D-Day για τα σχολεία: Στο μικροσκόπιο των ειδικών το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

D-Day για τα σχολεία: Στο μικροσκόπιο των ειδικών το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Με το νέο μοντέλο διαχείρισης που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Παρασκευή είναι ημέρα αποφάσεων και ανακοινώσεων, οι οποίες έπονται των εισηγήσεων των ειδικών. Όλα δείχνουν, όμως, ότι η σημερινή ημέρα δεν θα κρύβει εκπλήξεις, τουλάχιστον ως προς τη βασική προτεραιότητα που έχει τεθεί διά στόματος πρωθυπουργού και είναι η επαναλειτουργία των σχολείων, των Γυμνασίων και Λυκείων συγκεκριμένα.

Μολονότι το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά στη σημερινή συνεδρίαση των ειδικών, οι ενδείξεις συνηγορούν ότι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θ’ ανοίξουν τις πόρτες τους όχι από την ερχόμενη, αλλά από την επόμενη εβδομάδα. Ήτοι, από την 1η Φεβρουαρίου κι εφόσον έως τότε δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία παρουσιάζουν διαρκή βελτίωση και κρατούν την Ελλάδα ως τη μοναδική χώρα της Ευρώπης με «πράσινες» περιοχές στο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Click4more Τα εμβόλια αντέχουν για την ώρα τη νέα μετάλλαξη – Στο μικροσκόπιο άλλα 10 κρούσματα 

Για πρώτη φορά, μάλιστα, οι διασωληνωμένοι έπεσαν χθες κάτω από το όριο των 300, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ δεν ξεπερνά πλέον το 50%, ενώ θετικές είναι – όπως έγραψε το newsit.gr – οι πρώτες εντυπώσεις από την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, με τα μέτρα να τηρούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό και να υπάρχει η προσδοκία ότι αυτή η καλή εικόνα θα συνεχίσει ν’ αποτυπώνεται στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Έτσι, δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, όπως ακριβώς συνέβη τελικώς με την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παρά τους φόβους των ειδικών και της κυβέρνησης περί του αντιθέτου. Στοιχεία που προβληματίζουν, ωστόσο, αποτελούν ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση (480) και ο μέσος όρος ηλικίας (46 έτη), όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ενδέχεται πάντως η επιτροπή των ειδικών να εισηγηθεί σήμερα (22.01.2021) την απελευθέρωση του κυνηγιού και του ψαρέματος δίχως μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά και την επαναλειτουργία των πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Από εκεί και πέρα, το ενδεχόμενο ανοίγματος των εποχικών δραστηριοτήτων, όπως τα χιονοδρομικά κέντρα, μετατίθεται για τις 8 ή 15 Φεβρουαρίου, ενώ η εστίαση εκτιμάται ότι θ’ αργήσει ακόμη περισσότερο.

Ρεκόρ εμβολιασμών χθες

Στο μέτωπο των εμβολιασμών, γι’ ακόμη μία ημέρα χθες καταρρίφθηκε το ρεκόρ της ημερήσιας επίδοσης (16.012) και ο συνολικός αριθμός έφτασε τους 123.347. Από σήμερα, μάλιστα, θ’ ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών, ενώ ανακοινώθηκε η επέκταση της διαδικασίας εμβολιασμού σε όλα τα νησιά σταδιακά εντός του Φεβρουαρίου.

Το ζήτημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων αποτέλεσε πάντως το βασικό θέμα της εισήγησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η Κομισιόν θα πρέπει να προχωρήσει με ταχείες διαδικασίες στην αδειοδότηση περισσότερων εταιρειών, κυρίως για τα λεγόμενα μονοδοσικά εμβόλια ή όσα δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και άρα μπορούν να μεταφερθούν και να φυλαχθούν εύκολα.

Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα εντός του α’ τριμήνου του 2021, ενώ ανέπτυξε την πρότασή του για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ως προς το τελευταίο, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, τέθηκε σε πρώτη φάση το ζήτημα να τυποποιηθεί η μορφή του πιστοποιητικού και των τεχνικών του χαρακτηριστικών, με στόχο η Ευρώπη να είναι έτοιμη να λάβει αποφάσεις για τη χρήση του, όταν θα έχουν προχωρήσει σε ικανό βαθμό οι εμβολιασμοί.

To άρθρο D-Day για τα σχολεία: Στο μικροσκόπιο των ειδικών το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Τοπικές ειδήσεις
Επικαιρότητα
Αθλητικά