Γνωστός στις Αρχές είναι ο γιατρός που συνελήφθη την Τρίτη 13 Ιουνίου στο Αγρίνιο από στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για υπερσυνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του kathimerini.gr, ο συλληφθείς, ο οποίος υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου, είχε κατηγορηθεί και το 2019 για παρόμοια υπόθεση. Εκτός από τον 58χρονο, συνελήφθη και μία νοσηλεύτρια του εν λόγω Κέντρου Υγείας, καθώς φέρεται να συνεργαζόταν με τον γιατρό και να τον βοηθούσε στις παράνομες πρακτικές του.
Ελέγχεται η σχέση του με φαρμακευτικές εταιρείες
Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους ξεκίνησε στα τέλη του 2022 όταν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για διαπιστωθείσα υπερσυνταγογράφηση σκευασμάτων από ιατρό του Κέντρου Υγείας Αγρινίου.
Ακολούθησε έρευνα έξι μηνών κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι ο γιατρός, σε συνεργασία με τη νοσηλεύτρια, συνταγογραφούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα σε πολίτες με μηδενική συμμετοχή οι οποίοι, με δεδομένο το γεγονός πως δεν τα είχαν ανάγκη, τα επέστρεφαν στη συνέχεια πίσω στους συλληφθέντες.
Οι ερευνητές της Αστυνομίας εξέτασαν πολίτες που είχαν λάβει σχετικές συνταγογραφήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν εάν συνεργάζονταν με τους κατηγορούμενους και, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στην «Κ», δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να προκύπτει εμπλοκή τους στην κομπίνα.
«Οι πολίτες επιβεβαίωσαν την πρακτική του ιατρού και τη διαδικασία που ακολουθούσε, ενώ από την εξέταση δεν προέκυψε πως αυτοί που λάμβαναν τις συνταγές είχαν κάποιο όφελος από όλη αυτή τη διαδικασία. Όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία το έκαναν ως εξυπηρέτηση προς τον γιατρό», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Αν και ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίσουν τον προορισμό των επιστρεφόμενων φαρμάκων, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο γιατρός και η νοσηλεύτρια συνεργάζονταν με φαρμακευτικές εταιρείες.
«Διερευνάται αν οι συλληφθέντες διατηρούσαν σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες και αν αυτές τους ζητούσαν να συνταγογραφούν πολλά φάρμακα με σκοπό την αύξηση των κερδών. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό πάντως της δράσης του ιατρού είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, από τον Ιούνιο έως και τον Νοέμβριο του 2022, είχε συνταγογραφήσει 9.268 συνταγές που αντιστοιχούν στο χρηματικό ποσό των 154.403 ευρώ.
Φάρμακα κατά του διαβήτη για αδυνάτισμα
Εκτός όμως από τα παραπάνω, οι συλληφθέντες, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του 2023, προέβαιναν και σε συνταγογράφηση φαρμάκων τα οποία λαμβάνονταν από άτομα για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που προορίζονταν.
Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως διαβητικά φαρμακευτικά σκευάσματα όπως το Ozempic, το Victoza ή το Trulicity που προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για χορήγηση σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, συνταγογραφούνταν κατά κόρον σε άτομα για αισθητικούς λόγους και ειδικότερα, για απώλεια βάρους.
Αυτό γινόταν παρόλο που τόσο ο ιατρός όσο και η νοσηλεύτρια γνώριζαν ότι στα συγκεκριμένα φάρμακα παρατηρείται μεγάλη έλλειψη στα φαρμακεία της χώρας.
Από την έρευνα ταυτοποιήθηκαν 13 περιπτώσεις πολιτών που λάμβαναν τα εν λόγω σκευάσματα για αισθητικούς λόγους, ενώ απόρροια της αλόγιστης συνταγογράφησης ήταν ασθενείς που πράγματι είχαν άμεση ανάγκη τη λήψη της συγκεκριμένη αγωγής, να μην είναι σε θέση να τη λάβουν, με αποτέλεσμα η ζωή τους να τίθεται σε κίνδυνο.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως σε έρευνα που έγινε στο ιατρείο – γραφείο εντός του Κέντρου Υγείας Αγρινίου το οποίο χρησιμοποιούνταν από τον ιατρό και τη νοσηλεύτρια, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ληγμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, ιατρείο – γραφείο καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φαρμακευτικά σκευάσματα, 2.350 ευρώ και κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.