Aναβαθμίζεται το Συνεδριακό & ο Δημ. Κινηματογράφος με την προμήθεια κινηματογραφικής μηχανής 40.500€ από το “Φιλόδημος ΙΙ”

από την έντυπη έκδοση

Ο Δημοτικός Κινηματογράφος Καρπενησίου παραμένει ανενεργός εδώ και έναν χρόνο, από την αρχή της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, ενώ άγνωστο είναι το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του. Ωστόσο, πρόσφατα προέκυψαν θετικά νέα σχετικά με την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού στο Συνεδριακό Κέντρο.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Καρπενησίου, εγκαταστάθηκε ήδη η νέα, σύγχρονη κινηματογραφική μηχανή προβολής, προϋπολογισμού 40.548 ευρώ, με φορέα χρηματοδότησης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης δήμων «Φιλόδημος ΙΙ».

«Μειώνουμε ουσιαστικά το κόστος λειτουργίας του Δημοτικού μας Κινηματογράφου και τα λειτουργικά μας κόστη, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα δημόσιας χρηματοδότησης», σημειώνει σχετικά ο δ. Καρπενησίου.

Καλύτερη εμπειρία  για τον θεατή

«Είναι πολύ μεγάλο όφελος η εγκατάσταση της κινηματογραφικής μηχανής στο Συνεδριακό Κέντρο», δηλώνει στα Ευρυτανικά Νέα η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, κα Ευδοξία Κονιαβίτη, αναφερόμενη στην εν γένει αναβάθμιση του Συνεδριακού καθώς «…θα μπορούμε να φιλοξενήσουμε συνέδρια και σεμινάρια που θα γίνονται στον τόπο, όταν και εφόσον αρθούν τα μέτρα για τον κορονοϊό».

Παράλληλα, όπως λέει, με την εξοικονόμηση χρημάτων μέσω της προμήθειας της μηχανής «θα μπορούμε να επιλέγουμε ταινίες Α’ προβολής, αφού θα μπορούμε να προβάλλουμε ανά πάσα στιγμή, χωρίς να περιμένουμε να ενοικιάσουμε μια μηχανή· θα έχουμε μικρότερο κόστος, οπότε τα χρήματα θα τα διαθέτουμε στις καλύτερες ταινίες».

Και πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία, η ενοικίαση της κινηματογραφικής προβολής των ταινιών του δημοτικού σινεμά κόστιζε -και μάλιστα ακριβά. Στον προϋπολογισμό δράσεών της για το 2020, η ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ υπολόγιζε σε 1.736 ευρώ/μήνα το κόστος ενοικίαση της μηχανής προβολής στο Συνεδριακό. Δεδομένου ότι, υπό κανονικές συνθήκες, ο κινηματογράφος λειτουργούσε από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο και από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο (7 μήνες συνολικά), η δαπάνη ξεπερνούσε τα 12.152 ευρώ. «Από εδώ και πέρα θα υπάρχει μόνο η ενοικίαση των ταινιών ως κόστος», επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ.

Όπως προαναφέρθηκε, οι άνθρωποι που εμπλέκονται στη λειτουργία του Συνεδριακού εκτιμούν ότι η προμήθεια της μηχανής προβολών θα δώσει περαιτέρω ώθηση όχι μόνο στον Δημοτικό Κινηματογράφο αλλά συνολικά στη λειτουργία του Συνεδριακού Κέντρου.

Το σινεμά της πόλης «κατέβασε ρολά» πριν έναν χρόνο, στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής διασποράς του νέου (τότε) ιού, καθώς η παρουσία πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους θεωρήθηκε από τους ειδικούς μια από τις κύριες αιτίες (υπερ)μετάδοσης.

«Είναι μεγάλη απώλεια, δυστυχώς, το κλείσιμο του κινηματογράφου εδώ και έναν χρόνο τώρα. Ο κόσμος αγαπάει τον κινηματογράφο πολύ και τον στηρίζει, και εμείς οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να φέρνουμε ταινίες καλές, ποιοτικές (…)», σχολιάζει η κ. Κονιαβίτη και ευελπιστεί ότι από το φθινόπωρο η ομαλότητα θα αρχίσει να επιστρέφει, ώστε «αν όλα πάνε καλά, να μπορούμε να ανοίξουμε και τον κινηματογράφο». Το καλοκαίρι, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα ισχύοντα μέτρα το επιτρέψουν, θα λειτουργήσει θερινό σινεμά.

Νέα κερκίδα

Μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ο Δήμος Καρπενησίου προμηθεύτηκε και μια νέα κερκίδα. «Είναι μια κινητή εξέδρα και κερκίδα που θα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και διάφορες δράσεις, είτε αθλητικές είτε πολιτιστικές», αναφέρει η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δ. Καρπενησίου, αναφέρει σχετικά τα εξής: «Εκμεταλλευόμαστε την αναστολή λειτουργίας των δομών μας και τις εκσυγχρονίζουμε για την επόμενη μέρα. Μετά τις συντηρήσεις και ανακαινίσεις των χώρων του Εθνικού Σταδίου Καρπενησίου, του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, εγκαταστήσαμε την ολοκαίνουργια κινηματογραφική μηχανή προβολής προϋπολογισμού 40.548 ευρώ, αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ‘Φιλόδημος ΙΙ’. Έτσι, μειώνουμε ουσιαστικά το κόστος λειτουργίας του Δημοτικού μας Κινηματογράφου και τα λειτουργικά μας κόστη αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα δημόσιας χρηματοδότησης. Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες (σ.σ. έχει ήδη παραληφθεί) την παράδοση της νέας κερκίδας και εξέδρας».

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά