Το Βόρειο Σέλας από το… Βελούχι! Εντυπωσιακές εικόνες του φαινομένου και πώς εξηγείται (ΦΩΤΟ)

Το Βόρειο Σέλας από το… Βελούχι! Εντυπωσιακές εικόνες του φαινομένου και πώς εξηγείται (ΦΩΤΟ)

Μοναδικές εικόνες καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς η ισχυρή ηλιακή καταιγίδα που έπληξε χθες, Πέμπτη 10/10, τη Γη έκανε ορατό το Βόρειο Σέλας από τη βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Κρήτη.

Το σέλας, παρότι είναι ορατό μόνο κοντά στους πόλους του πλανήτη, παρατηρήθηκε σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες έως τμήματα της Αυστραλίας, λόγω μιας ασυνήθιστα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας, η οποία αξιολογήθηκε ως «σοβαρή», στην κατηγορία 4 της πενταβάθμιας κλίμακας, από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΟΑ).

Πρόκειται για τη δεύτερη εξαιρετικά ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που πλήττει τη Γη φέτος, μετά από αυτήν της 10ης και 11ης Μαΐου, η οποία ήταν κατηγορίας 5.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα της Πέμπτης προκλήθηκε από μια έκρηξη ηλιακών σωματιδίων και ενέργειας στον ήλιο, που ονομάζεται εκτίναξη στεμματικής μάζας (coronal mass ejection ή CME), η οποία διατάραξε προσωρινά τον προστατευτικό μαγνητικό μανδύα της Γης. Η ταχέως κινούμενη εκτίναξη έπληξε τη Γη με ταχύτητα σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων την ώρα.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο έγινε ορατό και από την Ελλάδα, από τη Μακεδονία, τις Σποράδες, έως την Πεντέλη και την Κρήτη.

Στις εικόνες που βλέπετε, αποτυπώνεται το Βόρειο Σέλας από το Βελούχι, μέσα από τις φωτογραφίες που τράβηξαν οι φοιτητές Κωνσταντίνος Κούκος και Γιάννης Σαγάνης.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα