Πρόταση ονοματοδοσίας του Δημοτικού Σταδίου Καρπενησίου σε ʺΔήμητρα Παπασπύρουʺ, προς τιμήν της κορυφαίας μαραθωνοδρόμου – Η επιστολή

Πρόταση ονοματοδοσίας του Δημοτικού Σταδίου Καρπενησίου σε ʺΔήμητρα Παπασπύρουʺ, προς τιμήν της κορυφαίας μαραθωνοδρόμου – Η επιστολή

Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Καρπενησίου, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δ/Σ Καρπενησίου, ο κ. Σεραφείμ (Φούλας) Λερογιάννης, δημοτικός υπάλληλος, μέλος του Δ/Σ της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ και γνωστός “αθλητάνθρωπος” του τόπου, προτείνει την ονοματοδοσία του Δημοτικού Σταδίου Καρπενησίου σε “Δήμητρα Παπασπύρου“, προς τιμήν της κορυφαίας μαραθωνοδρόμου.

Η ονομασία ή μετονομασία οδών, πλατειών, συνοικιών, σταδίων κ.α. γίνεται με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου. Της απόφασης προηγείται εισήγηση του συμβουλίου κοινότητας, για κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων. Επιπλέον της εισήγησης του συμβουλίου της κοινότητας, όπου απαιτείται, συστατικό στοιχείο λήψης της τελικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί η σύμφωνη γνώμη ειδικής επιτροπής

Η Δήμητρα Παπασπύρου (Στένωμα Ευρυτανίας, 2 Ιανουαρίου 1964 – ) ήταν Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου και συγκεκριμένα, δρομέας μεγάλων αποστάσεων(3χλμ, 5χλμ, 10χλμ) και μαραθωνίου δρόμου. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου και σχεδόν δέκα χρόνια κατείχε και κατέρριπτε για 8 έτη τα πανελλήνια ρεκόρ, ενώ είχε προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ το 1988.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Καρπενησίου

Όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα Δημοτικά Στάδια της χώρας, φέρουν το όνομα κάποιου μεγάλου αθλητή ή αθλητικού παράγοντα, που γεννήθηκε ή σημείωσε τις επιτυχίες του εκεί.

Ως εργαζόμενος επί χρόνια στα Γυμναστήρια του Δήμου μας αλλά και ως αθλητικός παράγοντας για πάνω από μια τριακονταετία, στο πλαίσιο της ενεργού συμμετοχής μου στα κοινά ως πολίτης και δημότης, πήρα την απόφαση να σας αποστείλω την παρούσα και να ζητήσω τώρα μάλιστα που ολοκληρώνεται η επίστρωση με ελαστικό ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο, την ονοματοδοσία του σε Δημοτικό Στάδιο Καρπενησίου ʺΔήμητρα Παπασπύρουˮ.

Έρχομαι τώρα να εξηγήσω με αθλητική επίγνωση γιατί υποβάλλω σε σας αυτή τη πρόταση.

Η Δήμητρα Παπασπύρου γεννημένη το 1964 στην περιφέρεια του Δήμου μας, στο Στένωμα Ευρυτανίας, ολοκλήρωσε τις δευτεροβάθμιες σπουδές της στο Λύκειο Καρπενησίου.

Ακολούθως μετέβη στην Αθήνα και κατάφερε με τα χρώματα του “Ιλισού ˮ να γίνει η μεγαλύτερη Ευρυτάνισσα αθλήτρια όλων των εποχών στο στίβο.

Μάλιστα τη δεκαετία ΄80 – ΄90 κατάφερε να πετύχει κάτι το απίστευτο, κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο, αφού έγινε η μοναδική αθλήτρια της χώρας να κατέχει ταυτόχρονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ στον ανοικτό στίβο. Κάτι που φαινόταν ακατάρριπτο και δύσκολο απ ‘ ότι φαίνεται θα καταφέρει άλλη Ελληνίδα σήμερα, παρότι έχουν περάσει τριάντα τρία (33) χρόνια από τότε.

Συγκεκριμένα η Παπασπύρου κατείχε:

1.       ρεκόρ στα 3.000m με χρόνο 9’.13’’12 που πέτυχε στη Φόρμια της Ιταλίας στις 7.7.1990

2.       ρεκόρ στα 5.000m με χρόνο 16’.31’’.07, που πέτυχε στη Μπρατισλάβα της

(τότε)Τσεχοσλοβακίας στις 13.06.1988

3.       ρεκόρ στα 10.000m με χρόνο 34’04’’24 που πέτυχε στους αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ‘’Μπρούνο Ζάουλι’’ στο Δουβλίνο, στις 16.8.1989

4.       και τέλος ρεκόρ στον Μαραθώνιο δρόμο (42.195m) με χρόνο 2h34’24’’, που το πέτυχε στο Δυτικό Βερολίνο την 1.10.1989, σχεδόν ενάμιση μήνα πριν την πτώση τείχους.

Όμως οι επιτυχίες της Δήμητρας δεν αναλώνονται με τα τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ και τις πάμπολλες πανελλήνιες νίκες.

Εκπροσώπησε τη χώρα μας σε Ευρωπαϊκά και Βαλκανικά πρωταθλήματα, ενώ την τρίτη Δευτέρα του Απριλίου του 1990 ‘’Ημέρα των Πατριωτών’’ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ακλουθώντας τα χνάρια του 1ου Στέλιου Κυριακίδη το 1946, κατάφερε να τερματίσει στην ένατη (9η) θέση του πιο φημισμένου Μαραθωνίου του κόσμου, αυτού της Βοστόνης. Κάτι που δεν έχει επιτύχει άλλη Ελληνίδα ποτέ. Για την Ιστορία ο χρόνος της ήταν 3h38’13’’.

Το γεγονός ότι η Δήμητρα Παπασπύρου για πάνω από μία δεκαετία φορώντας το εθνόσημο στο στήθος, μας εκπροσώπησε στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις, σε συνδυασμό με τα τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ που πέτυχε στο εξωτερικό φανερώνουν ότι η εν λόγω συνδημότισσά μας αποτέλεσε μια από τις καλύτερες και μεγαλύτερες πρέσβειρες αθλητικής θέλησης για την χώρα μας, τον Νομό μας, τον Δήμο μας ενώ παράλληλα με τον χαρακτήρα και το ήθος της, αποτέλεσε πρότυπο για τους νέους μας.

Για τους λόγους αυτούς φρονώ:

1ον) Οι σημαίνοντες γνωστοί, που σημειώνουν τεράστιες εθνικές επιτυχίες, πρέπει να ανταμείβονται ηθικά και να απολαμβάνουν αυτής της τιμής ‘’εν ζωή’’

2ον) Τιμώντας τέτοιες προσωπικότητες, αυτές με τη θύμησή τους αποτελούν πρότυπα δουλειάς, επιμονής και υπομονής για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο της ‘’αρετής’’

3ον) οι αθλητές, προπονητές και παράγοντες στίβου που επισκέπτονται τις αθλητικές εγκαταστάσεις για προετοιμασία, μετά μάλιστα και το μνημόνιο συνεργασίας Δήμου, Αντιπεριφέρειας και ΣΕΓΑΣ, θα αισθάνονται περήφανοι που τιμάμε κατ΄ αυτόν τον τρόπο την συμπατριώτισσα μας.

Μετά από όλα αυτά που ανέφερα και θα μπορούσα να αναφέρω ακόμη περισσότερα για τις αθλητικές δραστηριότητες της Δήμητρας, χωρίς να θέλω να δεσμεύσω κανέναν, κινούμενος πιστεύω με ανιδιοτέλεια, σας καλώ να εξετάσετε τι αίτημά μου.

Με σεβασμό και τιμή για το Δημοτικό μας συμβούλιο.

Ο αιτών

Λερογιάννης Σεραφείμ”.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα