30 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Πέτυχε το ακατόρθωτο ο Θωμάς Νταβαρίνος. Έγινε ο πρώτος Έλληνας που ανεβαίνει στο Νταουλαγκίρι και επιστρέφει σώος από τα 8.167μ. (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Θριαμβευτική υποδοχή, αντάξια του κατορθώματος που κατάφερε, γνώρισε, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ο ορειβάτης και πρόεδρος του Ο.Σ. Αγράφων, που έγινε ο πρώτος Έλληνας που ανεβαίνει με επιτυχία στο Νταουλαγκίρι και επιστρέφει σώος από τα 8.167μ.

από την έντυπη έκδοση

Με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής ορειβασίας έγραψε το όνομά του ο Θωμάς Νταβαρίνος, ορειβάτης από τα Τοπόλιανα της δυτικής Ευρυτανίας και πρωτεργάτης του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων. Το όνειρό του ήταν να ανέβει στην κορυφή Νταουλαγκίρι, στα 8.167 μέτρα του Νεπάλ, υλοποιώντας μια υπόσχεση που είχε δώσει στη μνήμη του φίλου και σχοινοσυντρόφου του, Αντώνη Συκάρη, που έναν χρόνο πριν είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στο ίδιο βουνό. Ο Θωμάς τα κατάφερε στις 17 Μαΐου 2023.

ΒΙΝΤΕΟ

Στο καταραμένο βουνό

Μια από τις μεγαλύτερες ορειβατικές προκλήσεις έφερε εις πέρας ο Θωμάς Νταβαρίνος, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, που πριν από 50 ημέρες είχε αναχωρήσει από την Ελλάδα με προορισμό το Νεπάλ και τελικό στόχο να φθάσει στα 8.167 μέτρα του όρους Νταουλαγκίρι. Πρόκειται για το βουνό όπου τρεις Έλληνες έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 25 χρόνια, με πιο πρόσφατο τον θάνατο του φίλου και συνορειβάτη του, Αντώνη Συκάρη (είχαν προηγηθεί οι Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς το 1998).

«Μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου, κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθούν», συνήθιζε να λέει ο Συκάρης· αυτό ήταν και το μήνυμα που κράτησε εκεί ψηλά, πάνω από τα 8 χιλιάδες μέτρα, ο 60χρονος Αγραφιώτης ορειβάτης, ολοκληρώνοντας με επιτυχία μια αποστολή που ήταν αφιερωμένη στον άνθρωπο που δεν παράτησε ποτέ τα όνειρά του. Το Νταουλαγκίρι είναι το έβδομο ψηλότερο βουνό στον κόσμο, με ύψος 8.167 μέτρα. Ανήκει στον ανατολικό κλάδο της οροσειράς των Ιμαλαίων και βρίσκεται στην περιφέρεια Νταβαλαγκίρι του κεντρικού-βόρειου Νεπάλ. Η λέξη “Νταουλαγκίρι” σημαίνει “Λευκό Βουνό”.

Ο Θωμάς Νταβαρίνος αναχώρησε από την Ελλάδα στις 2 Απριλίου και μετά από 1,5 μήνα εγκλιματισμού στο μεγάλο υψόμετρο (απαραίτητο στάδιο για το ανέβασμα ψηλότερα), η διεθνής αποστολή βρήκε το πολυπόθητο «παράθυρο» με καλό καιρό και επιχείρησε την ανάβαση ως τα 8.167 μέτρα. Συνολικά 7 ορειβάτες, μέλη  της συγκεκριμένης αποστολής που έχει αναλάβει η εταιρεία Seven Summit Treks, πάτησαν πριν λίγες ημέρες στην κορυφή του Νταουλαγκίρι, οι: Chhepal Sherpa, Shehroze Kashif, Vibeke Andrea Sefland, Jangbu Sherpa, Jitendra Ramdas Gaware, Thomas Ntavarinos, Angeli Sherpa. Γραμμένο στα αγγλικά ήταν και το όνομα του 60χρονου Νταβαρίνου, που έγραψε ιστορία, αφενός φθάνοντας στην κορυφή του 7ου ψηλότερου βουνού της Γης και αφετέρου επιστρέφοντας πίσω με ασφάλεια, κάτι όχι αυτονόητο, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός ατυχημάτων και θανάτων σημειώνεται κατά την κατάβαση των ορειβατών από τις μεγαλύτερες κορφές του κόσμου.

Στο Νταουλαγκίρι έχουν γίνει έξι ελληνικές προσπάθειες. Μια το 1990, δύο το 1998, το 2019, το 2021 και το 2022. Απολογισμός των προσπαθειών, τρεις νεκροί. Το βουνό δεν είχε επιτρέψει σε Έλληνα να γυρίσει από την κορυφή ζωντανός· πρώτος τα κατάφερε ο «δικός μας», ο Θωμάς Νταβαρίνος.

Εντυπωσιακή υποδοχή

Σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, φίλοι, συνορειβάτες και συγγενείς του 60χρονου αλπινιστή, υποδέχθηκαν τον Νταβαρίνο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», νωρίς χθες το απόγευμα. Στην πύλη αφίξεων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, ο ολυμπιονίκης Βαλέριος Λεωνίδης και η σύζυγος του αδικοχαμένου Συκάρη, Καλλιόπη Κονή. Όλοι επεφύλασσαν μια θερμή αγκαλιά στον Θωμά, που πίστεψε στο όνειρό του και εκπλήρωσε μια υπόσχεση που είχε δώσει έναν χρόνο πριν, όταν ο Αντώνης Συκάρης είχε φύγει από τη ζωή από εξάντληση και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου, στο Νταουλαγκίρι.

«Μόνο υπερηφάνεια για τον σπουδαίο ορειβάτη των Αγράφων», έγραψε ο Αλ. Καρδαμπίκης. Το μήνυμά του αναφέρει τα εξής: «Σήμερα (σ.σ. 23/5) στο “Eλ. Βενιζέλος” επέστρεψε ο γητευτής των Ιμαλαίων, Θωμάς Νταβαρίνος, και εμείς με μεγάλη χαρά είμαστε εδώ να τον υποδεχτούμε που τον βλέπουμε να επιστρέφει υγιής και νικητής! Χωρίς να φοβηθεί το παγωμένο θηρίο των Ιμαλαίων, κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή Νταουλαγκίρι, στα 8.167μ., όπου έχασε τη ζωή του ο φίλος του Αντώνης Συκάρης κι έτσι πραγματοποίησε και το δικό του όνειρο. Γι’ αυτό το λόγο και η παρουσία της συζύγου του Αντώνη στην υποδοχή, ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Παρών επίσης και ο μεγάλος ολυμπιονίκης μας, Βαλέριος Λεωνίδης, ο άνθρωπος που γνωρίζει καλά από χαλύβδινες ψυχές που τίποτα δεν μπορεί να τις εμποδίσει να φτάσουν ψηλά. Μόνο υπερηφάνεια για τον σπουδαίο ορειβάτη των Αγράφων που εκτός από το ότι ταξίδεψε το όνομα των Αγράφων και του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων τόσο ψηλά, με δική του προσωπική δουλειά και πολύ κόπο έχει φτιάξει ένα από τα πιο σημαντικά ορειβατικά πεδία στο μοναδικής ομορφιάς Φαράγγι Μπουζουνίκου και Ευρύτου. Ακούραστος δαμάζει συνεχώς βουνά, φαράγγια, ποτάμια αφού η φύση είναι ο λόγος ύπαρξής του. Θερμά συγχαρητήρια Θωμά! Πάντα να κατακτάς κορυφές και… όνειρα!».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ