14 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Aνάφλεξη στον ανατολικό Λίβανο: Οι πρώτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ που απειλεί με αντίποινα

Ισραηλινά πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ προκάλεσαν δύο θανάτους, ενώ το Τελ Αβίβ επιβεβαιώνει ότι είναι οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος του ανατολικού Λιβάνου από την έναρξη του πολέμου. Ο ανώτερος πολιτικός ηγέτης της φιλορανικής Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες. Η πρώτη επίθεση στη Χεζμπολάχ εκτός του πεδίου του νότιου Λιβάνου, έγινε στην πόλη Baalbek στην κοιλάδα Bekaa, προπύργιο της Χεζμπολάχ που συνορεύει με τη Συρία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα μαχητικά της έπληξαν την αεράμυνα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στην κοιλάδα Beqaa «ως απάντηση στην κατάρριψη drone».

Ο στρατός είπε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε και δεύτερη ισραηλινή επίθεση.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επί του παρόντος χτυπά τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ βαθιά μέσα στον Λίβανο».

Από τις 8 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ και ο στρατός του Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά, αλλά τα χτυπήματα έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών — αν και το Ισραήλ έχει κατά καιρούς εξαπολύσει επιδρομές σε άλλα σημεία του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού.

Τον Ιανουάριο, ένα χτύπημα που αποδίδεται ευρέως στο Ισραήλ σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι και έξι μαχητές στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό — το πιο υψηλού προφίλ προσωπικότητα της Χαμάς που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Την Κυριακή, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι θα ενταθεί η ισραηλινή δράση κατά της Χεζμπολάχ, ακόμη και αν εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός και συμφωνία ομήρων στη Γάζα.

Τουλάχιστον 280 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την πλευρά του Λιβάνου από τότε που ξέσπασαν οι μάχες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ αλλά και μεταξύ άλλων 44 πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την πλευρά του Ισραήλ, 10 στρατιώτες και έξι πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ