Συνολικά 2.710 άνθρωποι χάθηκαν σε 31 ημέρες. Ο Ιανουάριος του 2022 έκλεισε ως ο χειρότερος μήνας, με νέο μαύρο απολογισμό θανάτων από κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας. Τη δεύτερη χειρότερη θέση κατέχει ο περασμένος Δεκέμβριος, με 2.633 θανάτους (85 ανά ημέρα), αναφέρει το iatronet.gr, που παραθέτει και σχετικό πίνακα με τις απώλειες ανά μήνα.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Παθήσεων (ECDC), την εβδομάδα 25 έως 31 Ιανουαρίου 2022, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση σε θανάτους, με 61 απώλειες ανά εκατομμύριο. Τη χειρότερη θέση έχει η Βουλγαρία (85 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και τη δεύτερη η Κροατία (71 θάνατοι). Ενδεικτικό της απόστασης είναι πως χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν αναλογία θανάτων μόλις 2 ανά εκατομμύριο (Γερμανία) ή 3 (Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία). Πολύ πιο χαμηλά είναι και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (11 η Ισπανία, 26 η Πορτογαλία και 27 η Ιταλία).
Η εικόνα της χώρας μας είναι επιδεινούμενη. Την τελευταία εβδομάδα του 2021, αναλογούσαν 48 θάνατοι ανά εκατομμύριο (η Ελλάδα κατείχε την τέταρτη θέση), ενώ την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα του 2022 η αναλογία είχε υποχωρήσει περαιτέρω (45 και 44 ανά εκατομμύριο), με τη χώρα μας να βρίσκεται τότε στην έβδομη θέση.
«Χάσαμε πολλές ευκαιρίες…»
Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, ο ερευνητής στις ΗΠΑ, κ. Γιώργος Παυλάκης, τόνισε ότι είναι μια αποτυχία της ελληνικής κοινωνίας. «Όπως είχε πάει πολύ καλά το πρώτο διάστημα της επιδημίας, τώρα πρέπει να πούμε ότι τα πάει πολύ άσχημα. Και αυτό αντανακλάται και στα κρούσματα και στους θανάτους», είπε. Όπως εξήγησε, «χάθηκε η ευκαιρία πριν από τις γιορτές να περιοριστεί το τσουνάμι. Έπρεπε να εκμεταλλευτούμε την πείρα των προηγούμενων χρόνων και να αποφύγουμε τα 20.000 και 50.000 κρούσματα κάθε μέρα. Τα κρούσματα δεν θα περιοριστούν εύκολα. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες τις περασμένες εβδομάδες. Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να περιορίσει το τσουνάμι πριν από τις γιορτές, όπως τις ημέρες της κακοκαιρίας για να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα».
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος στις ΗΠΑ, ο λόγος που παραμένουν στα ύψη οι θάνατοι είναι εξαιτίας της πληθυσμιακής ανισότητας. «Υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού που κάνει ότι του πούμε, έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολιασμού, θα κάνει και τέταρτη αν χρειαστεί. Υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν κάνει τίποτα από αυτά για διάφορους λόγους. Αν δεν αλλάξουν αυτά τα μυαλά η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μεγάλα προβλήματα», είπε. Και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «χρωστάμε στον Χάρο. Οι άνθρωποι που νόσησαν πριν από ένα και δύο χρόνια είναι ακόμα ευάλωτοι. Τα εμβόλια δεν πιάνουν το ίδιο σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, όπως συμβαίνει με τα παιδιά, τα οποία προστατεύονται πολύ καλά».
(Mε στοιχεία από iatronet.gr, ourworldindata.org)