απόσπασμα από ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης των Ευρυτανικών Νέων
Να γίνει ο βασικός πυλώνας της ιστορίας του τόπου, φιλοδοξεί η δημοτική αρχή για το Μουσείο Κορυσχάδων, που τις επόμενες εβδομάδες θα κλείσει για το κοινό προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του. Το 2018 είχε υπογραφτεί Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Καρπενησίου και του Δήμου Αγράφων, που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε την εκ βάθρων αναμόρφωση και εμπλουτισμό του Μουσείου Κορυσχάδων με σκοπό να φωτίσει γεγονότα της Κατοχής και της Αντίστασης, να διδάξει και να εκπαιδεύσει τις επόμενες γενιές, να διατηρήσει και να ενδυναμώσει την εθνική μνήμη και να συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
Τι θα γίνει
«Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων προχωρά και σύντομα φτάνει στο στάδιο ολοκλήρωσής του. Υποδεχτήκαμε στο δημαρχείο τους επιμελητές της μουσειακής έκθεσης, Γιάννη Μετζικώφ και Στάθη Κουτρουβίδη, οι οποίοι μας παρουσίασαν το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι μελέτες και μας παρουσίασαν τα τελικά σχέδια της μελέτης για τη μουσειακή έκθεση, καθώς και τη σκέψη τους για το πώς θα αναπτυχθεί και θα στηθεί η έκθεση», λέει στα Ευρυτανικά Νέα η αρμόδια για θέματα Πολιτισμού, Αντιδήμαρχος Δήμου Καρπενησίου, Σοφία Ζαλοκώστα.
Από τη συζήτηση, τονίζει, προέκυψε πως υπάρχει μεγάλος αριθμός εκθεμάτων -συλλέχθηκαν πολλά εκθέματα και πολλές εικόνες και φωτογραφίες όλο το προηγούμενο διάστημα-, άρα στον σχεδιασμό είναι η έκθεση να αναπτυχθεί και στους δύο ορόφους, «πράγμα πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί η έκθεση ουσιαστικά θα διπλασιαστεί». «Ο επισκέπτης», αναφέρει η αντιδήμαρχος, «θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις φυσιογνωμίες και το προφίλ των ανθρώπων που συμμετείχαν. Έχουν συγκεντρωθεί φωτογραφίες από 150 – 180 περίπου εθνοσυμβούλους και θα εκτεθούν με μια σύντομη περιγραφή του βιογραφικού και της δράσης τους». Επίσης, θα υπάρχει ιστορικό αφήγημα σε φάσεις, από τα προκαταρτικά σχέδια της Εθνοσυνέλευσης, μέχρι τις ημέρες των εργασιών της στο σχολείο του χωριού (νυν μουσείο), και τις μετέπειτα δράσεις.
«Επίσης, το ισόγειο του Μουσείου θα το ονομάσουμε ‘Μουσείο Τέχνης’, δηλαδή πέρα από τα ιστορικά ντοκουμέντα, η σκέψη είναι να υπάρχουν και καλλιτεχνικά δημιουργήματα, όπως πίνακες ζωγραφικής, ίσως ποιήματα, βιβλία, συλλογές που αφορούν όλα τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου», ενημερώνει η κα Ζαλοκώστα και επισημαίνει ότι σε συνδυασμό με την ανάδειξη των τοιχογραφιών που έγινε πρόσφατα, «θα αλλάξει τελείως η όψη του Μουσείου». Επιπλέον, το προεδρείο θα αποτελεί μια πιστή προσομοίωση, ενώ πρόταση από την πλευρά του δήμου είναι να εμπλουτιστεί η έκθεση και ψηφιακά σε δεύτερη φάση, πιθανόν μέσω ντοκιμαντέρ και βίντεο που θα προβάλλονται.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα και το μουσείο θα μείνει κλειστό για τους επισκέπτες περίπου δύο μήνες. Αρχικά, πρόθεση ήταν τα εγκαίνια να γίνουν μαζί με την καθιερωμένη, ετήσια εκδήλωση μνήμης στο τρίτο 10ήμερο του Μαΐου, ωστόσο θα μεταφερθούν για λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιούνιο, σε μια εκδήλωση μόνο για αυτό τον σκοπό.