25 Οκτωβρίου 2021

AUKUS: «Ειλικρινής» δηλώνει η Αυστραλία για το «άδειασμα» στην Γαλλία

Ανταπόκριση – Αυστραλία: Εμμα Παπαεμμανούηλ

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Πίτερ Ντάλτον υπερασπίστηκε την ακύρωση της σύμβασης υποβρυχίων με την Γαλλία, ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνησή του ως «εκ των προτέρων, ξεκάθαρη και ειλικρινή», όσον αφορά στις ανησυχίες της για την συμφωνία.

Ο κ. Ντάτον είπε ότι καταλαβαίνει γιατί οι Γάλλοι είναι στενοχωρημένοι, αλλά επέμεινε ότι η απόφαση της Αυστραλίας δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη.

“Έγινε έρευνα επειδή εδώ και δύο χρόνια ανησυχούσαμε για τη σύμβαση και το πόρισμα της μας έδειξε πολύ ξεκάθαρα ότι τα πυρηνικά υποβρύχια ήταν η καλύτερη επιλογή για να διατηρηθεί η Αυστραλία ασφαλής και αυτή είναι η απόφαση που έχουμε λάβει”, δήλωσε στο Sky News.

«Δηλώσεις ότι οι ανησυχίες δεν είχαν επισημανθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση απλώς αψηφούν όσα υπάρχουν στο δημόσιο αρχείο και σίγουρα όσα ειπώθηκαν δημόσια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήμασταν εκ των προτέρων ξεκάθαροι και ειλικρινείς».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Σάιμον Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε την Γαλλία το συντομότερο δυνατόν.

«Φυσικά υπήρξαν τεράστιες ευαισθησίες ώστε να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να ανακοινώσουμε αυτήν τη απόφαση», δήλωσε στην εκπομπή Insiders.

“Το δημοσιοποιήσαμε με την πρώτη ευκαιρία, ενημερώσαμε τη γαλλική κυβέρνηση με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία, πριν ανακοινωθεί δημόσια”.

Οι δηλώσεις ωστόσο των Αυστραλών αξιωματούχων, έρχονται σε αντίθεση με εκείνες των Γάλλων που υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τις προθέσεις της Αυστραλίας, να ακυρώσει το συμβόλαιο, πριν την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ