Όχι, δεν μας ψεκάζουν… Η (επιστημονική) εξήγηση για τα ίχνη συμπύκνωσης (contrails) των αεροσκαφών

Όχι, δεν μας ψεκάζουν… Η (επιστημονική) εξήγηση για τα ίχνη συμπύκνωσης (contrails) των αεροσκαφών

Οι λευκές γραμμές που αφήνουν τα αεροπλάνα στον ουρανό ονομάζονται ίχνη συμπύκνωσης (contrails) και εμφανίζονται όταν οι θερμοί υδρατμοί συμπυκνώνονται και παγώνουν γύρω από την εξάτμιση ενός αεροσκάφους. Τις παρατηρούμε κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι σχετικές υγρασίες ανεβαίνουν κατακόρυφα ψηλά.

Τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων πιστεύει ότι αυτά τα ίχνη συμπύκνωσης είναι στην πραγματικότητα χημικά ίχνη (chemtrails). Πρόκειται για μια δημοφιλή θεωρία συνωμοσίας σε ολόκληρο τον κόσμο που υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις μάς… ψεκάζουν με χημικά χρησιμοποιώντας αεροπλάνα, παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη (8/10), το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στον ελληνικό ουρανό (και στην Ευρυτανία), δίνοντας την ευκαιρία στους συνωμοσιολόγους να αρχίσουν ξανά να αναπτύσσουν τις δικές τους θεωρίες. Λόγω δε, του πολέμου και του κλεισίματος του εναέριου χώρου Ιράν, Λιβάνου & Συρίας, τα περισσότερα αεροπλάνα προτιμούν, πλέον, τον -ασφαλή- εναέριο χώρο της Ελλάδας, ενώ ο συνδυασμός με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτά τα ύψη (υδρατμοί, θερμοκρασία, υγρασία), έκαναν πιο έντονο το φαινόμενο των contrails.

Τα διασταυρούμενα ίχνη συναντώνται συνήθως σε περιοχές με υψηλή κίνηση, όπου υπάρχουν διασταυρούμενοι αεροδιάδρομοι χαμηλού και υψηλού υψομέτρου. Μπορεί να φαίνονται πως βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα απέχουν αρκετά χιλιόμετρα, τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με τον παρατηρητή, και βρίσκονται σε διαφορετικό υψόμετρο.

Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, τα ίχνη συμπύκνωσης παραμένουν στην ατμόσφαιρα για αρκετή ώρα, ενώ ταυτόχρονα μετακινούνται από τον άνεμο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση τους σε παράλληλη στοίχιση, η οποία δίνει την ψευδαίσθηση πως αυτά σχηματίστηκαν από αεροσκάφη που πετούσαν παράλληλα. Ωστόσο, κάθε ίχνος δημιουργήθηκε από αεροσκάφος σε διαφορετικό χρονικό σημείο, και μετακινήθηκε με τη βοήθεια του ανέμου.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τη συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα