρονικές περιόδους, με αφορμή το δημόσιο όφελος και υπέρ της ασφαλείας. Οι απαλλοτριώσεις πραγματοποιούνταν με υπουργικές αποφάσεις βασισμένες στο Βασιλικό Διάταγμα του 1953 περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και στην τότε σχετική νομοθεσία περί ιδρύσεως της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, το διάστημα 1959 – 1965, δηλαδή κατά την κατασκευή του Φράγματος”.

“Οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις”, συνεχίζει ο δήμαρχος στην ίδια επιστολή, “συμπεριλάμβαναν τον χώρο που καταλαμβάνει η μάζα νερού της λίμνης, η οποία έχει χωρητικότητα 4.500.000.000 κ.μ., αλλά και πολλά στρέμματα επιπλέον αυτού, στα πρανή των βουνών που την περικλείουν. Η λίμνη των Κρεμαστών βρίσκεται μεταξύ των Νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας και οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις υπάγονται στις κοινότητες των νομών αυτών και συγκεκριμένα στους Δήμους Αγράφων και Αγρινίου. Οι δημότες αυτοί είναι που παραχώρησαν τις ιδιοκτησίες τους με πολύ μικρό αντίτιμο την δεκαετία του 60, έτσι ώστε σήμερα το Φράγμα Κρεμαστών να θεωρείται ένα από τα πιο παραγωγικά, με την ετήσια παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας να ανέρχεται στην τιμή των 1.430 GWh”.

“Οι εκτάσεις αυτές, αν και απαλλοτριωμένες, σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία και τον κανονισμό της ΔΕΗ, δεν οριοθετήθηκαν επί τόπου χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο στους ιδιοκτήτες των όμορων ακινήτων, αλλά και στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες, πού φτάνουν τα όρια των δικών τους ιδιοκτησιών και πού ξεκινούν τα όρια της ΔΕΗ.  Επίσης, το κτηματολογικό διάγραμμα που συνοδεύει τις αποφάσεις απαλλοτριώσεων δεν κοινοποιήθηκε ή δεν αξιοποιήθηκε, όπως θα έπρεπε, από τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες”.

“Αυτό είχε ως αποτέλεσμα”, διαβάζουμε στην ίδια επιστολή, “…ιδιοκτησίες με διάφορες χρήσεις, καλλιεργούμενοι αγροί, σταβλικές εγκαταστάσεις, επαγγελματικοί χώροι, αλλά και κατοικίες να υφίστανται νόμιμα μεν, αλλά εντός άλλης ιδιοκτησίας. Στο πέρας αυτών των ετών εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες ανέγερσης κτισμάτων από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας, από Κοινότητες και από άλλους δημόσιους φορείς, δηλώθηκαν αγροί ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή ως εκτάσεις κτηνοτροφικής εγκατάστασης και γενικά διεκδικήθηκε το δικαίωμα της κυριότητας επί των τεμαχίων αυτών”.

Και καταλήγει ο κ. Καρδαμπίκης: “Σήμερα, και μετά τη δημοσίευση του Ελληνικού Κτηματολογίου, έγινε ευρέως γνωστό ότι εκτάσεις επί των οποίων οι ιδιοκτήτες μπορούν να επικαλεστούν την κυριότητά τους με νόμιμα μέσα (τίτλοι ιδιοκτησίας), που έχουν χρησιμοποιήσει με καλή πίστη και για τις οποίες έχουν κατατεθεί στην πάροδο των ετών αυτών, οι απαιτούμενες εισφορές να υπάγονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαίο τον επαναπροσδιορισμό του ορίου απαλλοτρίωσης της ΔΕΗ με εξασφάλιση των ιδιοκτησιών που κατέχονται και νέμονται νόμιμα, αλλά και τη δυνατότητα μελλοντικής ανέγερσης νέων οικοδομών είτε κατοικίας, είτε επαγγελματικής χρήσης”.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα