από την έντυπη έκδοση
Προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής της ημερίδας που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Δασολογίας (Γεωπονικό Παν/μιο), στο Καρπενήσι, ήταν ο κ. Ιωάννης Ισπικούδης, διακεκριμένος καθηγητής. Η ομιλία του είχε τίτλο: «Ελληνικά βουνά: ιστορία, πολιτισμός, προοπτικές».
Μέσα από μια ευσύνοπτη παρουσίαση, ο εισηγητής αναφέρθηκε στον ορεινό πλούτο που διαθέτει η Ελλάδα, όπου το 60% της χερσαίας της έκτασης καλύπτεται από βουνά, αποτελώντας μια από τις πιο ορεινές χώρες της Ευρώπης. Στάθηκε στη σημασία της ορθής και βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων και παρουσίασε τα μεγαλύτερα ελληνικά βουνά, τα χαρακτηριστικά, τη μορφολογία τους και τη σύνδεσή τους με τον άνθρωπο εδώ και αιώνες. Εκτός των άλλων, είπε ο κ. Ισπικούδης, τα βουνά προσφέρουν -διαχρονικά- πολύτιμα προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες, με την ξυλεία να χρησιμοποιείται για κάθε είδους κατασκευή (κατοικίες κ.α.), για αγροτικά εργαλεία, υποδομές, πλοία κ.α.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην κλαδονομή και το πόσο σημαντικά έχει επηρεάσει την οικολογία τοπίου στην ορεινή Ελλάδα· μαζί με παραδοσιακές δραστηριότητες όπως η βόσκηση, η φωτιά, η υλοτομία, η καλλιέργεια, επέδρασαν στο πολιτισμικό και ιστορικό τοπίο, σημείωσε. Μίλησε για ορεινά τοπωνύμια που περιγράφουν τον τόπο, δέντρα και φυτά που είναι (ή ήταν κάποτε) άμεσα συνδεδεμένα με τη ζωή των κατοίκων (πχ Αράχωβα, Καστανιά, Ρεντίνα κ.α.), αναφέρθηκε στον μαύρο χοίρο, στο πουρνάρι, στη μελισσοκομία, στα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά και βότανα.
Ανέδειξε, τέλος, την αξία διατήρησης της βιοποικιλότητας, την προώθηση του «αειφορικού τουρισμού» μέσα από ήπιες δραστηριότητες στα βουνά (πεζοπορία, ποδηλασία κ.α.), όπως και του αθλητικού και ιαματικού τουρισμού.