Το 2021 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον αθλητή Γιώργο Σταμούλη, καθώς, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε πανελληνιονίκης στα 3.000μ. στιπλ (με 8:59.26) και ανέβηκε στην 3η θέση του βάθρου στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων (31:29) στο πλαίσιο του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας. Οι προπονήσεις στο υψόμετρο του Καρπενησίου συνέβαλαν στις εξαιρετικές επιδόσεις, λέει ο 23χρονος δρομέας, που μέσω της σκληρής προσπάθειας φιλοδοξεί να καθιερωθεί στην ελίτ του ελληνικού στίβου.
Ο Γιώργος κατάγεται από την Ευρυτανία και είναι γιος του Κώστα Σταμούλη (από το Παυλόπουλο), παλιάς δόξας του ποδηλάτου βουνού και του ορεινού τρεξίματος, με σημαντικές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η οικογένεια διατηρεί σπίτι στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Καρπενησίου, που αποτελεί για τον 23χρονο ορμητήριο για προπονήσεις στη γύρω περιοχή, αφού, όπως λέει, οι συνθήκες είναι ιδανικές, ώστε να δουλέψει απερίσπαστος και αφοσιωμένος στους στόχους του. Η αδερφή του, Ζωή, είναι επίσης αθλήτρια -στο ορεινό τρέξιμο- και πλέον περνά στην ευρυτανική πρωτεύουσα το μεγαλύτερο διάστημα του έτους.
Προπονήσεις στο Καρπενήσι
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της πολύμηνης καραντίνας στην αρχή της πανδημίας, ο δρομέας του Παλαιού Φαλήρου επέλεξε να εγκατασταθεί στο Καρπενήσι, όπου είχε τη δυνατότητα καθημερινών προπονήσεων με μεγαλύτερη ασφάλεια.
«Το Καρπενήσι είναι για εμένα ένας τόπος αγαπημένος και το προτιμώ ως διαφυγή από την Αθήνα. Στην καραντίνα έκανα την καλύτερη επιλογή, καθώς μπορούσα να προπονηθώ ήρεμος και πιο σίγουρος για την υγεία τη δική μου και των υπολοίπων γύρω μου», αναφέρει. Εξάλλου, σε κάθε ευκαιρία ο Σταμούλης, που έχει προπονητή τον Σταύρο Καρρέ, επισκέπτεται το Καρπενήσι για «μίνι» προετοιμασίες, επιλέγοντας να τρέχει στο Αθλητικό Κέντρο, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, προς το Κρίκελλο, τον Προυσό κ.ο.κ.
Για το Αθλητικό Κέντρο
Την άποψη ότι το Αθλητικό Κέντρο δύναται να αποτελέσει πόλο έλξης για αθλητές ακόμα και του ανώτατου επιπέδου, εάν όμως γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη συντήρηση και αναβάθμισή του, εκφράζει μέσω της εφημερίδας ο 23χρονος δρομέας. «Είναι ένα στολίδι, διαθέτει κυριολεκτικά τα πάντα και με μια καλή συντήρηση θα μπορούσε να προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο, αθλητές υψηλού επιπέδου, μιας και το υψόμετρο υπάρχει και η πόλη του Καρπενησίου βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση. Το μόνο που λείπει είναι η βελτίωση των εγκαταστάσεων ώστε να αξιοποιηθεί σωστά», αναφέρει ο Σταμούλης.
Οι στόχοι
Υψηλά έχει θέσει τον πήχη των αγωνιστικών στόχων του ο Γιώργος Σταμούλης και σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας, αναφέρει: «Το πιο βασικό, αρχικά, είναι να είμαστε υγιείς και να απολαμβάνω αυτό που κάνω. Όσον αφορά στους αγωνιστικούς στόχους, σίγουρα θέλω να πετύχω καλούς χρόνους στα 1500 μέτρα, οι οποίοι θα με βοηθήσουν να βελτιωθώ ακόμα περισσότερο στα 3000 μέτρα με φυσικά εμπόδια». Σε λιγότερο από ένα μήνα, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που θα γίνει στο ΣΕΦ (25-27/2), θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει τη σκληρή δουλειά των προηγούμενων μηνών, ενώ στον ανοικτό στίβο έχει θέσει ως στόχο να βελτιώσει το ατομικό του ρεκόρ στα 3000μ στιπλ και να πλησιάσει το ευρωπαϊκό όριο.
Στην Κένυα, τρέχοντας με την ελίτ των αποστάσεων
Ξεχωριστό κεφάλαιο στη σταδιοδρομία του νεαρού αθλητή αποτελεί η επιλογή του να ταξιδεύει κάθε χρόνο στην Κένυα, με σκοπό να ανεβάσει το αγωνιστικό του επίπεδο, συμμετέχοντας σε προπονήσεις δίπλα σε κορυφαίους αθλητές. Πριν λίγες εβδομάδες ο Σταμούλης επέστρεψε από το προπονητικό καμπ στο χωριό Ιτέν της Κένυας, όπου προπονήθηκε για 7 εβδομάδες. «Οι συνθήκες προπόνησης στην Κένυα είναι ιδανικές, καθώς ο καιρός δεν έχει πολλές διακυμάνσεις, ενώ θετικά επιδρά στους αθλητές και το υψόμετρο. Παρότι καθημερινά μπορεί να αντιμετωπίσεις πρακτικά προβλήματα -όπως το να μείνεις χωρίς ρεύμα ή νερό-, οι ντόπιοι πάντα θα σε βοηθήσουν για να προσαρμοστείς. Είναι σημαντικό το πολύ υψηλό αθλητικό επίπεδο που υπάρχει στην περιοχή, που, εξάλλου, είναι γνωστή ως ‘το σπίτι των πρωταθλητών’. Όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα επισκέπτομαι την Κένυα», λέει στην εφημερίδα ο Ευρυτάνας αθλητής.
Κατά την πρόσφατη παραμονή του στην αφρικανική χώρα, ο Σταμούλης είχε την ευκαιρία να βρεθεί και να προπονηθεί δίπλα σε κορυφαία ονόματα των αποστάσεων, όπως ο δις ολυμπιονίκης του μαραθωνίου, Ελίουντ Κιπτσόγκε, ενώ πέρυσι προπονήθηκε υπό την καθοδήγηση του θρυλικού προπονητή των αποστάσεων, Κολμ Ο’ Κόνελ. «Είναι εμπειρίες που με έχουν στιγματίσει και με έχουν βοηθήσει να αποκτήσω μια νέα άποψη περί προπονητικής, αλλά και της ίδιας της ζωής, μέσω της απλότητας που πρέπει να έχουμε ως άνθρωποι», λέει ο ίδιος.
Χωρίς στήριξη από την Πολιτεία
Ο ελληνικός στίβος «εξάγει» διαρκώς νέα ταλέντα και αξιόλογους αθλητές, ωστόσο συχνά η στήριξη που λαμβάνουν από την επίσημη Πολιτεία δεν είναι επαρκής, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να εγκαταλείπουν τα ταρτάν για βιοποριστικούς λόγους, σημειώνει ο Γιώργος Σταμούλης, τονίζοντας ότι η αναζήτηση και εξεύρεση χορηγών είναι, καλώς ή κακώς, προαπαιτούμενο για έναν αθλητή σήμερα.
«Χωρίς χορηγό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, γιατί τα χρήματα δεν έρχονται από αλλού. Από την Ομοσπονδία δεν έχω λάβει βοήθεια, δεν με έχει προσεγγίσει κάποιος αρμόδιος ώστε, λόγου χάριν να μου καλύψει τα έξοδα κάποιας προετοιμασίας, τα κόστη αγοράς αθλητικού υλικού κ.α. Ελπίζω αυτό να αλλάξει και να δοθεί περισσότερη έμφαση στους αθλητές των αποστάσεων», επισημαίνει ο δρομέας από το Καρπενήσι.