5 Βασικοί προβληματισμοί για τη μετακόμιση στο εξωτερικό

5 Βασικοί προβληματισμοί για τη μετακόμιση στο εξωτερικό

Καθώς η δυνατότητα να πραγματοποιούμε ταξίδια ακόμη και στους πιο δυσπρόσιτους και ευφάνταστους προορισμούς, διευκολύνεται όλο και περισσότερο, αλλά και με τους ίδιους του νέους να προσδιορίζονται ως “πολίτες τους κόσμου” και να μη διστάζουν να βγουν εκτός συνόρων εν όψει πιο ελκυστικών για τους ίδιους εργασιακών ή επιμορφωτικών ευκαιριών, ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν την μόνιμη μετανάστευση, όλο και μεγαλώνει.

Όπως ισχύει για όλες τις αλλαγές και μεταβάσεις, κάποιοι δε συναντούν ιδιαίτερη δυσκολία όχι μόνο στην προσαρμογή αλλά και στο διεκπεραιωτικό κομμάτι, ενώ άλλοι τρομάζουν από τον όγκο των υποχρεώσεων που απαιτούνται, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι αυτός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Σίγουρα δεν πρόκειται για την απλούστερη όλων των αποφάσεων, όμως ο σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός είναι μεγάλος σύμμαχος. Έτσι, οι αρθρογράφοι της ομάδας του evrytanika.gr, παραθέτουν 4 κομβικά σημεία προς αξιολόγηση, για να εμποδίσουν τον πανικό να σε καταβάλλει! 

  1. Μαθήματα Ξένης Γλώσσας

Κάθε προορισμός έχει όπως εύκολα αντιλαμβάνεσαι και τη δική του μητρική γλώσσα. Πόσο απαραίτητη όμως είναι η εκμάθηση αυτής για τη διαβίωσή σου; Μήπως αρκεί η γνώση της διεθνώς καθιερωμένης γλώσσας, αφού αυτή χρησιμοποιείται ευρέως;
Χρειάζεται να ξεκινήσεις άμεσα τα μαθήματα πριν την αναχώρησή σου ή έστω αμέσως μετά την άφιξή σου, ή πρόκειται για μια απόφαση που μπορείς να λάβεις αργότερα κατά τη διάρκεια της παραμονής σου, και αυτό περισσότερο για την ομαλότερη ένταξή σου και τη βαθύτερη επαφή με τον τοπικό πολιτισμό;
Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η γλώσσα επικοινωνίας που έχει υιοθετηθεί στο υποψήφιο εργασιακό σου περιβάλλον ή στο πρόγραμμα σπουδών που έχεις επιλέξει. 

  1. Δικαιώματα και Απαιτήσεις.

Κάθε χώρα αποτελείται από ένα σύνολο δομών και παροχών, που προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες, δεδομένων κάποιων κριτηρίων. Κατά τη διαδικασία επιλογής του προορισμού σου, εξερεύνησε λεπτομερώς το δικαίωμα πρόσβασής σου σε αυτές και τα πιθανά κριτήρια που το καθορίζουν. Επιπλέον, ψάξε για τους κανονισμούς που αφορούν τις δικές σου υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος, όπως η φορολογία, και διάφορους τομείς που επηρεάζουν (πχ. Κατοικίδιο, μεταφορά οχήματος κλπ.) για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως!

  1. Γραφειοκρατικά Ζητήματα

Η είσοδός σου στη χώρα, μπορεί να γίνει μέσω διαβατηρίου ή και ταυτότητας αν ανήκει στην ΕΕ (βέβαια για τη δική σου ευκολία και λόγω της αναγνωρισιμότητάς του κρίνουμε απαραίτητη την έκδοση διαβατηρίου), αρκεί όμως αυτό για την παρατεταμένη παραμονή σου στη χώρα; Και κατ’επέκταση, αρκεί για την έννομη φοίτηση ή εργασία σου στη χώρα; Απλά αλλά καίρια για την απόφαση και την προετοιμασία σου ζητήματα, που μπορούν να επιλυθούν με ένα ραντεβού στο πλησιέστερο σε εσένα δικηγορικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, μαζί με άλλες απορίες που μπορεί να σου δημιουργηθούν στη συνέχεια. 

  1. Μετακόμιση Τώρα!

Φτάνοντας προ των πυλών της προσδοκώμενης απογείωσης, 2 πράγματα χρειάζεται να διευθετηθούν. Πρώτον η στέγασή σου, και δεύτερον η μεταφορά των απαραίτητων προσωπικών σου αντικειμένων. Όσον αφορά το πρώτο, είναι γνωστό ότι εύρεση διαμονής είναι μια απαιτητική πίστα, πόσο μάλλον σε μία ξένη χώρα. Οι υποχωρήσεις που θα χρειαστεί να κάνεις μπορεί να είναι πολλές, και μόνο εσύ καθορίζεις το χρονικό πλαίσιο, όμως για αρχή, χρειάζεται να εξασφαλίσεις ένα μέρος για να σε υποδεχθεί.
Από αυτό μάλιστα, συνδυαστικά με το συνολικό διάστημα παραμονής σου, εξαρτάται το πλήθος των αντικειμένων που θα αποστείλεις, η αμεσότητα της ανάγκης, και ο τρόπος, αν δηλαδή πρόκειται απλώς για μερικές ογκώδης αποσκευές ή η πρόσληψη μεταφορικής εταιρείας είναι αναπόφευκτη.  

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα