“Οι Άτακτοι”, το νέο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου. Πλήθος αναφορών στην ανταρτομάνα Ευρυτανία, από την έντυπη

“Οι Άτακτοι”, το νέο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου. Πλήθος αναφορών στην ανταρτομάνα Ευρυτανία, από την έντυπη

από την έντυπη έκδοση

Με αφετηρία το βιβλίο «Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων (1997)» και με όλα τα νέα στοιχεία και τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια, ο Διονύσης Χαριτόπουλος επιχειρεί να φωτίσει ξεχωριστά, πρόσωπα και γεγονότα που έχει σκεπάσει η μεγάλη σκιά της εμβληματικής φυσιογνωμίας του Άρη Βελουχιώτη. Το νέο βιβλίο του ευρυτανικής καταγωγής συγγραφέα (η μητέρα του από το Μικρό Χωριό) φέρει τον τίτλο «Οι Άτακτοι – Πρόσωπα και Γεγονότα» και κυκλοφόρησε στις 21/2/2022.

Για τους αντάρτες και την Ευρυτανία

«Στο βουνό δεν βγαίνουν τα καλόπαιδα. Πρώτα βγαίνουν οι πιο ζωηροί, άτακτοι, απόκοτοι. Κι αν κατορθώσουν να σταθούν, τους μαθαίνουν και ακολουθούν κι άλλοι ψυχωμένοι», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου (400 σελ.) Μεταξύ τους και σπουδαίες μορφές, όπως οι: Ορέστης, Νικηφόρος, Περικλής, Κωστούλας, Βερμαίος, Χρυσιώτης, Διαμαντής, Θάνος, Φεραίος, Μπελής, Καραλίβανος, Θεοχάρης, Τζαβέλας κ.ά.

Ο Χαριτόπουλος επιδιώκει να προβάλλει και να αναδείξει πτυχές ανθρώπων και γεγονότων που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην εποποιΐα της Εθνικής Αντίστασης, στην οποία κομβική ήταν η συνεισφορά της Ευρυτανίας, που με το ορεινό και δύσβατο ανάγλυφό της αποτέλεσε ιδανικό σημείο για την οργάνωση του αγώνα, σημαντικές συναντήσεις, ενέδρες και μάχες. Διαβάζουμε στη σελίδα 42: «Η επιλογή του για την έναρξη της ένοπλης Αντίστασης από την Ευρυτανία θα δικαιωθεί θριαμβικά. Ο πιο ορεινός και απομονωμένος νομός της Ελλάδας, όλο βουνά, δάση, φαράγγια, αόρατες σπηλιές και αποκλείστρες και ούτε 5% επίπεδη καλλιεργήσιμη γη, είναι ιδανικός για αντάρτικο αγώνα».

Στο κεφάλαιο με τίτλο «Η νέα Αγία Λαύρα», ο συγγραφέας εξιστορεί τα γεγονότα της 7ης Ιουνίου 1942, όταν ο Βελουχιώτης έφθασε στη Δομνίστα και από την πλατεία του χωριού κήρυξε την έναρξη του ένοπλου αντιστασιακού αγώνα, ενώ στις 28/10 διεξάγεται στο γειτονικό Κρίκελλο η πρώτη νικηφόρα μάχη τμήματος του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη, απέναντι σε ιταλικές δυνάμεις. Στο κεφάλαιο «Ο αγαπητός ΄Κοκκινογένης’» (σελ. 128-132) περιγράφεται η ζωή και η δράση του Σπύρου Τσιλιγιάννη, του μετέπειτα Καπετάν Λευτέρη Χρυσιώτη, από τη Χρύσω Ευρυτανίας, ένας από τους πρώτους αντάρτες της Ευρυτανίας στην περίοδο της Αντίστασης. Μεταξύ των άλλων, ο Χαριτόπουλος αφιερώνει και ξεχωριστό κεφάλαιο (σελ. 192-195) για τη Μάχη του Μικρού Χωριού (18 Δεκεμβρίου ‘42’), την οποία χαρακτηρίζει «υπόδειγμα αντάρτικης τακτικής». Οι Ιταλοί θα υποστούν βαριές απώλειες και λίγο αργότερα θα ξεσπάσουν με εκδικητική μανία σκοτώνοντας, καίγοντας και λεηλατώντας.

Υπάρχει και κεφάλαιο με τίτλο «Το μυθικό Καρπενήσι» (σελ. 237-241), με τον Χαριτόπουλο να περιγράφει την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας ως «την καρδιά της Αντίστασης». «Η Λαμία διεκδικεί τον Βελουχιώτη ως γενέτειρα, αλλά η Ευρυτανία τον πίστεψε και τον ακολούθησε. Ίσως πουθενά αλλού δεν λατρεύτηκε ο Άρης όσο εδώ», γράφει ο Διονύσης Χαριτόπουλος ανάμεσα στα άλλα. Το βιβλίο περιέχει, επίσης, φωτογραφίες και χάρτες που αφορούν την Εθνική Αντίσταση.

(αρχική φωτογραφία: ΤΟ ΒΗΜΑ)

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα