30 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τέλος στις ανακοινώσεις αριθμού κρουσμάτων και τεστ για τον κορονοϊό – Τι αλλάζει στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ

Χωρίς εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων, εξιτηρίων από τα νοσοκομεία, αλλά και του αριθμού των τεστ που πραγματοποιούνται, θα εκδίδεται από δω και στο εξής η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Αρχής γενομένης από χθες, Πέμπτη 22/12, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει μία έκθεση την εβδομάδα, η οποία θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον συγκυτιακό ιό (RSV).

Και μπορεί τα τελευταία χρόνια να είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε πρώτα, τουλάχιστον στην έκθεση για τη λοίμωξη Covid, τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά πλέον είναι ένας δείκτης που αποτελεί παρελθόν για όλες τις ιογενείς λοιμώξεις.

«Δεν θα ξαναδούμε αριθμό κρουσμάτων, διότι η κατάσταση αντικατοπτρίζεται στα ποσοστά του δικτύου Sentinel για τις ιογενείς λοιμώξεις», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Δημήτρης Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρχει καταγραφή για τα κρούσματα σε καμία από τις τρεις ιογενείς λοιμώξεις.

«Ο σκοπός των συστημάτων επιτήρησης Sentinel, διεθνώς, δεν είναι η καταγραφή του συνόλου των κρουσμάτων, ή η εκτίμηση της πραγματικής επίπτωσης των λοιμώξεων αυτών στην κοινότητα, αλλά η καταγραφή του ποσοστού των ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής», υπογραμμίζεται στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ.

Όπως τονίζεται, επίσης, τα κρούσματα του κορονοϊού δεν αποτελούν αξιόπιστο δείκτη για την πανδημία, διότι δηλώνονται από μικρό αριθμό του πληθυσμού.

«Αντίθετα, υπάρχει ο δείκτης με τις νέες νοσηλείες, ο οποίος αντικατοπτρίζει την πραγματική διασπορά στην κοινότητα. Επίσης, ο δείκτης με το ιικό φορτίο στα λύματα που αποδίδει την τάση στον χρόνο και ανά γεωγραφική περιοχή. Παράλληλα, έχουμε το σύστημα Santinel, το οποίο αποτυπώνει το ποσοστό των συμπτωματικών γριπώδους συνδρομής, ανεξαρτήτου αιτίας και αποτελεί ένα διαφορετικό σύστημα για την επιτήρηση και την τάση στην κοινότητα», συμπληρώνει ο κ. Παρασκευής.

Εκτός από τα κρούσματα, από την έκθεση απουσιάζουν και τα εξιτήρια των ασθενών με Covid από τα νοσοκομεία, καθώς όπως εξηγεί ο καθηγητής, αποτελεί σταθερή τάση, για αυτό αποφασίστηκε να απουσιάζουν. Και φυσικά δεν υπάρχει ο αριθμός των τεστ, αλλά και η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ