απόσπασμα από ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση (αρ. φύλλου 1034/11-1-23)
Πανδημία, υψηλές τιμές ενέργειας, αυξημένο κόστος παραγωγής, ακριβές πρώτες ύλες, πόλεμος στην Ουκρανία, εξαγωγές στο εξωτερικό. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την τεράστια ζήτηση που έχει προκύψει από την τριπλή επιδημία κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων, δημιουργούν τους βασικούς λόγους των σημαντικών ελλείψεων σε φάρμακα στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο). Το πρόβλημα αφορά και το Καρπενήσι, όπου τα ράφια των φαρμακείων έχουν αδειάσει.
«Προσπαθούμε να λύνουμε προβλήματα»
Σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εδώ και αρκετές εβδομάδες παρουσιάζουν πολύ χαμηλή διαθεσιμότητα εισπνεόμενα σκευάσματα, σιρόπια για το βήχα, αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και πολύ γνωστά αναλγητικά. Εντονότερο είναι το πρόβλημα όσον αφορά στα παιδιατρικά σκευάσματα, με τους γονείς να επιδίδονται σε καθημερινό… αγώνα με στόχο την εύρεση φαρμάκων.
«Οι ελλείψεις είναι έντονες και στο Καρπενήσι, όπως και σε όλη την Ελλάδα και ενδεχομένως και παγκοσμίως, σε κάποια φάρμακα. Αντιμετωπίζουμε και εμείς καθημερινά τέτοια θέματα. Προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να λύνουμε τα προβλήματα αυτά, ώστε -όσο το δυνατόν- να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς», δηλώνει στα “Ευρυτανικά Νέα” η φαρμακοποιός, κα Ματίνα Λερογιάννη. «Όποια κατηγορία μου έρχεται στο μυαλό, έχει έλλειψη. Υπάρχουν κολλύρια, υπάρχουν εισπνεόμενα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν, υπάρχουν σιρόπια για τον βήχα που είναι σε έλλειψη, αντιβιώσεις που είναι και άμεσης ανάγκης, ινσουλίνες, αντιυπερτασικά (…)», εξηγεί.
«Υπάρχουν φάρμακα σε όλες τις κατηγορίες ασθενειών που παρουσιάζουν ελλείψεις, πολλά δεν αντικαθίστανται. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα στις πρώτες ύλες. Η έξαρση των ιώσεων παίζει σημαντικό ρόλο γιατί αυξάνει τη ζήτηση αυτών, ενώ το βασικότερο πρόβλημα, που πλήττει και την χώρα μας και είναι το πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο, είναι οι εξαγωγές των φαρμάκων», προσθέτει η φαρμακοποιός από το Καρπενήσι. Και πράγματι, οι χαμηλότερες -σε σύγκριση με άλλες χώρες- εγχώριες τιμές αυξάνουν τις παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων ώστε να προκύπτει μεγαλύτερο κέρδος.
Η κα Λερογιάννη αναφέρεται και στην τάση, πολίτες που ανησυχούν λόγω των ελλείψεων, να δημιουργούν «αποθέματα φαρμάκων» στο σπίτι τους. «Προσπαθούμε να το διαχειριστούμε, υπάρχει ένας άνθρωπος μόνιμα σε καθημερινή βάση που διαχειρίζεται τα ελλειπτικά φάρμακα, την προμήθεια, τη διάθεση», προσθέτει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην τοπική αγορά φαρμάκων. Εξάλλου, οι μεγάλες ροές επισκεπτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, αύξησαν ραγδαία τη ζήτηση και επιδείνωσαν το πρόβλημα.
ΕΟΦ: Λίστα με εναλλακτικές επιλογές
Την περασμένη εβδομάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων δημοσίευσε τη λίστα με τις εναλλακτικές για τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, ενημερώνοντας τους πολίτες για εκείνα που μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία. «Στην περίπτωση που δεν υπάρχει το σκεύασμα που γνωρίζετε και αναζητάτε, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να προμηθευτείτε το αντίστοιχο σκεύασμα (ουσία, μορφή, περιεκτικότητα) που θα καλύψει τις ανάγκες σας», σημειώνει ο ΕΟΦ.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης ανέφερε σε ανάρτησή του: «Ο ΕΟΦ ενημερώνει για τα εναλλάξιμα ανά θεραπευτική κατηγορία φάρμακα που μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία όταν υπάρχει έλλειψη κάποιου επωνύμου σκευάσματος».
Τέλος, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα «Θα αναλάβει ο πρωθυπουργός την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα ή θα συνεχίζει να ευνοεί την αισχροκέρδεια σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας;», κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Αλέξης Τσίπρας.