Με αφορμή τον θάνατο του Πάνου Τσώνου, της ομώνυμης γνωστής επιχείρησης με λουκάνικα στον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού, ο δημοσιογράφος Ηλίας Προβόπουλος, έγραψε το εξής κείμενο:
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΟ ΤΣΩΝΟ
“Αποχαιρετούμε σήμερα το μεσημέρι για το μεγάλο ταξίδι στους ουρανούς της μικρής μας πατρίδας τον Πάνο Τσώνο (1944 – 2023), έναν από τους τελευταίους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς που τίμησε με το παραπάνω τον Άγιο Γεώργιο με την προκοπή του και την διαρκή παρουσία του στα μικρά και τα μεγάλα που έζησε ο τόπος μας.
Ο Πάνος εκπροσωπούσε την υπέροχη εκείνη γενιά που ναι μεν έζησε την παιδική της ηλικία στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του 1940 – 1950 αλλά δεν συμμετείχε ενεργά σε καμιά πράξη που να τον βαραίνει κατόπιν, ανεξάρτητα από πια πλευρά ήταν ο καθένας. Αυτή η γενιά ήταν νεολαία της δεκαετίας του ’50 για τον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού που δημιούργησε το θαύμα που ζήσαμε όλοι τα χρόνια που ακολούθησαν. Τι να πω για όλους εκείνους τους συγχωριανούς, άντρες και γυναίκες που αγωνίστηκαν ο καθένας σε ότι δουλειά έκανε και έκαναν για εκείνα τα χρόνια το χωριό πρότυπο. Τι να πρωτοαναφέρω; Την εμπορική κίνηση στα μαγαζιά του που δεν σταματούσε ποτέ, τα εστιατόρια και τα καφενεία γεμάτα κόσμο, το Γυμνάσιο με τα εκατοντάδες παιδιά, την Αγροτολέσχη που κοσμούσε το χωριό, τον Κινηματογράφο, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, την ποδοσφαιρική ομάδα «Κεραυνός», τα σιδεράδικα, τον μύλο, το εύφορο Νεοχωράκι, την Ζιώψη, τον Ασπρόκαμπο, τα Καμάρια…
Όλα αυτά και πολλά άλλα ήταν δημιουργήματα αυτής της γενιάς και ο Πάνος ένας άνθρωπος που όλη του την ζωή την αφιέρωσε στο χωριό και το πασίγνωστο κρεοπωλείο – ταβέρνα – ψησταριά «Τσώνος» που είχε ξεκινήσει ο παππούς του Παναγιώτης, συνέχισε ο πατέρας του Γιώργος και στις μέρες του γνώρισε μεγάλες δόξες. Υποδειγματικός επαγγελματίας ο Πάνος όχι μόνο διατήρησε το μαγαζί αλλά και το μεγάλωσε σε χώρο και σε δραστηριότητες. Έτσι έκανε γνωστά και τα λουκάνικα «Τσώνος» ενώ ποτέ δεν έριξε την ποιότητα των προσφερόμενων κρεάτων τα οποία πάντα φρόντιζε να προέρχονται από την περιοχή πράγμα που εκτιμούσαν πολύ οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι. Ο Πάνος έκανε το μαγαζί στέκι για όλη την περιοχή και σταθμό για όσους πήγαιναν ή έρχονταν από την Ευρυτανία και έτσι το λειτουργεί τα τελευταία χρόνια που αποσύρθηκε, ο γιός του Γιώργος.
Ο Πάνος παρέδωσε πριν από λίγα χρόνια την σκυτάλη στον γιό του Γιώργο και χθες μας άφησε να τον θυμόμαστε και να νοσταλγούμε τα χρόνια που αυτός και η γενιά του είχαν κάνει τον Άγιο Γεώργιο το πιο ονομαστό χωριό της Δυτικής Φθιώτιδας. Και ευχόμαστε στο μέλλον, μια άλλη γενιά να αναστήσει τον τόπο.
Αντίο, Πάνο. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ…”.