27 Νοεμβρίου 2021

AUKUS: Η Βόρεια Κορέα ανησυχεί για νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή – «Φαίνεται ποιος είναι ο ένοχος»

Ανησυχία προκαλεί στην Βόρεια Κορέα η νέα συμμαχία της AUKUS ανάμεσα σε Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία για ενδεχόμενη πυροδότηση «κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών» στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη πως συμφωνούν σε νέα στρατηγική σχέση για την αντιμετώπιση της Κίνας, τη λεγόμενη AUKUS, που περιλαμβάνει την προμήθεια αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες στην Καμπέρα, κάτι που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Βόρεια Κορέα.

Η απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων και να προτιμήσει αμερικανικά προκάλεσε αγανάκτηση στην Γαλλία.

«Πρόκειται για ενέργειες εξαιρετικά ανεπιθύμητες και επικίνδυνες που μπορεί να διαταράξουν τη στρατηγική ισορροπία στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού και να πυροδοτήσουν κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, το KCNA.

«Η συμφωνία δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος ένοχος για το ότι τίθεται σε κίνδυνο το διεθνές σύστημα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», κατά την ίδια πηγή.

Καταδίκη από τις ΗΠΑ για τις εκτοξεύσεις της Πιονγκγιάνγκ

Την Τετάρτη, η εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα στη θάλασσα ακολουθήθηκε μερικές ώρες μετά από την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο της Νότιας Κορέας. Η χώρα αυτή έγινε η έβδομη που διαθέτει τέτοια τεχνολογία αιχμής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ουάσινγκτον, σύμμαχος της Σεούλ, «καταδίκασε» τις εκτοξεύσεις της Πιονγκγιάνγκ, που έγιναν «κατά παραβίαση αρκετών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και εγείρουν «απειλή για τους γείτονες» της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται πολλές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Οι συνομιλίες για τα προγράμματα αυτά με την Ουάσινγκτον τελούν σε αναστολή μετά την αποτυχία της συνόδου στο Ανόι τον Φεβρουάριο του 2019 με τη συμμετοχή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

To άρθρο AUKUS: Η Βόρεια Κορέα ανησυχεί για νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή – «Φαίνεται ποιος είναι ο ένοχος» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ